Siemens'e günde 28 bin buluş başvurusu

Güncelleme Tarihi:

Siemense günde 28 bin buluş başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kuruluşunun 150. yılını kutlayan sanayi devi Siemens, 1998 vizyonunu da geçmişinden getirdiği, ‘‘icat’’ temeline oturttu. Münih'te 22 ülkeden 142 gazetecinin sorularını yanıtlayan Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Henrich Pierer, ‘‘150 yıllık geçmişimizde icatlar önemli yer alıyordu. Bugün ve yarın da yine en büyük silahımız onlar olacak’’ dedi.

Simens'e yapılan icat başvurularının sayısı katlanarak artıyor. Laboratuvar ve geliştirme merkezlerinden hergün 28 bin yeni buluş geliyor. Buna ek olarak mevcut sistemlerdeki iyileştirme önerileri 80 bin adet. Bu iyileştirmeler bile firmaya bu yıl 300 milyon DM'lik bir tasarruf sağmlamış bulunuyor.

Pierer, firmanın araştırma geliştirme harcamaları konusunda şu bilgileri veriyor: ‘‘Geçen yıl araştırma geliştirme için yatırmış olduğumuz 8 milyar DM ile yeni bir rekorun sahibi olduk. Bu tutar her iş günü başına 30 milyon DM'den fazla. Şu an 107 milyarlık ciromuzun yüzde 75'ninin kaynağı 5 yaş ve altındaki ürünlerdir.’’

Simens, genç insanlara gelecek vaadeden bir eğitim ortamı sağlamayı da şirket politikası olarak benimsemiş. Bu yıl 2 bin 600 stajyer işe alan firmada bugün toplam 10 bin genç insan iş öğreniyor. Firma bunun dışında part time uygulamasını da hayata geçirmiş ve şu anda 12 bin 800 part time eleman çalıştırıyor. Bundan sonrası için de enerji, sanayi, iletişim, enformasyon, trafik, tıp, inşaat malzemesi ve ışıklandırma alanlarında atımlarına devam etmeyi belirten Siemens Yönetim Kurulu Başkanı, ‘‘1997-98 yılında dünya çapında siparişlerin 115-120 milyar DM, cironun ise 110-115 milyar DM seviyesine ulaşacağını umuyoyruz’’ diyor.

Siemens Türkiye'de banka istiyor

Cirosunu yüzde 70'ini Almanya dışındaki ülkelerden sağlayan Siemens'in Türkiye için belirlediği politika ise oldukça iddialı. ‘Avrasya hedefi’ olarak açıklanan stratejinin temel taşını Türkiye oluşturuyor. Türkiye'de devletle iş yapmanın belirgin zorluklarından söz eden Siemens Türkiye Finansman Genel Müdür Yardımcısı Cristoph Urban, önümüzdeki dönemde özel sektörle ağırlıklı iş yapmayı ön plana aldıklarını açıkladı. 1998'de Türkiye'de kendi finansal yapılarını oluşturmayı düşündüklerini belirten Urban, Siemens'in Türkiye'de bir banka sahibi olma olasılığının sinyallerini de verdi. Urban, özel sektörle ağırlıklı çalışmanın ve finansal yapı oluşturmanın devletle yapılacak işler için daha sağlam bir temel oluşturacağını sözlerine ekledi. Siemens, ‘Avrasya’ hedefi için gerekli nitelikli eleman yetiştirme planını da Türkiye'de kurmaya başladığı eğitim merkeziyle hayata geçirmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!