Sizi hayata bağlıyor!

Güncelleme Tarihi:

Sizi hayata bağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 08:30

Güvenli sürüş ve kaza sonrası için girişimciler yeni nesil cihazlar geliştiriliyor. Drivee adındaki araç asistanı, sürücülerin araç sürüşlerini analiz ediyor, üzerindeki sensörlerle kazayı anlıyor ve ambulansı çağırıyor.

Haberin Devamı

HATALI araç kullanmanın kaçınılmaz sonuçlarının başında kaza yapmak var. Hem canımıza hem de cebimize zarar gelmesi söz konusu. Kaza yaptıktan sonra ise ambulans çağrılması en zor süreçlerden biri. Bu sorunu çözmek için ‘Drivee’ adındaki bir girişim harekete geçti. Nihat Emir Çavuş, Osman Bıyık, Gökçen Üstündağ ve Cantekin Güneşer tarafından kurulan Drivee, kolaylıkla kullanıma hazır olan sensörlerle donatılmış ‘SafeCall’ adındaki bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, güvenlik için sürüş analizi yapıyor, kaza anında ise sensörlerle darbeyi algılayarak sağlık ekiplerine kaza yapılan noktanın konumunu gönderiyor.

Bir arkadaşlarını trafik kazasında kaybettikten sonra Drivee için harekete geçtiklerini anlatan şirketin kurucu ortağı Nihat Emir Çavuş, trafik kazaları olduktan sonra ambulansa ulaşma süresinin çok uzun olduğunu ve ambulansa ulaşılsa bile panik durumundan dolayı kazazedelerin konumunu ve durumu zor bir şekilde anlatabildiklerini söyledi.

Haberin Devamı

OTOMATİK ÇAĞIRIYOR

Bu durumu çözebilmek için geliştirdikleri cihazı anlatan Çavuş, “Önceliğimiz trafik kazasının önüne geçebilmek, eğer geçilemeyecek bir durum olursa da kazazedelerin hızlı ve dedike müdahale almalarını sağlamak. Sürücülerin sürüş dinamiklerini analiz ederek kişiye özgü risk planlaması yapıyoruz. Böylece sürüş davranışlarını geliştirerek oluşabilecek kazaları engellemeye çalışıyoruz. Kaza olması durumunda ise çarpışma sensörleri kazayı algılıyor ve araç içerisi ile otomatik olarak iletişime geçiliyor. İhtiyaç halinde kaza konumuna en yakın acil müdahale ekibine durum bildiriliyor. Burada kaza sonrası ilk dakikalar ‘Altın Saat’ hayati önem taşıyor. Drivee ile konum ve kişi bilgisine ulaşan acil müdahale ekibi, yaralıya hızlı ve dedike bir şekilde yardım edebiliyor. Araç içinde yer alan kişiler bilincini kaybetseler bile sistem otomatik devreye girdiğinden, müdahale ekibi olay yerine hızlıca yönlendirilebiliyor. Bu aynı zamanda işyeri olarak geçen şirket araçları için acil durum eylem planlaması yapılmasına olanak sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Sizi hayata bağlıyor

RAHATSIZ OLANA YARDIM

Geliştirdikleri cihazın kolay kuruluma sahip olduğunu aktaran Çavuş, Drivee’nin araç sisteminden bağımsız çalıştığı için aracın garanti kapsamını da etkilemediğini söyledi. Çavuş, şunları anlattı: “Cihazın üzerinde yer alan acil yardım butonu ile de sistem manuel olarak devreye alınabiliyor. Bu tuş, kalp krizi ve/veya kronik rahatsızlıklar ile diğer acil yardıma ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılabiliyor. Böylece ilgili birimlere manuel olarak da bilgi geçilebiliyor. Drivee, kaza anında zaman kazandırarak hayata tutunmanızı sağlıyor. Akıllı filo yönetimi çözümü sayesinde de sürücülerin araçlarının bakımı, lastik değişim zamanı, kasko/MTV/Trafik sigortası sürelerini takip edebilmesi ve randevuların otomatik olarak alınması sağlıyor. Herhangi bir nedenle yolda aracın kalmasında ise tek tuşla Türkiye’nin her yerinde yol yardım ve çekici hizmeti sağlayabiliyor.”

Haberin Devamı

İLK PARTİ CİHAZLAR TESLİM EDİLDİ

TOPLAMDA 6 kişilik ekip olduklarını ve 1.5 yıllık Ar-Ge sürecinde tekil araç ile 300 bin kilometre sürüş dinamikleri testleri gerçekleştirdiklerini belirten Çavuş, “Bu sürede gerekli olan sertifikaları aldık. Ekim 2018 itibari ile satışa başlayan Drivee’nin hizmet verdiği müşterilere örnek olarak, filo kiralama, günlük kiralama şirketleri, gıda ve ilaç sektöründe yer alan bazı şirketler ile bazı otomotiv markalarının bayileri de yer almaktadır. Bu müşterilerimizin toplam araç sayısı toplam 9 bin 500. Drivee olarak birkaç parti cihazımızı müşterilerimize teslim ettik. Yüksek talepten dolayı teslimi eksik kalan cihazları ürettikçe müşterilerimizin araçlarına montajını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

HEDEF ALMANYA,İTALYA VE RUSYA

ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) bünyesinde düzenlenen 7. Otomotiv Ar-Ge Pazarı yarışmasında dereceye girerek 10 bin TL’lik ödül aldıklarını belirten Çavuş, İTÜ Çekirdek BigBang Startup Challenge’da 76 bin TL’lik ödül desteği aldıklarını ifade etti. Çavuş, Drivee ile ilgili hedefleri için şunları söyledi: “İlk etapta cihazları Türkiye’de üretmek için teşvik almak istiyoruz. Böylece imalat için ülkemize istihdam sağlayarak ihracat yapan şirket konumuna gelmeyi planlıyoruz. Amacımız 2 yıl içerisinde Türkiye araçlarının 100 bin adedine hizmet vermek. 2019 ikinci çeyreği itibari ile sırası ile Almanya, İtalya ve Rusya pazarlarının oyuncusu haline gelmeyi hedefliyoruz. Drivee bu pazarda global oyuncu olmayı başaracak ekip ve bilgiye sahip.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!