Şubeleşmeden vazgeçmiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Şubeleşmeden vazgeçmiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2018 08:30

Finans sektöründe ‘dijitalleşme mi, şubeleşme mi’ tartışmaları sürerken, bankalar maliyetlerini düşürmek için şubelerini birer birer kapatırken, katılım bankaları şube sayısını arttırma kararı aldı. Katılımcılar 2019’da daha çok şube açacak.

Haberin Devamı

Katılım bankaları şubeleşmeye hız verdi. Bankacılık sektöründe ‘dijitalleşme mi, şubeleşme mi’ tartışmaları sürerken ve bankalar bu tartışma içinde şubelerini kapatırken; katılım bankaları ise hem şubeleşmeye hem de dijitalleşmeye ağırlık verme kararı aldı. Katılımcılar 2019’da da şube sayısını artıracak. Bugün için 5 katılım bankasının Türkiye çapında toplam bin 100’e yakın şubesi bulunuyor. Sadece Türkiye’de değil, katılım bankaları yurtdışında da şubeleşiyor. Katılım bankaları yöneticileri 2019’da da yeni şubeler açmaya devam edeceklerini söylüyor.

BÖLGE AYRIMI YOK

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, katılım bankalarının Türkiye genelinde bin 100 şubesi bulunduğunu, bu rakamın bankacılık sektöründeki toplam şube sayısının yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi. Uyan, katılım bankalarının toplam coğrafi kapsama oranının yüzde 90’a yakın olduğunu kaydetti. Kuveyt Türk olarak Türkiye genelinde 412 şubelerinin bulunduğunu, yurt dışında ise Bahreyn’deki şubenin yanı sıra yüzde 100 iştirak olan KT Bank AG ile Almanya’da Frankfurt, Manheim, Berlin ve Köln’deki dört şube ile hizmet verdiklerini belirten Uyan, “Yurt içinde hızlı şubeleşen bir banka olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu anlamda konvansiyonel bankalar ile belirgin bir ayrımımız yok. Şube açmayı düşündüğümüz bölgelerin demografik yapısından ticari faaliyetlerine kadar pek çok konuya dikkat ediyoruz. Şu anda coğrafi kapsama oranımız yüzde 85; 2023 hedeflerimizden birini de, yaklaşık 500 şube ile bu oranı yüzde 90’lı seviyelere çıkarmak olarak belirledik” dedi. Uyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda bankacılık sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanıyor ve hızla dijital ortama geçiş yapılıyor. Alternatif dağıtım kanallarına yönelik yatırımlar artarken geleneksel şubeleşme hızı ise düşüyor. Bu noktada hem şubeleşmeye hem dijitale yatırım yaparak iki tarafta da büyümeyi hedefledik.”

Haberin Devamı

DİJİTAL BANKACILIK

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, şubeleşmede katılım bankaları ile konvansiyonel bankalar arasında fiziki anlamda fark olmadığını belirterek, banka olarak Türkiye genelinde 41 farklı ilde 79 şubeye ulaştıklarını ve bundan sonra da şubeleşmeye devam edeceklerini söyledi. Özdemir, “Şube açarken bölge veya il ayrımı yapmıyoruz. Türkiye genelinde tüm il merkezlerinde ve büyük ilçelerde şube açmayı planlamaktayız” dedi. Metin Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet ve mobil bankacılık kanallarımızdan sunduğumuz geniş bankacılık işlemleri, müşterilerimizin dijital kanallarımızı daha yoğun olarak kullanmalarına olanak sağlıyor. Şubelerimizdeki operasyonel iş yükleri azalırken, çalışanlarımız daha fazla müşteriyle temas sağlayarak, finansal destek konularında müşterilerimize daha fazla yardımcı oluyor. Dijital kanallarımızdaki gelişim, şubeleşme hızımızı kesmemekle birlikte, şubelerimizde kaliteli servisin de önünü açıyor.”

Haberin Devamı

Türkiye Finans Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Necati Özdeniz, bir taraftan dijital bankacılık reflekslerini geliştirirken diğer yandan şube ağını genişleterek, birebir iletişim kurmaya devam ettiklerini söyledi. Özdenir, “Burada önemli olan dijitalleşme ve şubeleşme arasındaki dengeyi kurmak ve bu dengeyi sürdürülebilir kılmak” dedi. Özdeniz, Türkiye genelinde 250 adedi perakende, 48 adedi ticari ve 4 adedi kurumsal şube olmak üzere toplam 302 şubeye ulaştıklarını kaydetti.

SUDAN’DA BANKACILIK İZNİ ALDIK

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, banka olarak sadece Türkiye’de değil, bölgede de katılım bankacılığında etkin olmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Katılım bankacılığına güç vermek ve evrensel bir katılım bankası olmak istiyoruz. Bu kapsamda çalışmalarını hız kesmeden sürdüren bankamız, Kasım 2018’de Sudan’da bankacılık faaliyetlerine başlama izni aldı.”

Haberin Devamı

İŞLEMLERİN YÜZDE 80’İ DİJİTAL

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, şube sayısı artarken şubelerde verilen hizmetleri dijital ortamda da sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu sayede müşterilerimizin bankacılık işlemlerini mümkün olduğunca mobile taşımalarını, fatura ödemelerinden kıymetli maden ve döviz alım satımına kadar birçok işlemi, ücret ödemeden kolayca yapmalarını sağladık. Bugün müşterilerimiz bankacılık işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’ini dijital kanallar üzerinden gerçekleştirebiliyor.”

2019’DA DEVAM EDECEK

Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Necati Özdeniz, pazar durumu ve müşteri yapısının uygun olduğu lokasyonlarda yılsonuna kadar ilave şubeler açmayı hedeflediklerini belirterek, “2019 yılında şubeleşmeye devam edeceğiz. Şubelerimizi dağıtım ağımızın en önemli kanallarından biri olarak görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki sene de şubeleşmeye devam edeceğiz. Yeni açılacak şubeler ile daha fazla noktada müşterilerimize hizmet verip ağımızı büyüteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

KATILIM KATILIM BANKALARININ ŞUBE SAYILARI

Albaraka Türk 229

Kuveyt Türk 399

Türkiye Finans 302

Vakıf Katılım 89

Ziraat Katılım 79

Toplam 1. 097 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!