Son dakika: Kritik veri açıklandı! Ons altın fiyatlarında son durum

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Kritik veri açıklandı Ons altın fiyatlarında son durum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2021 17:03

Küresel ekonomideki enflasyon krizinin etkisi her geçen gün artmaya devam ediyor. Altın yatırımcısının gözü bugün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına yön verebileceği yönündeki değerlendirmelerle ABD enflasyon verisindeydi. Beklentiler dahilinde gelen veri sonrası ons altın fiyatları 1774 dolar ile 1789 dolar seviyesinde hareket etti.

Haberin Devamı

Ons altın fiyatları bu hafta içerisinde dar bir bant aralığında hareket ederken; bugün açıklanan ABD enflasyon verisi, altın fiyatları açısından haftanın en kritik verisiydi. Altının ons fiyatı, ABD enflasyon verisi öncesi 1774 dolar seviyesinde hareket ederken; beklentiler dahilinde gelen veri sonrası 1789 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altın fiyatları saat 17.18 itibarıyla yüzde 0,42 oranında yükselişle 1782 dolar seviyesinde hareket ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz artırım takvimini öne çekme ihtimalini kuvvetlendirmesi açısından ABD enflasyon verisi ve ABD istihdam verisi kritik önemde bulunuyor. Piyasalar açısından 14-15 Aralık tarihinden yapılacak olan Fed toplantısından çıkacak mesajlar kritik olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda bu toplantıya dikkat çekerek, varlık alımı azaltımı (tapering) hızının artırılmasının değerlendirileceğini belirtmişti. 

Haberin Devamı

ABD ENFLASYONU 39 YILIN ZİRVESİNDE

ABD'de kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) piyasa beklentisine paralel gelirken; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 oranında yükseldi. Açıklanan bu veri, 1982 yılından bu yana en yüksek veri olarak gerçekleşti. ABD enflasyonu aylık bazda ise, yüzde 0,8 oranında açıklandı. 

Son dakika: Kritik veri açıklandı Ons altın fiyatlarında son durum

 

GRAM ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Gram altının fiyatı, haftanın son işlem gününe hafif yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 798,32 lira seviyesini, en düşük ise 782,14 lira seviyesini gördü.

Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, şu dakikalarda yüzde 1,08 oranında yükselişle 795,49 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1287 lira, Cumhuriyet altını da 5 bin 294 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 787 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 788 lira seviyeden başlamıştı. 

Haberin Devamı

Son dakika: Kritik veri açıklandı Ons altın fiyatlarında son durum

 ALTIN FİYATLARI BU GELİŞMELERİ TAKİP EDECEK
Onurcan Bal – Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Kasım ayının ilk yarısında yükselişlerin etkili olduğu ons altında kasım ayının ikinci yarısında satış baskısının artış kaydettiği ve aşağı yönlü bir fiyatlamanın etkili olduğu görüldü. Güney Afrika’da tespit edilen ve Omicron olarak isimlendirilen yeni varyant salgın kaynaklı endişeleri artırırken, ilk fiyatlamalarda güvenli liman talebini de artıran bir gelişme oldu. Yeni varyantın daha hızlı bulaştığına ilişkin açıklamalar gelirken, henüz yeni varyantın daha ağır semptomlara neden olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmadı. Yeni varyantın taşıdığı çok sayıda mutasyona rağmen korkulduğu gibi ağır seyretmiyor oluşu sevindirici bir gelişme olurken, önümüzdeki günlerde bu husustaki gelişmeler yakından takip edilecektir.

Haberin Devamı

Piyasalar tarafında korku yaratan bir diğer konu ise aşıların yeni varyanta karşı etkisiz kalabileceği konusuydu. İlk sonuçlara göre üç doz BioNTech aşısının Omikron varyantına karşı koruma sağladığının açıklanması da piyasaları rahatlattı. Bu hafta salgın kaynaklı endişelerin bir miktar yatıştığı ve risk iştahının güç kazandığı görülüyor. Güvenli liman talebinin zayıflaması da ons altında dalgalı ve kararsız görünümün devam etmesine yol açıyor. Yine de salgın kaynaklı riskler ve endişeler varlığını sürdürüyor. Yeni varyantın hızlı bulaşıyor olması ve kış aylarının da gelmesiyle birlikte vaka sayılarında gözlenebilecek artış ek tedbirleri ve kısıtlamaları gündeme getirebilir. Bu durumda zaman zaman risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Salgın kaynaklı gelişmelerin yanında küresel çapta enflasyonist görünüm ve merkez bankalarının sıkılaşma eğilimleri gündemdeki yerini ve önemini koruyor.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Powell’ın geçen haftaki konuşmasında enflasyon endişelerini daha ciddi bir tonda dile getirmesi ve Fed’in fiyat istikrarını sağlamak ve kalıcı bir enflasyonu önlemek için elindeki tüm araçları kullanacağını açıklaması piyasalarda şahin olarak algılandı. Mevcut durumda Fed’in varlık alım programını sona erdirmeden faiz artışına gitmeyeceği iletişimi kurulurken, Fed’in aralık toplantısı kritik olacaktır. Bu toplantıda varlık azaltım programını hızlandırması daha erken bir faiz artırımı konusunda Fed’in elini güçlendirecek olup, ons altın üzerindeki baskının artış kaydetmesine neden olabilir.

Toparlamak gerekirse, küresel çapta ve ABD’de artış kaydeden ve yukarı yönlü risklerin devam ettiği enflasyon merkez bankalarının daha sıkı para politikaları uygulamasına neden olurken, özellikle Fed’in şahin bir tutum ortaya koyması ve sıkılaşma yönünde adımlar atması orta vadede doları desteklemeye ve ons altın üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. 200 günlük üssel ortalamasının (1798 dolar) altında fiyatlanan ons altında kısa vadede 1760 dolar ve devamında 500 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 1740 dolar seviyesi ilk önemli destek noktalarıdır.

Haberin Devamı

Daha önceki aylarda yaşanan düşüşlerde destek olarak çalışan 500 günlük ortalama altında kapanışların yaşanması teknik olarak satış baskısının artış kaydetmesine neden olabilir. Ortalama altında satıcılı seyrin devam edebileceği ons altında 1700 - 1687 ve 1645 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Yükselişlerde ise ilk olarak 1798 dolar seviyesinde bulunan 200 günlük üssel ortalamanın aşılması gerekmektedir. 200 günlük ortalama ve 1800 dolar üzerinde tutunmanın sağlanması yükselişlerin devamlılığı açısından önem taşımaktadır. 1800 dolar altında kalındığı sürece olası yükselişlere tepki mahiyetinde yaklaşmak yararlı olacaktır. 1800 dolar üzerinde 1825 dolar ve 1835 dolar direnç olarak önem kazanırken, bu seviyelerin aşılması durumunda 1877 dolar seviyesi yeniden test edilebilir. Bu seviye üzerinde ise 1900 dolarlı seviyeler gündeme gelebilir.  

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!