Son dakika... Zirveden yüzde 20 düştü! Kripto paralar ayı piyasasına mı giriyor?

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Zirveden yüzde 20 düştü Kripto paralar ayı piyasasına mı giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2021 08:18

Kripto para birimlerini sert değer kayıplarıyla karşılaşmaya başladı. Bitcoin liderliğinde başlayan düşüş Ethereum'un 4 bin doların altına gerilemesiyle devam etti. Kripto para uzmanı Mehmet Çoban "BTC / USD paritesinde 61 bin dolar seviyesinin altına gelinmesi teknik anlamda kısa vadeli olumlu görüntünün kısmen bozulmasına neden oldu" dedi. Uzman isim Beste Naz Süllü ise Bitcoin’de satış baskısının 52 bin dolar seviyelerine kadar devam edebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kripto para piyasalarındaki Ekim ayında başlayan yükseliş dalgası Kasım ayında devam etmedi. Ekim ayında her geçen gün rekorlara sahne olan kripto paralar Kasım ayında serbest düşüş göstermeye başladı. Düşüşte, 2014 yılında batan kripto para borsası Mt. Gox'un Bitcoin sahiplerine Bitcoin'leri iade edeceği ve 2022 yılında iade edilen Bitcoin'lerin satışa konu edilebileceği beklentisi iddiası da etkili oldu.

Lider kripto para birimi Bitcoin'in 69 bin dolar olan tarihi yüksek noktasından 55 bin dolara kadar geriledi. Kısa sürede 14 bin dolar eriyip yüzde 20 civarında değer kaybeden Bitcoin ayı piyasası söylemlerinin güçlenmesine neden oldu.

Güne 58 bin 3 dolardan başlayan Bitcoin gün içinde en düşük 55 bin 610 dolar, en yüksek de 58 bin 237 dolar seviyesini gördü. Saat 11:22 itibarıyla Bitcoin yüzde 2'e yakın kayıpla 56 bin 983 dolardan işlem görüyor.

Haberin Devamı

ETHEREUM 4 BİN DOLARIN ALTINA GERİLEDİ

Kripto para dünyasının en güçlü ikinci aktörü olan Ethereum da düşüşünü sürdürüyor. Ethereum 4865 dolar ile tarihi yüksek seviyesine ulaşmıştı ancak bu seviyede fazla kalamadı.

Kar realizasyonu olarak da değerlendirilen bu düşüşler neticesinde Ethereum bugün 3959 dolara kadar geriledi. Gün içinde en düşük 3959 dolar, en yüksek de 4134 dolar seviyesini gördü. Saat 11:22 itibarıyla 41227 dolar seviyesinde alıcı buluyor.

KÖPEK COİNLERİ KAYBA YÖNELDİ

Shiba Inu ve Dogecoin ise düşüş grafiği sergiliyor. Dogecoin saat 11:22 itibarıyla yatay seyirde 0.22 dolar, Shiba Inu ise yüzde 1'e yakın yükselişle 0.00004400 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

KRİPTO PARALARA BIDEN DARBESİ

Biden’ın imzaladığı altyapı paketi ile kripto paralarda düşüş meydana gelmişti. Geleneksel piyasalarda işlem yapan broker’lara benzer şekilde, kripto para piyasalarında işlem yapanlara da vergi raporlama şartı getirilecek. Ayrıca, kripto para piyasalarının yanında ‘madenci’ gibi toplulukları da kapsaması bekleniyor. Bundan sonraki adımda IRS’in (Amerikan Gelir İdaresi) yasada yer alan maddeleri nasıl yorumlayacağı takip edilecek.

