Sigorta sektöründe hızlı büyümeye Koronavirüs sekte vurdu

Güncelleme Tarihi:

Sigorta sektöründe hızlı büyümeye Koronavirüs sekte vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2020 15:40

Koranavirüs (Covid-19) salgınının, sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkileri hissedilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Sektör yılın ilk çeyreğinde yüzde 24.8 büyürken, büyüme hızı yılın ilk iki ayındaki yüzde 29.9’luk düzeye göre yaklaşık 5 puan geriledi. Salgının, hayat branşındaki etkisi daha büyük oldu. Türkiye'de mart ayı başından beri etkili olan Koranavirüs (Covid-19) salgınının, sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkileri hissedilmeye başlandı. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) son açıkladığı verilere göre, sektör yılın ilk çeyreğinde yüzde 24.8 büyürken, büyüme hızı yılın ilk iki ayındaki yüzde 29.9’luk düzeye göre yaklaşık 5 puan geriledi. Enflasyondan arındırıldığında ilk 3 ayda sektörde reel büyüme yüzde 11.6 oldu. İlk 3 aylık dönemde hayat dışı (elementer) sektör yüzde 17.6 büyürken, hayat branşındaki büyüme ise yüzde 68.8 olarak gerçekleşti.

HAYAT İLK 2 AYA GÖRE  41.6 PUAN DARALDI

Sigortamedya internet sitesinde yayınlanan analize göre öncelikle sektör büyümeye devam ediyor. Sektördeki büyümede hayat branşı başı çekiyor. Bir de geçen yıl aynı dönemdeki rakamların düşüklüğünden kaynaklanan ‘baz etkisi’ni de unutmamak gerekiyor. Sektör büyümesine karşın, mart ayından beri Koronavirüs salgınının sektörde satışları azaltmasının da etkisiyle büyüme hızı gerilemeye başladı. İlk 3 ayda büyüme hızı, ocak-şubat dönemine göre hayat dışı sektörde 1.6 puan, hayat branşında ise 41.6 puan düştü. Mart ayında özellikle hayat branşında, etkinin daha büyük olduğu gözleniyor. Salgın nedeniyle, bankaların mesai saatlerindeki değişiklik, bazı banka şubelerinin geçici olarak faaliyetlerine ara vermesi, kredi hacmindeki daralma vb. faktörler doğal olarak ‘kredi bağlantılı hayat sigortası’ satışlarını da olumsuz etkiliyor. Hayat dışı sektörde ise salgından etkilenme hayat branşına göre şimdilik sınırlı olmakla birlikte, etkinin tam olarak görülebilmesi için ilk mayıs sonunda açıklanacak 4 aylık verilere bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı

3 AYDA SAĞLIK HIZLI BÜYÜDÜ

Hayat dışı branşlar özelinde, İlk çeyrek verilerine bakıldığında hayat dışı sektörde pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan branşlardan yüzde 24.23’lük büyüme oranıyla (reel yüzde 11.06) en hızlı büyüyen branş olarak ‘hastalık/sağlık’ dikkat çekiyor. Hastalık/sağlık’ı yüzde 19.4 büyüme hızıyla (reel yüzde 6.6) sektörün lokomotif branşı trafik izliyor. İlandır...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!