Şirketler iflas kararlarını SPK'ya bildirecek

Güncelleme Tarihi:

Şirketler iflas kararlarını SPKya bildirecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2001 00:00


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa şirketleri yönetim kurullarının, iflasa ilişkin Türk Ticaret Kanunu'nun 324'üncü maddesi kapsamında aldığı kararlar ile yaptığı tüm işlemler ve sonuçları hakkında özel durum açıklamasında bulunmaları gerektiğine karar verdi.
Haberin Devamı

Kurul Başkan Yardımcısı H. Sinan Alp imzasıyla Borsa'ya gönderilen yazıda, hisse senetleri İMKB'de işlem gören şirketlerin özel hesap dönemi olanlar hariç 31 Mart 2001 tarihli mali tablolarını Borsa'ya gönderme süresinin sona erdiği hatırlatıldı.

Yazıda, Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 324'üncü maddesinin 2'inci fıkrasına yer verilerek, şöyle denildi: "Şirketin haciz halinde bulunduğu şüphesini uyandıran emareler mevcutsa, idare meclisi aktiflerin satış fiyatları esas olmak üzre bir ara bilançosu tanzim eder.

Esas sermayenin üçte ikisi karşılıksız kaldığı takdirde ise umumi heyet bu sermayenin tamamlanmasına veya kalan üçte bir sermaye ile iktifaya karar vermediği takdirde şirket feshedilmiş sayılır.

Şirketin aktifleri, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediği takdirde, idare meclisi bu durumu derhal mahkemeye bildirmeye mecburdur. Mahkeme bu takdirde şirketin iflasına hükmeder. Şu kadar ki; şirket durumunun ıslahı mümkün görülüyorsa, idare meclisi veya bir alacaklının talebi üzerine mahkeme iflas kararını tehir edebilir. Bu halde, mahkeme, envanter tanzimi veya bir yediemin tayini gibi şirket mallarının muhafazası için lüzumlu tedbirleri alır."

Borsa'da işlem gören şirketlerin 31 Mart 2001 tarihli mali tablolarını esas alarak yapacakları değerleme sonucunda TTK'nın 324'üncü maddesinin 2'inci fıkrası kapsamına girmeleri durumunda, yapacakları işlemlerin yönetim kurullarının sorumluluğunda olduğuna işaret edilen SPK yazısında, şirketlerin TTK'nın 324. kapsamında yaptıkları işlemler hakkında pay sahiplerinin bilgilendirilmesini teminen, şirket yönetim kurulunun 324. madde çerçevesinde aldığı kararlar ile yapılan tüm işlemler ve sonuçları hakkında özel durum açıklamasında bulunmaları gerektiğinin kararlaştırıldığı duyuruldu. (İstanbul-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!