Sigortanın önemi 7.4 şiddetinde ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sigortanın önemi 7.4 şiddetinde ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sigorta yaptırmanın sokağa para atmak olmadığını anlayabilmek için oldukça büyük bir bedel ödedik. 7.4 büyüklüğündeki depremin yarattığı felaket her türlü sigortanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

Hayat sigortalının tazminatı ödeniyor

Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı, hayat sigortalı depremzedelerin yakınlarına tazminat ödemelerinin yapılmasına başlandığını, sağlıkda da deprem hariç olmasına rağmen sektörün dayanışma göstererek sigortalılarına sahip çıktığını belirtti. Koç Allianz Hayat Sigorta Genel Müdürü Kemal Olgaç da, deprem bölgesindeki tüm hayat sigortalıların tazminatlarının tartışmasız ödendiğini söyledi. Deprem nedeniyle ölümlerin otomatik olarak hayat sigortası kapsamında olduğunu söyleyen Olgaç, sağlıkta depremin istisna tutulmasına rağmen sigorta sektörünün bunu uygulamadığını ve tüm sigortalılarının tedavi mastaflarını üstlendiğini belirtti. Hayat sigortası yaptıranların ecelle ölümü halinde sigortalının yakınlarına şirketin belirlediği bir oranda tazminat ödeniyor. Bu rakam şirketten şirkete sigortalının son yatırdığı primin 120 katı ile 500 katı arasında değişiyor.

Marmara Bölgesi'ni derinden sarsan 7.4 şiddetindeki deprem felaketi, sigorta alışkanlığının olmadığı ülkemizde her türlü sigortanın ne kadar önemli olduğunu da acı bir şekilde ortaya koydu.

Sigorta şirketleri artık deprem bölgesinde sigortalayacağı mal ve binalarda çok daha dikkatli ve seçici davranıyor. Çünkü deprem bölgesinden ve bölge dışında gelen deprem sigortası talepleri çığ gibi artıyor. Felaketin ilk şokunu atlatanlar, yaralarını sarmaya çalışıyor. İşte bu noktada, araç ve bina sigorta poliçelerine deprem riskini de ekletenler, hiç bir güvencesi olmayanlara karşı daha şanslı hale geliyor. Sigorta şirketleri, hayat sigortası olan depremzedelerin yakınlarına ecelle ölüm tazminatı öderken, teminat kapsamında olmamasına rağmen sağlık sigortası poliçesi olan sigortalılarının tedavi masraflarını da üstlendi.

Felaketin şokuyla önce tüm Türkiye genelinde deprem teminatı vermeyi durduran sigorta şirketleri, daha sonra sadece deprem bölgesini hariç tutarak deprem sigortası yapma kararı aldılar. İlk şaşkınlığı üzerlerinden atar atmaz da büyük şirketler geçtiğimiz hafta deprem bölgesindeki bazı yerleşim birimleri hariç, tüm yurtta işyeri, konut ve kaskoda yeniden deprem teminatlarını açtılar. Küçük şirketler ise bina ve kaskoda henüz deprem teminatı vermiyor.

SİGORTACILAR DİKKATLİ

Deprem bölgesinden gelen her türlü sigorta talebini kabul ettiklerini belirten Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı, ‘‘Ancak deprem sigortasında artık eskisine göre daha dikkatli davranıyoruz. Bölgede deprem teminatı vermek istemeyen şirketler de olabilir’’ dedi.

Bölge riskinin depremden önce de sigorta poliçelerinde yer aldığını ve buralardaki sigorta pirimlerinin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğuna işaret eden Dumanlı, şöyle devam etti:

‘‘Fay hattının kırıldığı bölgede ekspertiz çalışmalarının bitmesini bekliyoruz. Hasarın ortaya çıkması lazım. Bundan sonra da bölgedeki sanayi kuruluşlarının sigortalanmasına devam edilecektir. Ancak konutlara bundan sonra daha ilmi bakacağız. Kiriş, kolon ve zemin incelemesi yapacağız. Özellikle Değirmendere ve Gölcük gibi yumuşak zemin üzerindeki deniz kenarına teminat vermiyoruz. Bizim sigortaladığımız bir restoran Gölcük'te şu anda denizin 100 metre içine girmiş durumda.’’

Araç ve bina sigortalarında bundan böyle görmeden sigorta yapmanın mümkün olmadığını belirten Erhan Dumanlı, şunları söyledi:

‘‘Deprem bölgesinden gelen kasko taleplerinde aracı görmeden sigorta yapmıyoruz. Sağlam gibi dursa da bölgedeki binalara deprem teminatı vermemiz için bundan sonra gerçekten incelememiz gerekiyor. İstanbul'da ise durum biraz farklı. Biz şirket olarak Büyükçekmece, Avcılar gibi yerlerde mühendislerimizin görmesi kaydıyla deprem sigortası yapmayı sürdürüyoruz. Binada hasar yoksa deprem teminatı da veriyoruz. Ama Şişli, Mecidiyeköy gibi yerlerden gelen deprem teminatı talepleri otomatik kabul ediliyor. Şu anda İstanbul'dan gelen bütün talepleri kabul ediyoruz.’’

Deprem bölgesindeki bazı yerleşim birimlerinde deprem sigortası teminatı vermeyen sigorta şirketleri de var. Örneğin deprem bölgesinde bu hafta başından itibaren yeniden deprem sigortası yapmaya başlayan bazı sigorta şirketleri, İstanbul'da Avcılar, Bolu'da da Düzce, Kilimli, Cumayeri, Gümüşova, Gölyaka'da konut ve işyerlerinde hala deprem sigortası yapmıyor. Şu anda deprem nedeniyle büyük şirketlerin sigorta fiyatlarında bir değişiklik olmadığını söyleyen Dumanlı, fiyatların ileride yükselebileceğine işaret etti. Kasımda 2000 yılının reasürans anlaşmalarını yapılacağını belirten Dumanlı, ‘‘Reasürans şirketleri bize şimdi bir tablo çıkaracak. Şimdiye kadar tablo buydu, bundan sonra bu... Biz sizin zararınıza katıldık, şu kadar zarar ettik diyecek. Revize etmemizi isteyecekler. Sonra dönünce aralık ayında kendi içimizde çalışacak ve 2000 yılı için geçerli olacak yeni fiyatlarımızı belirleyeceğiz’’ dedi.

Bina sigortasında deprem tarifesi

Paket poliçe Deprem brüt Toplam brüt

brüt primi (TL.) primi (TL.) primi (TL.)

KONUT 3.300.000 2.900.000 6.200.000

İŞYERİ 7.000.000 2.900.000 9.800.000

Not: Yukarıdaki tablo 1 milyar lira bina, 1 milyar lira iç hasar için teminat içeren sigortanın tarifesidir.

Deprem primli kasko (TL)

Aracın değeri Kasko primi Deprem primi Toplam prim

4 milyar 300 milyon 30 milyon 330 milyon



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!