‘Siber sabotaj hazırlığı olabilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Siber sabotaj  hazırlığı olabilir’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 21:02

ENERJİ Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Bakanlığın, 15 Temmuz’dan sonra başlayan ve yakın zamanda artarak düzenli hale gelen siber saldırılarla karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Haberin Devamı

BTK, Telekom, ilgili birimler ve Bakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı ile gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen yetkili, “Saldırılar genel olarak, internet sitelerini ele geçirerek, sızmalar sağlama yönünde. Özellikle elektrik üretim ve iletim hatlarımızı kontrol eden sistemlere yönelik çok sayıda sızma girişimi tespit edildi ve engellendi. Sızma girişimleri, Türkiye’nin ulusal elektrik şebekesinde büyük bir sabotaj hazırlığının da göstergesi” dedi. Bakanlık yetkilisi, istihbarat birimlerinden yılbaşı gecesi için de benzer bir saldırının yapılabileceği istihbaratı alındığını ifade ederken, tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

KAR VE FIRTINA ETKİLİ

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan son günlerde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin dün açıklama yapıldı. Açıklamada, Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtınanın Anadolu’dan gelen ve İstanbul’u besleyen iletim hatlarında meydana getirdiği arızaların giderilmesine yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bildirildi. Bakanlık yetkilileri, dün öğlen saatlerinde “Şu anda herhangi bir elektrik kesintisi bulunmamakta” şeklinde konuştu. Ekiplerin dört grup halinde toplam 164 kişiyle arızaların onarımı için aralıksız çalıştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “7 hat boyunca 4 adet 20mx80m boyutundaki direğin tamamen yıkıldığı, 69 direk üstü kulenin kırıldığı ve koptuğu tespit edilmiştir. Bu boyutlarda bir hasarın neden kaynaklandığına ilişkin de araştırma çalışmaları başlatılmıştır. Düzenli bakımları yapılan ve bazıları çok yakın zamanda yenilenen hatlarda, bu boyutlarda hasarın nasıl oluştuğu ile ilgili tüm ihtimaller üzerinde durulmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık birimlerimizin çalışmalarının yanında, hasarın neden kaynaklandığını tespit etmek için, Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile koordineli bir inceleme başlatılmıştır. Bakanlığımız ilgili tüm birimleri sahadaki çalışmaları takip etmekte ve yönetmektedir.”

İZİNLER İPTAL

Haberin Devamı

GÜNEY Marmara Bölgesi’nde elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintisi yaşanmaması için önlem aldı. UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, arıza ekiplerinin tam kadro sahada olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde etkisini gösteren kar yağışına bağlı olarak bölgemizde de iki gündür yüksek kesimlerde aşırı kar yağışı ile karşı karşıya kaldık. Yüksek kesimlerde dağlardan tepelerden giden enerji nakil hatlarımızda buz yükü dolayısıyla hasarlar oluşmakta ve devam eden yağış dolayısıyla yollar kapalı olduğundan bazı noktalara ulaşılamamaktadır. Elektrik dağıtım hizmetinin aksamaması için kriz masası oluşturduk. Tüm saha ekiplerimizle 7/24 çalışarak vatandaşların mağduriyet yaşamaması için yoğun çaba gösteriyoruz. Çalışan sayısını neredeyse 2 katına çıkararak arızalara anında müdahale ediyoruz. Müşterilerimiz bize ilgili çağrı merkezimiz mobil uygulamamız ve sosyal medyadan ulaşabilir” dedi.

Haberin Devamı

BEDAŞ PLANLI KESİNTİLERİ İPTAL ETTİ

İSTANBUL Avrupa Yakası’nın elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) 30-31 Aralık ve 1 Ocak’ta yapacağı Planlı Yatırım, Bakım ve Onarım Çalışmalarını erteledi. BEDAŞ’tan yapılan açıklamada yetkili kurum ve kuruluşlarla tam koordinasyon halinde çalışıldığına ve bundan sonra da aynı yöntemin izleneceğine yer verildi.

BAKMADAN GEÇME!