Sigortada fiyatlar yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Sigortada fiyatlar yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tarife rejiminden serbest tarife rejimine geçildikten sonra sürekli düşen sigorta fiyatlarının olumsuz sonuçlar vermesi ile büyük reasürörler 1999 yılı anlaşmaları için fiyatların yükseltilmesi yönünde baskı yapıyorlar.

Sigorta şirketleri, müşterinin fiyat baskısına karşın, acentenin yüksek komisyon, reasürörün olumlu sonuç, sermayedarın da teknik ve mali kâr beklentisi ile sigorta prim fiyatlarını reel anlamda 25 ile 30 arasında yukarı çekmesi bekleniyor.

Sigortacıların bu konudaki görüşleri şöyle:

Destek Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Nihat Tavşanlı: Sektörümüzdeki mevcut dinamiklerde fazla bir değişikliğin olmayacağı beklentisiyle büyük hasarların olmaması durumunda, fiyat rekabetinin önümüzdeki yılda da devam edeceğini tahmin ediyorum. Sigorta şirketlerimizin mali konulardaki zaafları nedeniyle, özellikle yeterli bir özvarlığa sahip olmayan şirketlerde bazı zorlukların derinleşebileceğini öngörmek yanlış olmasa gerek. Bu bağlamda şirketlerimizin sektörün sağlıklı ve mali açıdan sağlam bir yapıya kavuşturulması için rekabetin sınırları konusunda biraraya gelerek olumlu adımlar atmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Milli Reasürans Trete Müdürü Füsun Ersöz: Türk sigorta piyasasında dünya sigorta piyasalarıyla paralel olarak reasürans anlaşmalarının yenilenmesi dönemine girildiği şu günler, sigortacılar açısından pek kolay geçmeyecek. Bunun başlıca sebebi, reasürörlerin son yıllarda Türk piyasasından zarar etmeleridir. Yeterli olmayan fiyatlarla yapılan işlere bir de bu hasarlar eklenince teknik kârlılıklarda hissedilir düşüşler yaşandı. Bölüşmeli reasürans anlaşmaları reasürörlerinin 1999 yenilemeleri sırasında, çok düşük veya hiç prim alınmadan temin edilen ve büyük hasarlara yol açan bu teminatın verilmesinde, daha dikkatli hareket edilmesi yolunda şirketlere baskı yapmaları bekleniyor.

Duayenden genç sigortacılara öneriler

Türk sigortacılığına 50 yıla yakın bir süredir hizmet veren Ali Neyzi, sigortacılığın temelinde doğru ve güvenilir hizmetin yattığını belirterek, genç sigortacılara, ‘‘Zoraki sigortacılık olmaz. Biz hizmet satmakla, güven satmakla görevli bir mesleği yapıyoruz. Asık suratlı olmamamız lazım’’ uyarısında bulundu. Genç Sigortacılar Derneği, Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Genel Sigorta, Tam Sigorta, Tam Hayat Sigorta, American Home Sigorta ve Halk Sigorta eski Genel Müdürü, İsviçre Sigorta A.Ş. ile İsviçre Hayat Sigorta A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi yazar Ali Neyzi'yi konuk etti.

Neyzi, Cumhuriyet dönemi Türk sigortacılık tarihini değerlendirdiği konuşmasında, renkli anılarını da genç sigortacılarla paylaştı. Türk sigortacılığının ilk yıllardaki zorluklarını anlatan Neyzi, bugün hem teknoloji, hem yetişmiş eleman açısından geniş bir sektörün oluştuğunu bildirdi.

Sigortacılığın gerekliliğinin halka tam olarak anlatılması gerektiğini belirten Neyzi, ‘‘Çok ilginç bir meslek. Sürekli değişik işler yapıyorsunuz ve sürekli değişik insanlarla karşılaşıyorsunuz. Bir gününüz bir diğerine benzemiyor’’ diye konuştu. Sigortacılıkta işi ciddiye almanın ve doğru yapmanın önemini vurgulayan Neyzi, ancak bu şekilde halkın beğenisinin ve güveninin kazanılacağını kaydetti.

Commercial Union 10 yaşında

İngiltere'nin ve dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden biri olan Commercial Union, Türkiye'de 10'uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor. Hisselerinin yüzde 55'i CGU Assurance'a, yüzde 30'u Finansbank'a ait olan şirketin yüzde 15'lik hissesi Mayıs 1995 tarihinden itibaren halka açık olarak işlem görüyor. 137 yıl önce kurulan ve dünyanın 82 ülkesinde hizmet veren Commercial Union Assurance, 1998 yılının şubat ayında General Accident ile birleşerek CGU adı altında faaliyetlerini sürdürüyor. 10 yıldır Türkiye'de Commercial Union Sigorta olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana Bölge Müdürlükleri aracılığıyla faaliyet gösteren Commercial Union Sigorta, ihtisas sigortacılığı alanında müşteri odaklı hizmetler sunuyor. Commercial Union şirketinin 10'uncu yıldönümünde yapılan basın toplantısına Commercial Union/İngiltere'nin Executive Direktörü Peter Ward ve Commercial Union Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi katıldı.

