Sondaj seferberliği başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sondaj seferberliği başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2006 15:25

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda ülkede gömülü kaynakların ekonomiye kazandırılması yönünde yürütülen çalışmalara öncülük eden MTA Genel Müdürlüğü, bu projenin önemli bir etabını oluşturan sondaj çalışmaları ile ilgili start verdi.

2006 yılı yatırım programı doğrultusunda MTA Genel Müdürlüğü, bu yıl içinde 45 bin metrelik sondaj çalışmasını hizmet alımı şeklinde özel sektöre yaptırarak mevcut maden potansiyelini ekonomiye kazandırmaya çalışacak.

Kömür başta olmak üzere metalik maden ile endüstriyel hammadde rezervlerinin tespiti yapılarak başlanacak sondaj çalışmaları sonrasında üretime yönelik aşamaya geçilecek.

İlk kez özel sektör eli ile sondaj çalışmalarını başlatacak olan MTA Genel Müdürlüğü, ayrıca idare olarak 80 bin metrelik bir sahayı kapsayan sondaj çalışmalarına da katılacak.

Geçen yıl Türkiye genelindeki tüm bölgelerde 85 bin metrelik sondaj çalışmasını yürüten MTA, bu yıl gerçekleştireceği sondaj çalışmaları çerçevesinde Türkiye'nin bilinmeyen yeraltı kaynaklarını belirlenmeye çalışılacak.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından şartname çalışmaları tamamlayan sahalarla ilgili sondaj programı bugünlerde belirlenerek ilgili firmalara çağrı yapılacak ve ihale süreci başlatılacak. Önemli linyit kömürü rezervlerine sahip bulunan Türkiye'de bu alanda başlatılan çalışmalar MTA'nın öncülüğünde diğer enerji kuruluşları ile birlikte yürütülüyor.

Madencilik sektörüne yakın kaynaklara göre, Türkiye'nin ekonomiye kazandıramadığı toplam rezervlerin 1,5 ila 2 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!