Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2018 10:00

Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 ile yüzde 7 olan beklentilerin hafif üzerinde büyüdü. Bu yılın ilk çeyreğinde tarım sektörü yüzde 4,6, sanayi yüzde 8,8, inşaat sektörü ise yüzde 6,9 büyüdü. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyümesi, aynı zamanda dünyanın en yüksek ikinci büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti. Hindistan bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,7 seviyesinde olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan büyüme rakamlarına ilişkin, "Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.2 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artış gösterdi.

KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 872 DOLAR

Kişi başı milli gelir ise 10 bin 782 dolara yükseldi. 2017 yıl sonunda kişi başı milli gelir 10 bin 597 dolardı. (Hesaplama TÜİK'in 2018 nüfus projeksiyonuna göre yapılmıştır.)

Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyüme verisine ilişkin ilk değerlendirmesini Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Haberin Devamı

Reuters'ın 14 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre GSYH'nin ilk çeyreğinde yüzde 7, yılın tamamında ise yüzde 4.5 büyümesi bekleniyordu.

Türkiye ekonomisi darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına attığı istihdam ve Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzerine teşviklerin etkisiyle iç tüketim ağırlıklı olarak 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 7.3, 2017'nin tamamında ise yüzde 7.4 ile beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirmişti.

Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Ekonomistler bu yılın ilk çeyreğinde büyümenin 2017 yılına paralel olmasını beklerken yılın kalanında ise bir yavaşlama öngörüyorlar. Ancak beklentilerde yavaşlamanın hızına ilişkin birbirinden farklı öngörüler yer alıyor.

Orta Vadeli Program'da büyüme hedefleri 2018, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 5.5 seviyesinde bulunuyor.

İstihdam teşvikleri ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) desteği 2017'de yakalanan büyüme trendinde ana belirleyiciler olmuştu. KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, KGF sisteminin geçen yılki yaklaşık üç puanlık desteğin ardından bu yıl da büyümeye 1 puan destek sağlanmasını beklediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Diğer taraftan Moody's kısa süre önce Türkiye'nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4'ten yüzde 2.5'e indirdi.

EN BÜYÜK KATKI ÖZEL TÜKETİMDEN GELDİ

Ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre ilk çeyrek büyümesine en büyük katkı 6.7 puan ile özel tüketimden geldi. büyümeyi toplam yatırımlar 2.8 puan, kamu tüketimi 0.5 puan yukarı çekti. Net ihracat ise 3.6 puan ile büyümeyi aşağı çeken en önemli unsur oldu.

Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İlk çeyrek büyümesindeki güçlü seyir piyasalar açısından şaşırtıcı değildi. Önemli olan ikinci çeyrek itibariyle büyümenin izleyeceği patika. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte büyümede ivme kaybının başladığını ve bu kaybın Mayıs itibariyle hız kazandığına işaret ediyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Ek olarak Merkez Bankası'nın Nisan ayı itibariyle politika faizinde yaptığı 500 baz puanlık artışla finansal koşullardaki sıkılaşma kayda değer oranda artacağını düşünüyoruz. TL'deki değer kaybı ve güçlü baz etkisi de hesaba katıldığında yılın ikinci yarısında büyümedeki seyrin daha olumsuz olacağını düşünüyoruz. Nitekim son faiz artışı sonrasında 2018 büyüme tahminimizi yüzde 5.5'ten yüzde 4'e indirmiştik" dedi.

SANAYİDE YÜZDE 8.8'LİK BÜYÜME

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan alt kalemlere bakıldığında birinci çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 4.6, sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 10 artış gösterdi.

Son Dakika...Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Haberin Devamı

'GÖZ KAMAŞTIRICI BÜYÜME SANAYİNİN DESTEĞİ İLE SÜRÜYOR'

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 2018 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 olan büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bahçıvan, şu açıklamada bulundu:

“İSO PMI öncü göstergeleri yılın ilk üç ayı ile ilgili bizlere bu olumlu büyüme rakamlarının işaretlerini vermişti. Bugün görüyoruz ki; sanayi sektöründen gelen yüzde 8,8 gibi güçlü destekle, Türkiye’nin 2017’de başlattığı göz kamaştırıcı büyüme devam ediyor.

Son büyüme verileri, sanayi sektörümüzün ekonomimizin temel direği olduğunu, her koşulda büyümeye en güçlü katkıyı sunmaya devam ettiğini ve büyümedeki tartışmasız yerini açıkça ortaya koymaktadır.

Haberin Devamı

Ancak nisan ayından beri özellikle finansal piyasalarda başlayan istikrarsızlıkla birlikte, kur ve faizlerdeki gelişmeler tedirginlik yaratmaktadır. Bunun yanı sıra seçim arifesinde olmamız, özellikle sanayi kaynaklı büyümeyi yılın devamında da aynı ivme ile devam ettirebilmemiz için gerekli olan kaslarımızın, yeteri kadar güçlü olmadığını bize gösteriyor. Nitekim İSO PMI’ın yılın ikinci çeyreğini kapsayan aylarında arka arkaya gelen rakamlarda bunu gördük.
Sanayicinin bugüne kadarki yatırım kararlarında bir tereddüt olmadığı halde, bugün finansal istikrarda yaşanmakta olan dalgalanmanın seyri, bugünden itibaren bu kararların hangi yörüngeye oturacağında belirleyici olacaktır.

Ümit ederiz ki seçim sonrası alınması gereken temel önlemler bir an önce alınır ve içine girmekte olduğumuz finansal istikrarsızlık ortamına son verilerek Türkiye tekrar nitelikli ve sürdürülebilir büyüme ortamına kavuşacaktır.”

G20'NİN EN HIZLI BÜYÜMESİ

Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 7.4 büyümesini değerlendirdi.

Avdagiç, “Türkiye peş peşe altı çeyrektir büyümesini sanayide üretim artışına dayalı şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Çoğu sanayi kolunda kapasite kullanımı tepe seviyeye yaklaştı. Yeni kapasite yatırımı ihtiyacı, yılın ikinci yarısında yatırımlara dayalı büyümenin sinyalini veriyor. Bunun için faiz, enflasyon ve döviz kurundaki artışların makul seviyelere çekilebileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Sanayide büyük ölçüde ihracata dayalı bir artış gerçekleştirildiğine dikkati çeken Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “2017'de G20'nin en hızlı büyüyen ekonomisi olan Türkiye, bu rekor temposunu sürdürüyor. 2018’in Ocak-Mart döneminde özel sektörün yatırım ve üretim kararlılığını görmek memnuniyet verici. Bilhassa sanayideki yüzde 8.8’lik büyüme anlamlı. Güçlü yönetim sistemine geçişle birlikte, yatırımlar için yeni bir yol haritası çizileceğine inanıyoruz. Seçimlerden sonra yılın ikinci yarısında yapısal reform ve yeni sistemin idari yapısı, makro ekonomik verileri daha öngörülebilir hale getirecek."

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!