Bayındır'dan resim sergisine güvence

Türkiye Cumhuriyeti'nin 75'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Romanya ve Türkiye Kültür Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla düzenlenen 20'inci Yüzyıl resim sergisi Bayındır Sigorta tarafından güvence altına alındı. Sergilenmek üzere Romanya'dan getirilen modern Romen ressamlarının tabloları Bayındır Sigorta tarafından sigortalandı.

Güneş yeni yıla hızlı giriyor

Yeni yılda çıkacak iki ürününün hazırlığını yapan Güneş sigorta, 1999 yılına hızlı girecek. TSE'den ISO 9001 Kalite Belgesi'ni alan 2 sigorta şirketinden biri olan Güneş Sigorta, bu Kalite Belgesi gereğince yapılan Olağan Değerlendirme Toplantısı'nda üst düzey yöneticilerinin katılımıyla 1998 yılı sonu verilerini değerlendirdi ve 1999 yılı hedeflerini belirledi.

Ege ile Akdeniz sigorta birleşti

Ege Sigorta ile Akdeniz Sigorta'nın birleşme kararı aldığı bildirildi. Egebank'dan yapılan açıklamaya göre, her iki kuruluş güçlerini tek çatı altında birleştirme kararı aldı. Ödenmiş sermayesini 3 trilyon liraya çıkaracak olan Ege-Akdeniz Sigorta'nın, 40 trilyon liralık ciro hedefi ile Türkiye'nin ilk 5 sigorta şirketi arasına girmeyi hedeflediği belirtildi.

Inter Sigorta hızla büyüyor

1997 yılında faaliyete geçen Inter Sigorta, Ege Bölge Müdürlüğü ve Marmara Bölge Müdürlüğü'nden sonra merkezi Ankara'da bulunan Orta Anadolu ve Karadeniz Bölge Müdürlüğü'nü de kurarak hızla büyümeye devam ediyor. Oldukça geniş bir bölgeye hizmet verecek olan bölge müdürlüğü, merkez ile on-line bağlantılı olarak çalışacak.

İhlas futbola destek veriyor

İhlas Sigorta, 3'üncü lig, 4'üncü grupta oynaya Akçakoca Spor'a sponsor oldu. Bolu-Akçokoca Acentesi Erkan Şengül'ün girişimleri sonucu gerçekleşen sponsorlukta, İhlas Sigorta, takımın formalarını ve kullandıkları araç ve gereçleri temin etti.

EGS'den sigorta konferansı

EGS Sigorta, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin davetiyle, sigorta eğitimi konusunda Türkiye'de ilk kez oluşturulan bir projeyi hayata geçirdi. Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Oskay'ın teklifi üzerine, EGS Sigorta Kütahya Acentesi Nezih Sargın'ın girişimiyle Karayollar Taşımacılığı Yüksek Okulu'nda sigortacılık konusunda bir konferans verildi.

Kapital'den acentelere ödül

Kapital Sigorta en yüksek prim istihsalini gerçekleştiren 10 acentesini ödüllendirdi. İstanbul'da düzenlenen ödül törenine, en yüksek prim istihsaline sahip acentelerle, Kapital Sigorta'dan yeni acentelik almış acenteler de katıldı. Törenden önce bir konuşma yapan Kapital Sigorta Genel Müdürü Yiğit Aydede, 1999 yılında şirketin hedef ve beklentileri çerçevesinde acentelere yönelik yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Sektörde ilk kredi kartı

Şeker Sigorta ile Visa işbirliğiyle hazırlanan Şeker Sigorta kredi kartı hizmete girdi. Şeker Sigorta, acenteleri kanalıyla tüm müşterilerine sunduğu bu kart ile sigortalılar prim ödemelerinde oldukça büyük bir avantaja kavuşuyor. İleriye yönelik de bazı avantajlar sunan bu kart ile, hayat sigortası olan sigortalılar, birikimlerini bu kart sayesinde kolaylıkla alabilecekler. Hayat dışı branşlarda sigortalıdan prim tahsil etmek, sigortalıların hasar veya tazminatlarının direkt kredi kartı hesabına yatırılması gibi konularda avantaj sağlayacak.

KISA...KISA...

Magdeburger Sigorta, yeniden yapılanmasını acenteleri ile kutladı.

Halk Yaşam, şirket yöneticilerine ‘‘Durumsal Liderlik’’ konulu eğitim verdi.

EGS Sigorta ülke ekonomisine katkılarından dolayı İzmir Ticaret Odası tarafından Altın Madalya ile ödüllendirildi.

Cengiz Erten, Güneş Sigorta'da Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı.

Bayındır Hayat Sigorta, her pazartesi sabahı ve cuma akşamları kısa süreli sohbet toplantıları yapıyor.

Batı Sigorta, sigorta sektörüne ve şirket bünyesine yeni katılan acentelerine yönelik eğitim seminerleri düzenliyor.

İhlas Sigorta, Mesut Çeyiz şirketine ait işyerinde yangın sonucu oluşan hasarı ödedi.

Sanko Sigorta, Optek Optik şirketine ait Ankara, İzmir ve İstanbul'daki Megavizyon reklam panolarını güvenceye aldı.

Kapital Sigorta'nın tüm acenteleri yılbaşından itibaren online sistemine bağlanacak.

Moody's Commercial Union'un finansal güç değerlendirmesini Aa2'ye yükseltti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!