Spekülatörler ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Spekülatörler ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yılmaz Hükümeti'nin düşürülmesi sonucu piyasalarda yeniden belirsizlik dönemine girildi. Başbakan Yılmaz'ın istifasını sunmasının ardından başlayan liderler turundan kısa sürede sonuç alınması beklenmiyor.

Her ne kadar yeni hükümet kurulana kadar Yılmaz'ın başbakanlığındaki hükümet görevine devam etse de, bu hükümetin icraatından sözedilemez.

Bu belirsiz ortamda piyasalarda da yön arayışı sürüyor.

Siyasi belirsizliğin etkileri daha çok döviz ve faiz cephesinde gözlendi. ABD piyasaları tatil olduğu için döviz dün oldukça durgundu. Bankaların küçük alım operasyonlarını da Merkez Bankası dolar satarak önledi.

Fakat borsa, alternatif piyasalara göre oldukça hareketliydi. Önceki gün Yılmaz Hükümeti'ni yüzde 4.3'lük primle uğurlayan İMKB'de artış dün de sürdü.

Borsa sabah seansında yön bulmakta biraz zorlandı. Açılışta gelen satışlarla biraz gerileyen endeks, seans ortalarına doğru artışa geçti. Fakat ilk seans sonunda, yaklaşık binde 3'lük düşüşle kapandı.

İkinci seansın ilk dakikalarında da küçük çaplı satışlar devam etti. Fakat ilerleyen dakikalarda, kamu hisselerinin öncülüğünde başlayan alım dalgasıyla endeks yükselmeye başladı. Bu yükseliş seans sonuna kadar devam etti. Böylece borsa günü yüzde 3.78 oranında primle, 2 bin 564 puandan tamamladı. Günlük toplam işlem hacmi de 70.7 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsada endeksin yükselmesine karşın, bunun genel bir çıkış dalgası olduğunu söylemek zor. Hafta başından itibaren artan hisselere gözatıldığında, bu yükselişin spekülatif ağırlığını da farkedebilirsiniz.

Bir iki hissede peşpeşe yaşanan keskin çıkışlar, spekülatörlerin borsaya dönüşü olarak yorumlanıyor. Hızlı düşüşte malda yakalandıkları için zarar eden spekülatörlerin, zararları kapatmak için belirli hisselerde sessizce hisse topladıkları bilinen bir gerçek.

Borsada oyuncuların tekrar aktif olarak işlem yapmaya başlaması, siyasi belirsizliğe karşın endeks için daha yüksek hedeflerin de tartışmasını başlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!