Şiddete karşıyız!

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşıyız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 21:46

TÜSİAD, şirketlere kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda rehber hazırladı. Kadına şiddetin eğitim ve gelir seviyesinden bağımsız Türkiye’de ve dünyada devam eden bir sorun olduğu vurgulanan rehberde, çalışanı şiddete uğrayan şirketlerin ne yapabileceği anlatıldı. 

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında şirketlere özel bir rehber kitap hazırladı. ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’nde, işverene çalışma hayatı içinde olan ve şiddete uğrayan kadınlara bu konuda nasıl destek verilebileceğinin yolları anlatılıyor, ‘kadına yönelik şiddet’ başlığının kurum politikalarında yer bulması amaçlanıyor. İşverenin bu konudaki hukuki çerçevesini ortaya koyan rehberde ayrıca Hürriyet’in başlattığı ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyası dahil, Garanti Bankası, SuTeks ve Yeşim Tekstil gibi şirketlerin kadına yönelik şiddet konusundaki iyi uygulama örneklerine de yer verildi.

YÜZDE 75 EN AZ BİR KEZ

Şiddete karşıyız


Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddete ilişkin araştırmaların çarpıcı sonuçlarının paylaşıldığı rehberde, ‘aile içi şiddetin ekonomide verimliliği olumsuz etkilediği o nedenle özel bir konu olmadığı mesajı vurgulandı. BADV Projesi kapsamında, yirmi şirketin katıldığı ve toplamda 1715 çalışanın yanıtladığı anket çalışmasının özetlendiği ‘Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi Araştırma Raporu’na göre; çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’i geçmişte aile içi şiddetin en az bir türüne maruz kalmış. Erkeklerin yüzde 40’ı eşine veya birlikte olduğu kişiye en az bir kere şiddetin bir türü kapsamına giren bir davranışta bulunduğunu kabul ediyor. Şiddet gören kadınların yüzde 16’sı ekonomik nedenlerle ilişkisini bitiremiyor. Katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 99) yakın ilişkide şiddet gören kadının iş yaşamının ve performansının etkileneceğini düşünüyor.

İŞ DÜNYASI İÇİN İLK REHBER

Sabancı Üniveristesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile işbirliği ile hazırlanan rehber dün, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa ve Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun da katılımı ile iş dünyasına tanıtıldı. TÜSİAD Başkanı Symes’in iş dünyasına ‘Çok iyi bir kaynak mutlaka kullanın’ diyerek seslendiği kitap, Türkiye’de bu konuda iş dünyasına yönelik hazırlanan ilk rehber olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Şiddete karşı ortak dil

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da toplantıdaki konuşmasında şiddete karşı ortak bir dil oluşturmanın son derece önemli olduğunu vurguladı. Bakan Ramazanoğlu şöyle konuştu: “Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetle mücadelede yeni bir dönemi hep birlikte başlattık. Ceza uygulamalarında ‘sıfır tolerans’ ilkesi benimsenmiş, Anayasa’da yapılan değişikliklerle kadının ekonomik ve sosyal statüsü güçlendirilmiştir. Ayrıca CEDAW Sözleşmesi de ulusal düzenlemeler karşısında üstün konuma getirilmiştir. Her türlü cinsel taciz ve cinsel saldırı suçunu işleyenlerin cezalandırılacağı hüküm altına alınarak bu madde ile çalışan kadınlar korunmaktadır. Bu alandaki istatistikleri dikkatle takip ediyoruz. Bizlere yol gösteren bu veriler çözümler üretilmesi bakımından stratejik öneme sahiptir. İlaveten konuyla alakalı bilimsel araştırmalar yapıyor sonuçlarını değerlendiriyor ve gerekli adımları atıyoruz.”

Haberin Devamı

Hukuki çerçeve çekincesi

REHBERİN hazırlanmasında görev alan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, işverenlerin ‘aile içi’ kavramından dolayı yasal çerçeve konusunda çekinceleri olduğunu belirtti. Rehberde hukuki çerçeve şu ifadelerle özetlendi: “Yasalar ve mevzuat şirket yöneticilerinin gerek şirkete karşı özen ve sadakat yükümü kapsamında, gerekse kurumsal yönetim ilkelerine uyum amacıyla aile içi şiddete maruz kalan çalışanlarını korumak ve şiddeti önlemek amacıyla her türlü tedbiri alması için gerekli dayanağı sağlıyor. Şirketlerin yasa ve mevzuatın gerektirdiği ve desteklediği bağlı şirketleri de kapsayan uygulamalarının yanı sıra sosyal sorumluluk anlayışlarının bir yansıması olarak şirket sınırları dışında da projeler üretebilirler.”

Haberin Devamı

Şirketler ne yapabilir?

Kadına yönelik şiddet konusunda yeni politikaların oluşturulması. Şirket içi eğitim. Şirket içi farkındalık çalışması. Çalışanların desteğini sağlamak. İşçi sendikalarıyla işbirliği.
Oluşturulan politikaların şirket dışında duyurulması.  Mağdurlara ve risk altındaki çalışanlara destek verilmesi. Mahremiyete saygı ve gizlilik.  Fiziksel ve sağlık ve psikolojik destek.
Uzman desteği. Bağımsız harekete imkân verecek maddi destek, nakit kaynak ayırma.

Tek kanatla uçamayız

CANSEN Başaran Symes toplantıdaki konuşmasında, aile içi şiddetin en başta bir insan hakkı ihlali olduğunu bunun yanı sıra, kadının çalışma yaşamına erişimine ve üretkenliğine zarar verici etkiye sahip olduğuna dikkat çekti. İş dünyası olarak kadına yönelik şiddete karşı olduklarını bir kez daha vurgulamak üzere bu rehberin hazırlanmasına katkı sağladıklarını kaydeden Cansen Başaran Symes, şöyle konuştu: “Kapsayıcı büyüme anlayışıyla iş dünyasında yükselen farkındalık ile birlikte, artık daha fazla şirketin, kurumsal politikalarına, altını çiziyorum, yani sadece iyi niyetle oluşturulmuş geçici politikalara değil, “toplumsal cinsiyet eşitliği” anlayışını mutlaka ve mutlaka dahil etmeleri gerektiğini düşünüyorum.  Dolayısıyla iş dünyası temsilcilerimizi bu konuya sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu rehberin tüm özel sektörde benimsemesi için de, TÜSİAD adına, ben ve Yönetim Kurulu üzerimize düşen tüm görevleri yapmaya hazırız. Kadınlarımızın şiddete maruz kalmadan güven içinde yaşadığı bir ülke iklimini yaratmak için çalışmalıyız. Mutlaka yaratmalıyız. Hep birlikte ve hiç vakit kaybetmeden. Çünkü tek kanatla geleceğe uçamayız.”

BAKMADAN GEÇME!