Stokçuya ve fiyatı etkileyene 3 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Stokçuya ve fiyatı etkileyene 3 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı stokçuluk ve fiyatları etkileme suçuyla ilgili cezaları arttıran taslak tamamlandı.

Haberin Devamı

Taslağa göre, stokçuluk yapanlara ve fiyat etkileme suçunu işleyenlere 3 yıl hapis cezası verilecek. Bu suçların sanıkları artık tutuklu yargılanacak. Denetimler sırasında stokçuluk yaptığı belirlenen firmalara da 2 milyon liraya kadar para cezası geliyor. Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan taslağa göre, TCK’nın 240’ıncı maddesindeki ‘stokçuluk’ suçunun cezası arttırıldı. Bu suçun alt üst sınırı caydırıcı olacak ve tutuklama kararı verilebilecek şekilde yeniden düzenlendi. TCK’nın ‘Mal veya hizmet satımından kaçınma’ başlığını taşıyan 240. maddesi, “Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde düzenlenirken, stokçuluk suçunun 6 aydan 2 yıla kadar hapis olan cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis şeklinde düzenlendi.

Haberin Devamı

TUTUKLU YARGILAMA

TCK’nın 237’nci maddesindeki, ‘Fiyatları etkileme’ suçunun cezası da arttırıldı. İlgili madde şöyleydi: “İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye üç aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir.” Taslakla, ‘Fiyatları etkileme’ suçunu işleyenlere artık 3 aydan 2 yıla kadar hapis yerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis getirilecek. İki suçun cezasının üst sınırı 2 yılın üzerine çıkarıldığı için stokçuluk ve fiyat etkileme suçunu işleyenler de tutuklanacak ve tutuklu olarak yargılanacaklar.

Ocakta yapılan düzenlemeyle de, işletmelerin piyasada darlık yaratıcı faaliyetlerine ağır para cezaları öngörülmüştü. Ceza miktarı ihlal başına 500 bin liradan başlayıp 2 milyon liraya kadar çıkıyor. Bu miktar daha önce 50-500 bin lira arasındaydı.

BOZDAĞ: CEZANIN HEM ALT HEM DE ÜST SINIRI ARTTIRILACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise özetle “Cezayı 1 yıldan 3 yıla şeklinde değiştiriyoruz. Hem ‘stokçuluk’ dediğimiz halkın dilinde hem de fiyatları etkileme dediğimiz suçların her ikisinin alt ve üst sınırları ve artırım oranları değiştirilmektedir. Böylelikle bu 2 suç da tutuklama yasağı kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Şartlar oluştuğunda, sulh ceza hâkimi takdir ettiğinde veya yargılamayı yapan herhangi mahkeme takdir ettiğinde bunların tutuklama ihtimali de artık hâkimlerin ve mahkemelerin takdiri kapsamında mümkün olabilecektir.” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!