Sinop’a 1 milyar Euro’luk termik santralı ’kaliteli ithal kömür’le savunacak

Güncelleme Tarihi:

Sinop’a 1 milyar Euro’luk termik santralı ’kaliteli ithal kömür’le savunacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 00:00

Sinop’a 1 milyar Euro’ya termik santral kuracak Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Termik santral konusunda Yatağan kötü örnek olarak duruyor. Ancak teknoloji o kadar gelişti ki, dışarıya sadece su buharı veriliyor. Sinop’ta kaliteli ithal kömür kullanacağız" dedi.

İÇECEKTEN sonra ikinci büyük işlerinin enerji olacağını açıklayan Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Sinop’a 1 milyar Euro’luk yatırımla termik santral kurma çalışmasına başladıklarını, önümüzdeki 4 yıl içinde yatırımın tamamlanacağını söyledi. Termik santral konusunda kamuoyundaki çevre ile ilgili kaygıları çok iyi algıladıklarını söyleyen Tuncay Özilhan, "Yatağan kötü örnek olarak duruyor. Ancak teknoloji o kadar gelişti ki dışarıya sadece su buharı veriliyor. Sinop’taki santralde kaliteli olan ithal kömür kullanacağız. Bu duyarlılığı anlatacağız" dedi. Özilhan, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, rüzgar santrali için lisans başvurusu yaptıklarını söyledi.

Enerjiye hız veriyoruz

Tuncay Özilhan, bundan sonra enerji dışındaki başka alanlara bakmadıklarını ve sadece enerji yatırımlarına hız vereceklerini söyledi. Özilhan, Sinop Gerze’de 1 milyar Euro yatırımla kurulacak bin megavatlık termik santral için ÇED raporu hazırladıklarını ve onay beklediklerini belirtti.

İki hidroelektrik santral

Biri Türkiye’de biri Gürcistan’da olmak üzere iki hidroelektrik santralı daha yapacaklarını söyleyen Özilhan, "Bu yatırımların yüzde 30’unu özkaynaklardan karşılayacağız. Geri kalanını yerli ve yabancı bankalardan kredi olarak alacağız, görüşmelere başladık" diye konuştu.

Bu yıl Anadolu Grubu olarak küçülme öngörmediklerini anlatan Özilhan, bu yılı da 5 milyar dolar ciroyla kapatmayı planladıklarını söyledi. Özilhan, "Bu dönemde daha çok yurt dışı yatırımlarına ağırlık vereceğiz, yurt içinde biraz daha yavaş gideceğiz" dedi. Özilhan, Coca Cola’nın en büyük beşinci şişeleyicisi olduklarını, bu alanda yatırımlarına hız vereceklerini belirtti.

Vergide tabu yıkıldı, ÖTV ve KDV indirimi sürmeli

TÜRKİYE
’nin iç talebi canlandırmak için uygulamaya aldığı ÖTV ve KDV indirimlerinin tüketiciden hemen cevap aldığını vurgulayan Tuncay Özilhan, "Böylece aslında Türkiye’de bir tabu yıkıldı. Vergiler indirilince gelir de düşer inancı demek ki doğru değilmiş. Bu inanç ortadan kalktı. Bu nedenle ÖTV ve KDV indirimlerinin sürmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kimsede yatırım iştahı yok

TUNCAY
Özilhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı son teşvik paketi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yeni yatırımları teşvik etmek açısından önemli bir paket. Ancak krize yönelik bir paket değil, tüm dünya tüketiciye yönelik canlandırma paketleri açıkladı. Bizim ki ise uzun vadeli ve yapısal olarak sanayiye çıkarılan bir yol haritası. Olumlu buluyorum, çünkü sektörlere ve bölgelere yol gösteriyor. Ancak bugünkü ortamda yeni yatırım yapacak kimse yok, kimsede iştah yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!