Haberin Devamı

BITCOIN'DE BU SEVİYELERE DİKKAT
Mehmet Çoban – Bitci.com Araştırma Müdürü

kripto para piyasası haber odaklı seyir devam ediyor. Bilindiği üzere benzer bir durumu biz yakın geçmişte 2021 Nisan – Mayıs – Haziran döneminde yaşamıştık. Özellikle Çin ve ABD odaklı gelen siyasi açıklamalarla kripto para piyasası kendine yön buldu. Ne zamanki bu açıklamaların şiddeti azaldı o zaman pariteler üzerinde ciddi bir yükseliş gördük. Şimdi de bundan 6 ay önce yaşadığımız sürecin küçük bir kopyasını yaşıyoruz piyasada. Aslında bu bir geçiş dönemi kripto para piyasası için. Bundan 1 sene önce bilindiği gibi piyasada yönü belirleyen en temel etken kurumsal alımlardı. Şimdi yönü belirleyecek yeni hikayeleri ihtiyacı var piyasanın. Bu hikayeler önümüzdeki dönemde şüphesiz ki siyasilerin, hükümetlerin yapacağı açıklamalar olacak. Bu süreç regülasyonların hayata geçmesine kadar devam edecek. O sebeple yatırımcıların haber akışında birinci derecede takip etmesi gereken konu bu. Dalgalanmalar olacaktır kripto para piyasasında. Ancak dünyadaki konjonktür yapının yavaş yavaş kripto para piyasası lehine döndüğünü not almak gerekiyor.

Haberin Devamı

Teknik anlamda ise BTC / USD paritesinde 61 bin dolar seviyesinin altına gelinmesi teknik anlamda kısa vadeli olumlu görüntünün kısmen bozulmasına neden oldu. Şimdi 55 bin 800 dolar seviyesi ara destek noktası olmak üzere 53 bin 500 – 54 bin dolar bandı önemli destek noktaları. Bu seviyenin de altına gelinmesi paritenin ana trend olarak adlandırabileceğimiz yükseliş trendinin destek noktası olan 50 bin dolarların görülmesine neden olabilir. Olası yukarı hareketlerde ise bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için paritenin tekrar 58 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması şart. Ancak parite üzerindeki satış baskısının kalkması ve tekrar 70 bin dolarların hedeflenmesi 61 bin 200 dolar seviyesinin üzerinde kalıcı olunmasına bağlı. Bununla birlikte şu noktaya dikkat. Parite 20 Temmuz 2021 tarihinde başlattığı ana yükseliş trendi üzerinde. Şu dakikalar itibariyle 50 bin dolarlı seviyelere denk gelen destek noktasının altına gelinmedikçe inişli çıkışlı bir fiyat seyri de olsa ana trendin yukarı olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

Bitcoin’de ayı sezonu mu başlıyor?
Beste Naz Süllü - HUOBI ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

Son bir haftadır 67 bin dolar  seviyesinden 55 bin dolar seviyesine gerileyen Bitcoin’de düşüşün ana sebepleri enflasyon endişelerine karşılık Fed’in aksiyonun belirsizliği ana endekslerde risk iştahını düşürüyor. Son aylarda rekor üstüne rekor kıran ABD ana endekslerinde yatırımcıların belirsiz ortamdaki kararsız hareketleri, riskli varlıklar olarak kripto paraları da olumsuz yönde etkiliyor. Buna ek olarak 2014 yılında hacklenen Mt.Gox borsasında, sonradan ortaya çıkan bir soğuk cüzdandaki 114 bin adet Bitcoin’in mağdur yatırımcılara dağıtılma kararı, piyasada arz fazlalığı yaratacağı gerekçesiyle Bitcoin fiyatlarını baskılıyor. Diğer yanda ABD’de FDIC’nin açıklamalarına bakıldığında yakın zamanda kripto dostu olmayan düzenlemelerin geleceği söylemleri de düşüşe neden oldu.
Tüm bu gelişmeler dahilinde Bitcoin fiyatı 58.000$’a düştüğünde spot hesaplarda alım yapılsa da kaldıraçlı piyasada satış kontratları açılmaya ve alım kontratları da stoplanmaya devam ediyor. Bu nedenle spot alımlar şimdilik satışı yavaşlatıyor. Henüz ayı sezonuna döndürebilecek gerekçeler kuvvetlenmedi fakat Bitcoin’de satış baskısı 52 bin dolar seviyelerine kadar devam edebilir. Zira bu seviye Bitcoin’de son güçlü destek. Bu bölgeye doğru gelebilecek tepkiler kuvvetli olmayabilir. Bu nedenle 52.000-60.000$ aralığı yoğunlukta olmak üzere yatay seyirler bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!