‘Son adaylık’ mesajı verdi 1 milyar dolarlık Avrasya Tüneli’nde süre 3.5 yıla indi

Güncelleme Tarihi:

‘Son adaylık’ mesajı verdi 1 milyar dolarlık Avrasya Tüneli’nde süre 3.5 yıla indi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi’nin temelini atan Başbakan Tayyip Erdoğan, 4.5 yılda tamamlanması öngörülen projenin 3.5 yılda bitirilmesini istedi. 12 Haziran’da son kez milletvekili adayı olacağını belirten Erdoğan, yüklenici firmalarla pazarlık yaptı. Erdoğan, “Bu dönemde Avrasya Tüneli’nin bittiğini görmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

KAZLIÇEŞME ile Göztepe arasını 15 dakikaya kadar indirecek olan 2 katlı Harem-Sarayburnu Avrasya Tüneli dahil toplam 14.5 kilometrelik ‘İstanbul Boğazı Karayolu Geçişi’nin temeli dün atıldı. İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi’nin temelini atan Başbakan Tayyip Erdoğan, yapım süresini 4.5 yıldan 3.5 yıla indirdi. Erdoğan, bunun için tünelin yapımını üstlenen firmaların yöneticileri ile pazarlık yaptı.
Denizin altına otoyol
Marmaray Projesi’ni gezdikten sonra tüp geçidin temel atma törenine geçen Erdoğan, Türkiye-Güney Kore ortak yapımıyla 1 milyar 75 milyon dolara mal olacak olan geçidin, kamu kaynağı kullanılmadan yap-işlet-devret modeliyle inşa edileceğini vurguladı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye için yeni bir projenin de temelini atıyoruz. Denizin altına otoyol döşeyeceğiz. Bu proje ile köprü trafiğinin yanısıra şehir içi trafiğini de azaltacağız. Toplam 14.5 kilometre uzunluğundaki bu yolun 5.5 kilometresi denizin altından geçecek. 8 alt geçit, 10 yaya üstgeçidi, 4 kavşak düzenlemesi yapılacak. Projenin 55 ayda yani 4.5 yılda tamamlanması düşünülüyor. Tabii süreyle ilgili bir pazarlık da yapacağız.”
Süre bir yıl kısaldı
Erdoğan, konuşmasında söz ettiği pazarlığı ise harç düğmesine basmadan önce yaptı. Projenin yapımını üstlenen Yapı Merkezi ve Koreli ortakları SK E&C, Kukdong, Samwhan Corp. ve Hanshin şirketlerinin yöneticileri ile pazarlık yapan Erdoğan, önce 4.5 yıllık süreyi 4 yıla indirmekten söz etti. Ancak daha sonra, “12 Haziran’da son kez milletvekili adayı olacağım” diyen Erdoğan, “Benim bu dönemimde Avrasya Tüneli’nin bittiğini görmem lazım. O yüzden 3.5 yılda (42 ay) bitirmenizi istiyorum” diyerek teslim süresini bir yıl kısalttı. Konsorsiyum ortakları da, bunun için ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi.
Türk-Kore ortak girişimi
Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nün (DLH) bu proje için “Yap İşlet Devret” modeliyle açtığı ihaleyi, Türk-Kore Ortak Girişimi 30 Haziran 2008’de kazanmış ve daha sonra Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ismini almıştı. Türkiye’den proje lideri olarak Yapı Merkezi ve Kore’den SK E&C, Kukdong, Samwhan Corp. ve Hanshin şirketlerince kurulan ATAŞ-Avrasya Tüneli İnşaat A.Ş., Avrasya Tüneli’nin inşaatını yüklenecek.

