Sosyal güvenlik reformu Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Sosyal güvenlik reformu Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve sosyal güvenlik hayatıyla ilgili bir çok düzenleme getiren 5 ayrı tasarıdan oluşan reform paketi TBMM'ye sevk edildi. Tasarılar, SSK ve Bağ-Kur'un yeniden yapılanmasından, Türkiye İş Kurumu ve Bireysel Sigortacılığa kadar bir çok yeni unsur içeriyor.

SSK yeniden yapılanıyor

SOSYAL Sigortalar Kurumu'nda sağlık ve sigortacılık hizmetleri birbirinden ayrılıyor. Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı oluşturuluyor. Sigortacılık hizmetlerini ‘Sigorta Genel Müdürlüğü’, sağlık hizmetlerini ise ‘Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü’ nün yürütmesi öngörülüyor. Türk İş ve TİSK'in yanı sıra DİSK ve Hak-İş'e de Başkanlık Genel Kurulu'na katılma olanağı sağlanıyor.

Türkiye İş Kurumu geliyor

İŞ ve İşçi Bulma Kurumu'nun ‘Türkiye İş Kurumu’ adı altında yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısına göre, İŞKUR adı altında yeniden yapılandırılacak olan İş ve İşçi Bulma Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilgili kuruluşu olacak. Özel İstihdam Bürosu da kurulabilecek.

Bireysel emekliliğe ilk adım yaşı18

BİREYSEL emeklilik sisteminin kurulmasını öngören yasa tasarısına göre de, 18 yaşını dolduran herkes bu sisteme girebilecek. Sisteme girmek için herhangi bir yerde çalışma şartı aranmayacak. Sisteme 2005 yılına kadar girenler en az 10 yıl prim ödemek kaydıyla 56, 2005 yılından sonra girenler ise 60 yaşında emekli olabilecek.

Bağ-Kur'a çeki düzen

BAĞ-KUR'un yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıya göre, Bağ-Kur yönetim kurulunda tarım sigortalıları ve kurum çalışanlarını temsilen birer üye bulunacak, ölüm aylığı bağlanabilmesi için 5 yıllık hizmet süresi aranacak. Yabancı uyruklulara da isteğe bağlı sigortalılık hakkı verilecek. Bağ-Kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu haline getiriliyor.

Sosyal güvenliğe tek çatı

SSK Başkanlığı, Bağımsız Çalışanlar SSK Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde toplanıyor. Sosyal Güvenlik Kurulu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ise bir başkan, iki başkan yardımcısı ve dört daire başkanından oluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!