Şimşek: Biz onları hep şaşırttık

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Biz onları hep şaşırttık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 21:18

IMF’nin Türkiye ekonomisi için 2016 yılı büyüme tahminlerini ekim ayından bu yana ikinci kez yükseltmesiyle ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Biz onları hep şaşırttık, olumlu yönde” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), son raporunda Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3.2’den yüzde 3.8’e çıkardı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, IMF’in Türkiye büyüme beklentisindeki bu artışın sürpriz olmadığını söyledi. Türkiye’nin büyüme beklentisi yukarı çekilen nadir ülkelerden biri olduğunu dile getiren Şimşek, “Bizim için sürpriz değil. Son yıllarda uluslararası bankalar olsun, finansal kuruluşlar olsun, hep Türkiye’ye ilişkin daha temkinli bir yaklaşım içerisindeler ama biz onları hep şaşırttık, olumlu yönde. Yavaş yavaş uyum sağlıyorlar” yorumunu yaptı.

HEDEF YÜZDE 5 PATİKASI

IMF ve Dünya Bankası Toplantıları kapsamında Washington’da bulunan Şimşek, katıldığı G-20 aile fotoğrafı çekiminin ardından sorularımızı yanıtladı. IMF’in açıkladığı en son büyüme tahminlerine yönelik değerlendirmede bulunan Şimşek, şunları söyledi: “Dünya büyümesine ilişkin beklentiler zayıf. Büyüme beklentileri aşağı çekiliyor sürekli bir şekilde. Türkiye büyüme tahminlerinin yukarı çekiliyor olması iyi bir işaret. Fakat amacımız daha çok yapısal reformla Türkiye’yi tekrar yüzde 5 büyüme patikasına oturtabilmek. O da reform gerektiriyor, verimlilik artışı gerektiriyor. Kısa vadede geçen sene yüzde 4, bu sene yüzde 4.5 büyüme olumlu bir trend ama kalıcı yüzde 5 ve üzeri bir patikaya oturtmak bizim reform çabalarımıza bağlı.”

Haberin Devamı

MEGABANK GÜNDEMİ

Washington’daki temasları ile ilgili bilgi de veren Şimşek, daha çok Avrupalı hükümet temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini, finans kuruluşları temsilcileriyle de bir araya geldiğini aktararak, “İslam Kalkınma Bankası Başkanı ve Endonezya Maliye Bakanı ile toplantı yapacağız. İslam Kalkınma Bankası’nın da, Türkiye’nin de hissedar olacağı Megabank’ın merkezinin Türkiye’de kurulmasına ilişkin bir girişimimiz var. Ama bankanın kurulmasının Cakarta’da olmasını isteyen Endonezya da var” şeklinde konuştu. Türkiye mi, Endonezya mı olacağına nasıl karar verileceğini sorduğumuzda ise “Uluslararası danışmanlık firmasına hem Türkiye, hem Endonezya’yı birçok açıdan değerlendirme görevi verildi. Değerlendirmelerini yaptılar fakat değerlendirmede kesin bir sonuç ortaya koymadılar. İslami finans yeni gelişen bir alan, Mega Bank bu alanda likidite fonksiyonunu karşılamaya yönelik çok önemli bir girişim, likidite sağlama noktasında” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Erdem Başçı’ya alkışlı veda

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantılarına Başkan olarak son kez katılmış oldu. Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da doluyor. IMF binasında çekilen G-20 aile fotoğrafı da bu anlamda Başçı’nın Merkez Bankası Başkanı olarak bu platformdaki son karesi oldu. Kapılı kapılar arkasında ise Başçı’nın alkışlarla uğurlandığını öğrendik.

ÖNEMLİ KATKILAR YAPTI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Başçı’nın son kez katıldığı IMF-Dünya Bankası toplantılarından alkışlarla uğurlandığını anlatarak, “G-20’nin dönem Başkanı Çin. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, Erdem Bey’in Merkez Bankası Başkanı ve daha önce de Başkan Yardımcısı olarak uzun süredir burada önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek, bu katkılarından dolayı teşekkür ettiler. Herkes Erdem’i alkışladık, hak ettiği şekilde. En çok OECD Genel Sekreteri memnun, ‘Bana bugüne kadarki gelmiş geçmiş en iyi büyükelçiyi gönderiyorsunuz’ diye özel teşekkür etti. Öyle bir anekdot yaşadık” dedi. G-20 Aile fotoğrafı, Başçı’nın Merkez Bankası Başkanı olarak uluslararası bu platformdaki son karesi oldu. Fotoğrafta ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda gibi isimler yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!