SPK: Aracılarda ciddi sorun yok

Güncelleme Tarihi:

SPK: Aracılarda ciddi sorun yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, ‘‘Aracı kurumları iki aydır sıkı denetliyoruz. Ciddi bir sorun yok’’ dedi.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Muhsin Mengütürk, aracı kurumlara son iki aydır yoğun bir denetim uyguladıklarını belirterek, ‘‘Şu noktaya kadar ciddi sorunla karşılaşmadık’’ dedi.

Mengütürk, Reuters'a yaptığı açıklamada, denetimleri yoğunlaştırmalarının nedeninin küresel krizin Türkiye piyasasına yansıması olduğunu kaydederek şunları söyledi:

‘‘Sektörde iki aydır yoğun denetim uyguluyoruz. Son vardığımız noktada artık günlük olarak tüm sekörü tarıyoruz. Dolayısıyla günden güne eğer bir değişiklik varsa o değişikliği belirleyip ona göre önlemler alıyoruz. Önlemlerimiz, aracı kurumların bu krizden enaz kayıpla çıkartabilmeye dönüktür. Bir anlamda destek olma yönünde çalışmalarımız var. Mali durumları kritik noktalara yaklaşak aracı kurumlardan belirlediğimiz önlemleri belirli bir süre içinde almalarını istiyoruz ve gözetim altında tutuyoruz. Bugüne kadar çok ciddi sorunlarla karşılaşmadık.’’

Aracı kurumların işlem hacimlerini sınırlamanın sermaye piyasalarının mantığı ile bağdaşmayacağını anlatan Mengütürk, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘‘Biz yeni bir sermaye yeterliliği tebliği çıkardık. Bu sermaye yeterliliği tebliğimiz işlem hacimlerini kısıtlama mantığı üzerinde kurulmuş değil. Tam tersine aracı kurumların yapmış oldukları pozisyonlara karşılık gelecek kadar özsermayeye sahip olmalarını öngören bir sistem.’’

Sektörde genel olarak aşırı bir kredilendirme olmadığını belirten SPK Başkanı Mengütürk, bireysel durumlarda bazı aracı kurumların bu limitlerde yeteri kadar hassas davranmadıklarını kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!