SSK- SGK borç sorgulama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

SSK- SGK borç sorgulama nasıl yapılır
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 11:32

SSK- SGK borç sorgulama nasıl yapılır? günün en çok merak edilen konularuından oldu. Elektronik ortamda SGK borç sorgulama işlemi için iki farklı uygulama bulunmaktadır. Birinci yöntemde sigortalı e-devlet şifresi ile SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilir,ancak bunun için öncelikle bir PTT şubesinden e- şifresi almış olması gerekmektedir. İşte SSK-SGK borç sorgulama yöntemleri...

 

Haberin Devamı

SGK borç sorgulama işlemi sigortalının sigortalılık bilgilerine ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu gibi sorgulama işlemleri için SGK bürolarından yardım alınabilir ya da günümüzde bu gibi sorgulamalarda sıkça tercih edilen bir yol olan elektronik ortamda sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.Elektronik ortamda SGK borç sorgulama işlemi için iki farklı uygulama bulunmaktadır. Birinci yöntemde sigortalı e-devlet şifresi ile SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilir,ancak bunun için öncelikle bir PTT şubesinden e- şifresi almış olması gerekmektedir. Diğer bir yöntem ise sigortalı SGK kurumunun resmi internet sayfası üzerinden ya da aşağıda verilen link üzerinden sorgulama işlemi yapabilmektedir.  Bu uygulamada linke tıklandığında açılan sayfa üzerinde belirtilen boşluklara TC kimlik no, il, doğum yılı, cilt no gibi istenilen kişisel bilgiler doldurur ve sorgula tuşuna basarak işlem tamamlanır. Hızlı ve pratik olması bakımında ikinci seçenek daha çok ilgi görmekte ve sigortalı bu yöntem ile SGK borç sorgulama işlemlerini yapabilmektedir.

SGK FAİZ HESAPLAMA SGK kurumu sigortalılardan alacağı prim ödemelerini gününde tahsil edemediğinde faiz uygulaması ile bu bedeli tahsil eder. Kurumun işleyişinin sağlıklı biçimde devam etmesi ve zarar etmemesi adına bu uygulama zaruridir.  Sigortalı geçmiş dönemlere ait sigorta primi ödemesi varsa ve bu ödeme için ne kadar faiz ödeyeceğini merak ediyorsa SGK bürolarından bu yönde bilgi alabilir ve kuruma olan borcunu hesaplayabilir ya da internet üzerinden gerekli işlemleri yaparak SGK faizi hesaplama hakkında bilgi edinebilir. Bunun için aşağıdaki link üzerinden işlem yapılabilmektedir. Link tıklandığında açılacak sayfa üzerinde belirtilen gecikme zammı hesaplama bölümüne girilir ve ödenmeyen tarih bilgileri ekranda belirtilen yere kodlanır. Sonrasında prim tutarı da ilgili boşluğa kodlanarak sorgula tuşuna basılır ve SGK faiz hesaplama işlemi tamamlanmış olur.

SGK GECİKME ZAMMI HESAPLAMA SGK kurumu çatısı altında olan ve kısa ya da uzun süreli hizmet sunduğu sigortalılara sağlıklı ve düzenli hizmet sunabilmek için sigortalıların düzenli olarak prim ödemelerine ihtiyaç duyar ki, sistem düzenli bir şekilde devam edebilsin. Eğer sigortalı prim ödemelerini düzenli olarak yapmaz ise kurum maddi kayıp yaşar.  eğer ki maddi kayıp karşılanmaz ise  kurumun da güvenilirliğini sarsacak olumsuzluklar  meydana gelebilir. Bu yüzde SGK prim ödemelerini gününde gerçekleştirmeyenlere gecikme zammı uygulamaktadır.

SGK gecikme zammı hesaplama iÅŸlemi için SGK bürolarına baÅŸvuru yapılabileceÄŸi gibi internet üzerinden de bu yönde araÅŸtırmalar yapılabilmektedir.  Bu iÅŸlem için linke tıklamak ve açılan sayfadan gecikme zammı hesapla butonunu tıklayarak ilgili sayfaya ulaÅŸtıktan sonra açılan sayfada belirtilen boÅŸluklara istenilen bilgileri kodlayarak sorgula tuÅŸuna basmak SGK gecikme zammı hesaplama yeterli olacaktır. Â

SGK ONLİNE TAHSİLAT SGK çatısı altında bulunan sigortalıların prim ödemelerini daha zahmetsiz biçimde yerine getirebilmesine yönelik uygulamalar gerçekleştirmektedir. Buna göre SGK online tahsilat günümüzde bu tür ödemeler için zaman kaybı yaşamak istemeyen sigortalı bireyler tarafından ilgi görmektedir. SGK prim ödemeleri kurumun bölge bürolarından gerçekleştirilebilmekte iken artık bu tür ödemeler bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Son uygulama ile Ziraat Bankası tarafından verilen bu hizmet sayesinde sigortalı prim ödemelerini bulunduğu bölgenin veznesinden yatırabilmektedir.  Ancak banka kuyruklarında bekleyecek zamanı olmayan sigortalılar artık Ziraat Bankası ATM’lerinden de bu tür tahsilatları yerine getirebilmektedir. SGK online tahsilat işlemi için ATM Uygulamasından yararlanmak isteyen sigortalı, TC kimlik nosu ile prim ödemesini gerçekleştirebilmekte ve günümüzde teknoloji yardımı ile bu gibi işlemleri daha konforlu bir şekilde yapabilmektedir.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!