Dolar ne kadar oldu? ABD'nin hamlesi fiyatları fırlattı

Güncelleme Tarihi:

Dolar ne kadar oldu ABDnin hamlesi fiyatları fırlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 07:28

Dolar fiyatları ABD'nin Suriye hamlesi sonrasında tepetaklak oldu. ABD'nin Suriye üzerine başlattığı operasyonun ardından bu durum piyasalara da yansıdı. ABD’nin Suriye’ye saldırısının ardından dolar 3.74 lirayı, euro 3.98 lirayı aştı. İşte, son dakika dolar fiyatları!

Haberin Devamı

Gelişmekte olan piyasalarda artan satış eğilimin yanı sıra Fed'in mart ayı tutanaklarını açıklaması sonrasında dün 3,72'ye çıkarak 3 haftanın zirvesini gören güne 3.71 seviyelerinde başlayan ve bu civarda dalgalanan kur, ABD'nin Esad rejimi hedeflerine 50'den fazla Tomahawk füzesi ile saldırmasının ardından 3.74 seviyesinin üzerini gördü. Dolar sonrasında ise gevşeyerek 3.72 seviyesine geriledi. 

Dün 3,98'nin üzerine çıkan euro ise saldırı sonrasında 3,9733'le sabit kaldı. Sabah saatlerinde 3,98 seviyesini gören dolar ise 3.96 seviyesine gevşedi. 

PETROL FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Petrol fiyatları, ABD'nin Suriye rejimine düzenlediği füze saldırısının küresel finans piyasalarında dalgalanma yaratması ile birlikte yükseldi.

3.7250-3.7300 SEVİYESİ KRİTİK
Stratejist Gizmen Nalbantlı: "Sabah saatlerinde Pentagon, Suriye rejimine Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. Ortadoğu’dan gelen haberler sonrası kurda 3.75 seviyesine kadar yükseliş görüldü.

Haberin Devamı

Saldırı sonrası açıklama yapan Rus haber ajansı, Suriye hava üssünün ciddi hasar aldığı ve tüm uçakların kullanılamaz hale geldiği belirtti. Saldırı sonrası Kremlin, Bu saldırının egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlali olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise saldırıyı olumlu karşıladıklarını ve bölgenin güvenli ilan edilmesi için BM'nin katkı sağlaması gerekiğini ifade etti.

Kurdaki hareketin dışında altın ve petrol fiyatlarında da yükseliş görüldü. Gram altın hem ons hem de kurdaki yükseliş ile birlikte rekor tazelerken, petrol fiyatları yüzde 1 yükseldi. Kurda ise ilk tepki sonrası 3.73 bölgesindeki hareket devam ediyor. FED’in bilançosunu küçültme beklentisi küresel piyasalarda doların güçlenmesini sağlarken içeride referandum ve bugün yaşanan saldırı sonrası jeopolitik risklerin artması kurdaki hareketi devam ettirebilir. 3.7250-3.7300 bölgesi kritik. Bu bölgenin üzerinde haftayı kapatmamız durumunda önümüzdeki hafta 3.7820-3.80 bölgesinin görülebilir."

 

Haberin Devamı

ABD SALDIRISI SONRASI RUS BORSASI VE RUBLE DÜŞÜŞTE

ABD’nin Suriye’de gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrasında Rus borsası ve ruble güne değer kayıplarıyla başladı. Suriye'nin İdlib bölgesinde, rejimin kimyasal katliamına tepki olarak ABD'nin füze saldırısı düzenlemesi sonrasında, Rus rublesi dolar karşısında günün ilk yarısında yüzde 1 değer kaybederek 56,9 seviyesine geriledi.

Moskova Borsası Endeksi (MICEX) de günün ilk yarısında yüzde 0,5 değer kaybederek 2.044 puana gerilerken, RTS endeksi yüzde 1,5 düşüşle 1.132 puana indi.

Analistler, ABD’nin Suriye saldırısı sonrasında petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen, Rusya nezdinde küresel risk algısının yükselmesi nedeniyle borsa ve rublede değer kayıplarının yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada, Suriye saldırısının ABD ve Rusya ilişkilerine ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi.

Uzmanlar ayrıca, Suriye'de yaşanan gelişmeler nedeniyle petrol fiyatlarındaki yükselişin geçici olduğunu belirterek, gerginliğin daha fazla tırmanmaması halinde fiyatların tekrar normal seyrine dönmesini öngörüyor.

KÜRESEL PİYASALAR JEOPOLİTİK GELİŞMELERE ODAKLANDI

Küresel piyasalar, ABD'nin, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesiyle vurmasının ardından bölgedeki gelişmelere odaklandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı. Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı belirtilerek, kimyasal silah saldırısının düzenlendiği askeri üssün hedef alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Söz konusu gelişmelerin ardından yatırımcıların güvenli liman arayışları ile altının onsu yüzde 1 yükselerek, 5 ayın zirvesi olan 1.269,4 dolara kadar çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 1,5 artışla 56 doların üzerini test etti.

ABD'nin askeri operasyonunun ardından bugün Asya pay piyasalarında sakin bir seyir izlenirken, dolar endeksi de 100,5-100,8 dar bandı içinde dengelendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kazandı.

Dün genel olarak yatay bir seyir izleyen dünya borsaları, jeopolitik gelişmelerin yanında bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerini de bekliyor.

Haberin Devamı

Analistler, jeopolitik gelişmelerin odak noktasına yerleştiği piyasalarda yatırımcıların, Rusya, Çin ve Suriye'den gelecek açıklamaları ve bölgedeki gelişmeleri takip edeceğini belirtti.

Operasyonun tek seferlik olduğu açıklamasının, piyasalarda fiyatlamaların sınırlı kalmasını sağladığını ifade eden analistler, beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda yatırımcıların tekrar ekonominin gündemine yoğunlaşabileceğini kaydetti.

Bugün saat 15.30'da ABD'de açıklanacak mart ayı tarım dışı istihdam verisine ilişkin beklentiler, çarşamba günü açıklanan güçlü ADP verisi ve düşük seyreden haftalık işsizlik başvuruları nedeniyle yükselerek 175 bin seviyesine çıkmıştı.

Yurt içinde, dün 3,7125 seviyesinden günü tamamlayan dolar/TL, Suriye ile ilgili gelişmelerin ardından yükseliş eğilimini sürdürerek 3,73-3,75 bandında dengelendi. Analistler, jeopolitik gelişmelerin bu haliyle piyasalara etkisinin sınırlı olacağını belirterek, haftanın son işlem gününde risk almak istemeyen yatırımcıların pozisyonlarını azaltabileceğini kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!