Haberin Devamı

Avrasya Tüneli’nden günde 120 bin araç geçecek

Haberin Devamı

Projenin toplam uzunluğu: 14.6 km
Avrupa yakası yaklaşım yolu: 5.4 km
Boğaz geçişi bölümü: 5.4 km
Asya yakası yaklaşım yolu: 3.8 km
Boğaz’da TBM ile geçilecek uzunluk: 3.4 km
TBM kazı çapı: 13.7 metre
En derin deniz taban kotu: - 61 metre
En düşük örtü kalınlığı: Deniz tabanından 25 metre
En düşük tünel kotu: - 106.4 metre
Marmaray’la mesafe: Güneyinde 1.8 km
Proje tutarı: 1 milyar 75 milyon dolar
Günlük kapasite: Her iki yönde toplam 120 bin araç

Kazlıçeşme Göztepe 15 dakika sürecek

Avrasya Tüneli, Asya ile Avrupa arasında doğrudan ulaşım kolaylığı ve hızlı bir geçiş güzergâhı yaratacak, yakıt tüketimi, sera gazı ve diğer emisyonlarda ve gürültü kirliliğinde azalmalara katkıda bulunacak.
Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ile Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergâh olacak. Tamamlandığında Kazlıçeşme ile Göztepe arasında seyahat süresini 15 dakikaya kadar inecek.
İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçecek 5.4 kilometrelik 2 katlı bir tünelin inşaatıyla birlikte, Avrupa yakasında Kennedy Caddesi ve Asya yakasında D100 İstanbul-Ankara Devlet Karayolu’nun genişletilmesi ve bağlantı yollarının iyileştirilmesinden oluşuyor.
Toplam uzunluğu 14.5 kilometre olan güzergâhta tünel, deniz tabanının en derin olduğu noktada eksi 61 metreden ve 25 metre örtü kalınlığının altından geçecek.
Deniz tabanının altındaki bölüm 3.3 kilometre uzunluğunda olacak. 2 katlı olarak inşa edilen tünelin Boğaz geçişi bölümünde, deniz tabanının altındaki kaya katmanları TBM (Tünel Açma Makinesi) teknolojisiyle aşılacak.
Proje 13.7 metre TBM kazı çapı ile dünyada 6’ncı sırada yer alıyor. Genişletme ve iyileştirme çalışmaları, Florya-Sirkeci Sahil Yolu’nda Kazlıçeşme’den başlayacak ve Kennedy Caddesi’ndeki çalışmalarla mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak.
Projede deprem güvenliğine önem verildi. Richter ölçeğine göre 7.5 şiddetinde sarsıntılara dayanıklı tasarlanan tüneli, olası tsunami dalgaları da etkilemeyecek.

Haberin Devamı

Üçüncü Köprü’de raylar da olacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı’na 3’üncü köprüyle ilgili de bilgi vererek, şunları söyledi: “Köprünün farklı bir özelliği olacak. Sadece araçların geçtiği bir köprü olmayacak. Orada da raylı sistemi koyacağız. Daha çok ağır vasıtaları o köprüde
planlıyoruz. Şehre bağlantıları olan bir sistemi kuracağız orada. İstanbul’un
sıkıntılı ulaşımını önümüzdeki 5 yıl içinde rahatlatmak hedefimiz.”

‘Çılgın projesini’ seçim beyannamesinde açıklayacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Harem’de İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ‘çılgın projesini’ seçim beyannamesinde açıklayacağını duyurdu. Erdoğan, konuşmasında, şu noktalara değindi:
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına dair hedefleri koyduk önümüze. Kutlu doğumlar 9 ay 10 gündür. Çocuk büyüyor. Vakti saati geldiğinde 2023’ün seçim beyannamesiyle birlikte o da açıklanacak
Torba Yasa Resmi Gazete’de yayınlandı. Orada da var. Türkiye’nin finans merkezi İstanbul olacak. Bu İstanbul’a farklı bir hareketlilik kazandırıyor. Bu bir ufuktur. Bize nasip oldu. 2 yıl sonra Ataşehir’de bu bankaların binalarını göreceksiniz. Çok kısa zamanda da oralarda dozerler çalışmaya başlayacak.
4 Mart’ta Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın açılışını yapacağız. Hızlandırılmış adalet sürecine gireceğiz Biz fiziki imkanları ayarlarız. Bundan sonrası yargıya ait.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!