Sırça saray politikası ekonomiyi bozdu

Güncelleme Tarihi:

Sırça saray politikası ekonomiyi bozdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2003 01:45

Çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Saraçlar Çarşısı ve Çıkrıkçılar Yokuşu'nda esnaf ziyareti yapan Devlet Bakanı Ali Babacan, bayram öncesi piyasayı canlandırmanın önemini vurguladı ve ‘‘Sırça saraylarda elitist ekonomi politikaları uygulayan yönetimler ekonomiyi bu hale getirdi’’ dedi.

ESNAF çocuğu olarak büyüyen Devlet Bakanı Ali Babacan esnafın nabzını da dedesinin, babasının esnaflık yaptığı, kendisinin de çocukluk ve gençlik yıllarınd açalıştığı Saraçlar Çarşısı ile Çıkrıkçılar Yokuşu'nda tuttu. Babacan, esnafla bayramlaştı ve sıkıntılarını dinledi.

Çarşıda nostalji yaşayan ve tanıdıklarını ziyaret eden Babacan, bayram öncesinin önemini bildikleri için doğrudan gelir desteği ödemelerini bayram öncesinde yaptıklarını söyledi. Babacan bu ödemelerin piyasanın canlanmasını bekleyen esnaf için önemine işaret etti ve geçmiş yönetimleri, ‘‘Daha önce sırça saraylarda elitist ekonomi politikaları uygulayan yönetimler Türkiye'yi bu hale getirdi’’ diyerek eleştirdi.

Esnafın KDV oranlarının yüksekliğinden yakınması üzerine de Babacan, KDV'nin indirilmesi yönünde Maliye Bakanlığı'nın bir çalışma yürüttüğünü, geçiş dönemindeki gelir kaybı sorununun çözülmesi halinde vergi indirimine gidilebileceğini açıkladı.

Babacan, KDV oranının ciddi bir gelir kalemi olduğunu, 1-2 puanlık düşüşün de bütçede çok büyük kayıp yarattığını anlattı. KDV oranı düştüğünde orta ve uzun vadede toplam tahsilatın yükseleceğine işaret eden Babacan, geçiş döneminde bu gelir kaybının nasıl telafi edileceğine dönük çeşitli öneriler bulunduğunu ve Maliye Bakanlığı'nın bu konu üzerinde çalıştığını anlattı. Babacan, bu çalışmaların bir yıl içinde netleşeceğini söyledi.

Kayıtdışı çalışan işportacıların da esnaf için önemli sorun olduğunu vurgulayan Ali Babacan, işportacılığın nedenin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Babacan, işsizliğin ciddi bir sorun olduğunu, bu sorunun hafifletilmesi için ilave istihdam yaratılması konusunda bir çalışma yürütüldüğünü, ilave istihdamda istihdam vergilerinin düşürülmesinin düşünüldüğünü açıkladı. Sorunların çözümü için biraz zaman gerektiğini belirtti.

Bebeğine zıbın aldı pazarlıkla 15 milyon ödedi
Kendisinin de okuldan artakalan zamanlarda babasının yanında çalıştığı Çıkrıkçılar Yokuşu'nu gezen Ali Babacan esnafla sohbet etti. Çocuğuna zıbın ve pantolon alan Babacan aldıkları 21 milyon lira tutunca fiyatları pahalı bularak pazarlık yaptı. Babacan sıkı bir pazarlık sonucu 15 milyon liraya ödedi.

Babacanlar’ın binası satılık

Uzun yıllar babası ile birlikte Çıkrıkçılar Yokuşu'nda esnaflık yapan Devlet Bakanı Babacan, babası dükkanını kapatınca binalarını satılığa çıkarttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!