Şirket riski dönemi

Güncelleme Tarihi:

Şirket riski dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2001 00:00


Borsada yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken bir kaç temel özellik var. Bunlardan en önemlisi ise hissesini aldığınız şirketin "ortağı" olduğunuzun unutmamanız gerektiğidir. Bu nedenle şirketin her hareketi sizin de kar potansiyelinizi etkileyecektir.
Haberin Devamı

Borsada şirket seçimi çok önemli. Çünkü bu şirketlerin piyasaya açılmasını düzenleyen kurum olan Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) uyguladığı sistem riske çok fazla açık bir sistem. Eskiden şirketi inceleyip mali yapısı güçsüz ise halka açılmasına izin vermeyen SPK, bir süredir bu sistemi uygulamıyor. Halka açılma sistemini düzgün uygulaması koşuluda her şirketin halka açılmasına izin veren SPK, seçimi yatırımcıya bırakıyor.

Diyor ki SPK "işte şirket karşınızda. Mali yapısı şu biçimde, isterseniz alın, isterseniz almayın". Bu durum da şirket riskinin maksimum seviyeye çıkmasına neden oluyor.

Türkiye ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Artık eskisine oranla daha çok şirketin bu süreçten etkilendiğini ve hatta iflas ettiğini göreceğiz. Süreçten çıkmayı başaran şirketler ise yollarına daha güçlü devam edecek. Ama çıkana kadar bu şirketlerin bünyesinde de daralma olduğunu göreceğiz.

Peki bu dönemde nelere dikkat etmek gerekli. Şirket ile ilgili hangi rakamlara bakmak lazım:

1- Kısa vade borçlar
2- Faiz giderleri
3- Nakit pozisyonu
4- Döviz borcu
5- Döviz varlığı
6- Borç/özkaynak oranı
7- Döviz borç/özkaynak oranı
8- Esas faaliyet karı
9- Diğer faaliyet karları
10- İhracat miktarı

Bu arada hatırlatalım son bir kaç yıl içirsinde yaşanılan şirket riski borsada etkisini gösterdi.

NOT: Kısa vadede borsada haraket beklemeyin. Öncelikle Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in dış temaslarını tamamlaması ve yeni ekonomik programa nasıl bir destek bulduğunu açıklaması lazım. Eğer bu açıklamalar borsayı rahatlatırsa, bu sefer de uluslararası piyasalar riski çıkacak karşımıza. Yani endekste sağlam bir yön çizilmesi için bir kaç ay daha gerekli. Aradaki hareketler fiktif ol

Deniz BAYRAMOĞLU
Denizb@cnnturk.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!