ÅžimÅŸek: "ÖÄ°B yeniden yapılandırılıyor"

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: ÖİB yeniden yapılandırılıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 13:35

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Özerlleştirme İdaresi Başkanlığı'nın portföyünün küçüldüğünü belirtip önümüzdeki dönem yeniden yapılandıracağını söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Özerlleştirme İdaresi Başkanlığı'nın portföyünün küçüldüğü için yeniden yapılandırılacağını söyleyerek özelleştirme devrinin biteceği sinyalini verdi. Mehmet Şimşek Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı kamu özel yatırımları çerçevesinde bir birime dönüştürüleceğini söyledi.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ'NE YENİ MODEL
Özelleştirmede portföyün küçüldüğüne işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:
    Â
"Geçenlerde Kalkınma Bakanımızla da görüştüm, Özelleştirme İdaresini kamu özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim. Yani PPP (kamu-özel sektör ortaklığı) dediğimiz süreçte esas o görevi görsün diye. Çünkü portföye bakıyorsunuz, şu anda üzerinde çalıştığımız şey Milli Piyango'dur, onu bu sene tamamlayacağız. Başka limanlar var, onları da tamamlayacağız. Başka elektrik üretiminden bahsediyoruz, o süreci de hızlandıracağız. Geriye bir tek bizim ikincil halka arz konusu gündemde olabilecek bir takım şirketler kalıyor. Yani portföy küçülüyor. Dolayısıyla ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde, bu süreci de hızlandırarak özelleştirmenin idaresinde bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak."
    Â
ELEKTRİK DAĞITIMDA HEDEF YÜZDE 100 ÖZEL SEKTÖR

Gediz Elektrik'in devri ile elektrik dağıtım şebekelerinin aşağı yukarı yüzde 76'sının özel sektöre geçmiş olacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Şimşek, yüzde 100'ü dört gözle beklediğini ifade etti.

Şimşek, bu sürecin çok uzun yıllar önce başladığını anımsatarak, 1990'lı yıllarda Amerika'da bir uluslararası yatırım bankasında çalışırken yaşadığı bir anısını anlattı. O dönemde, "elektrik dağıtım şirketleri özelleşecek" diye büyük bir heyecan olduğunu hatırlatan Şimşek, "O zamanlarda enerji sektörüyle ilgili bir konferans düzenlemiştik. Ben Türkiye'den de katılım olmasını sağlamıştım. O zaman genel müdürü davet etmiştik. Genel müdür, davet ettiğimizde genel müdürdü, program başladığında görevden alınmıştı. Memleketin durumu böyleydi" dedi.

Türkiye'nin o dönemde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle söz konusu özelleştirmelerde mesafe kat edilemediğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Onun için bu süreci bitirelim diye ben dört gözle bekliyorum. İnşallah yakında dağıtımlar da bitecek. Bunun, ülkemizin hayrına olduğu kanısındayım. Bir taraftan tüketicilerimiz daha kaliteli hizmet alacak. Daha önemlisi, kayıp kaçakların aşağı çekilmesiyle ben inanıyorum ki enerji fiyatlarında da nispi bir iyileşme olacak. Çünkü özel sektör daha etkin, verimli çalışacak, kayıp kaçaklar azalacak ve vatandaşın sırtındaki yük kalkmış olacak. Daha önemlisi, Enerji Bakanımıza bütçeden para vermek zorunda olmayacağız. Şimdi de vermiyoruz, çünkü öyle bir talebi yok. Özel sektör yatırım yapacak ve milletimizden topladığımız vergi gelirlerini, beşeri sermaye stokunun kalitesini artırmakta kullanacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!