Süper güvenli internet geliyor

Güncelleme Tarihi:

Süper güvenli internet geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2018 21:58

İLETİŞİMİN güvenliği konusunda harekete geçen Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi (TU Delft) araştırmacıları ‘kuantum’ yöntemiyle ‘süper güvenli internet’ olarak ifade edilen yeni bir buluşa imza attı.

Haberin Devamı

Bu sayede iki kişi arasındaki görüşmelerin izinsiz şekilde dinlenmesinin, takibinin ya da internet şifresinin kırılmasının imkânsız olacağı öne sürülüyor. ‘Kuantum dolanması’ yöntemiyle gerçekleştirilen iletişimde, bir mesafeden en küçük parçacıklar arasında görünmez bir bağlantı kurulabiliyor. Geliştirilen bu yöntem laboratuvar ortamında kullanıldı. Pratikte kullanılması için ise testler başlatılacak.

2020’DE GELECEK
Testlerde bilim insanları, 2 metrelik bir mesafe üzerinde saniyede 40 kez parçacıkları dolaştırmayı başardı. Araştırmacılar, deneme tablosunun 2 metre olduğunu belirterek, uzunluğun önemli olmadığına işaret ediyor. 10 santimetre ya da 1 kilometre mesafede de aynı sonucun elde edileceğini vurguluyorlar. QuTech’ten Ronald Hanson’a göre, kuantum interneti ile şu anda mevcut olan sistemde yapılamayan birçok şey gerçeğe dönüşecek. Bu kapsamdan internet şifrelerinin kırılması ise imkânsız hale gelecek. QuTech, kuantum internetinin 2020’ye kadar hayata geçirilmesini amaçlıyor. ABD’deki Harvard Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile Çin’deki bir laboratuvarın da aynı konuda çalışmalar yaptığını belirten Hollandalı bilim insanları, ilk olabilmek için çabalıyor. Yeni sistem ilk olarak Hollanda’daki Delft, Leiden, Amsterdam ve Lahey kentlerinde hayata geçirilecek. Bu kentlerde özel olarak elektronların iç içe geçebileceği güçlü buzdolapları kurulacak. Buradan fiber optik üzerinden dolaştırma işlemini sağlayan ışık sinyalleri kullanılacak. Bu sinyaller sayesinde hızlı, kesintisiz ve güvenli bir bağlantı sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!