SPK üyelerinin görev süresi uzuyor

Güncelleme Tarihi:

SPK üyelerinin görev süresi uzuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Yasası'nda yapılacak değişiklikle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üyelerinin halen 5 yıl olan görev süreleri 6 yıla yükseltiliyor. SPK tarafından hazırlanan tasarıda SPK üyelerinin yarısının üç yılda bir yenilenmesi öngörülüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Nazlı Arıkel, Hukuk İşleri Daire Başkanı Hülya Kemahlı ile düzenlediği basın toplantısında, Sermaye Piyasası Yasası'nda değişiklik yapacak tasarıyı basına tanıttı.

SPK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, tasarıda sermaye piyasasında kaydi sisteme geçilmesi öngörülüyor. Böylece, sermaye piyasası araçlarının fiziken basım ve tesliminin ortadan kalkacağı, halka arz ve sermaye artırımlarında ihraççı şirketlerin maliyetlerinin azaltılacağı, ortaklık bilgilerinin daha sağlıklı olarak izleneceği belirtiliyor. Sermaye piyasası araçlarının çalınması, sahtesinin basılması, fiziki zarar görmesi olasılığının ortadan kalkacağı, takas işlemlerinin kolaylaşacağı, piyasada güven ve şeffaflığın sağlanacağı ifade ediliyor.

KORUMA FONU

Sermaye piyasası kurumlarının mali yapılarının bozulması durumunda yatırımcıları güvence altına alabilecek 'yatırımcıları koruma fonu' oluşturulacak. Fonun kuruluş ve işleyişinde esas olarak sistemin kendi kendini finanse etmesi ilkesi kabul edilecek. Bu yolla aracı kuruluşlar arasında etkin bir otokontrol mekanizması kurulacak. Fon tüzel kişiliğe haiz olacak. Aracı kuruluşlardan fona yıllık hisse senedi işlem hacimlerinin onbinde biri oranında ödenti alınacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!