SSK'da rüşveti ‘akrabaya havale formülü’yle aldılar

Güncelleme Tarihi:

SSKda rüşveti ‘akrabaya havale formülü’yle aldılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2003 02:11

‘Neşter Operasyonu’ kapsamında dün Ankara DGM'ye sevkedilen 8 kişi daha serbest bırakıldı. DGM'deki sorguda ilk kez avukatlar da hazır bulundu. DGM'deki sorgular sırasında SSK'daki rüşvek çarkının, ‘akrabaya havale formülü’yle döndüğü ortaya çıktı.

ANKARA DGM Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘‘Neşter Operasyonu’’ soruşturmasında dün DGM'de bir ilk gerçekleşti. Avukatlar soruşturmayı yürüten Savcı Ömer Suha Aldan'ın sorgusunda müvekillerinin yanında baştan sona hazır bulundu.

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan ‘‘sorguda avukat bulundurulması’’ dün DGM'ye çıkarılan 3'ü doktor olan 8 Neşter sanığı için ilk kez uygulandı. Sanık avukatları sorgulara girdi. Savcı Aldan, avukatlı sorgunun ardından 7 kişiyi ifadelerini alıp serbest bıraktı, 1 firma yetkilisini ise tutuklanması istemiyle yedek hakimliğe sevk etti. Ancak, bu kişi de Ankara 2 No'lu DGM'nin yedek hakimi Ramazan Aksan tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

KARİYERİMİZLE TEHDİT EDİLDİK: Emniyet'te sorguları devam eden bazı doktorlar, firma temsilcileri ve bölüm yöneticilerinin kendilerini bir firmanın stentini kullanmaları konusunda, ‘‘Akademik kariyeriniz biter, ilerleyemezsiniz’’ diye tehdit ettiklerini öne sürdü.

RÜŞVETİ ELDEN ALIYORLARDI: DGM yetkilileri, sanıkların ODTÜ, Boğaziçi veya ünlü Tıp Fakülteleri'nden mezun birikimli kişiler oldukları bu yüzden farklı ve daha titiz bir soruşturma tekniği izlendiğine dikkat çekti. Zanlıların firmalardan rüşveti ya elden aldıkları ya da amca, teyze gibi yakınlarına havale ettirdikleri veya hiç tanınmayan kişilerin hesaplarına yatırdıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin mallarını da hiç bilinmeyen insanların üzerine yaptıkları da kaydedildi.

DEVLET GÖNDEREMEDİ, GİTTİK: Firmaların finanse ettiği kişi başına 3 bin dolara malolan kongrelere doktorlar, ‘‘Mecburen’’ gittiklerini söyledi. Doktorlar kendilerini, ‘‘Maaşımızla bu tıp kongresine gidemiyoruz. Devlette bizi gönderemiyor. Tıpta her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. İşimizi yapmak ve akademik gelişme sağlayabilmek için bu kongrelere mecburen katılıyoruz’’ diye savundukları belirlendi.

FİRMALARDAN TEHDİT MEKTUBU: DGM'nin, soruşturmayı 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'dan yürütülmesine firmaların el yazısı ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Çalışma Bakanlığı'na yazdıkları tehdit içiren mesajlara dayandığı belirlendi. Bu mektuplarda firmalar istedikleri fiyatın verilmemesi halinde, ilaç ve malzeme vermeyerek, sağlık sektörünü çökertmekle tehdit ettileri öğrenildi.

SSK 1 KATRİLYON KAZANDI: Soruşturmanın basına yansıdığı 7 ay öncesinden bu yana firmaların cirolarında büyük oranda azalmalar meydana geldiği de bildirildi. SSK'nın son 7 aydaki tıbbi malzeme alımından en az 1 katrilyon lira kaybın önlendiği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!