Sezginler'in amirali borsaya yanaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Sezginlerin amirali borsaya yanaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

320 milyon dolarlık cirosu ile Türkiye'nin en büyük dağıtım ağına sahip şirketlerinden Sezginler Gıda, sermayesinin yüzde 20'sini halka açmaya hazırlanıyor.

DÜNYA'nın önde gelen hızlı tüketim ve gıda markalarının 800 çeşit ürününü Türkiye genelinde 130 bin noktaya ulaştıran Sezginler Holding bünyesindeki Sezginler Gıda halka açılıyor. Sezginler Grubu'nun 600 milyon dolarlık 1999 cirosunun 320 milyon dolarını satış ve dağıtım ağıyla elde eden Sezginler Gıda, grubun amiral gemisi olarak adlandırılıyor.

Sezginler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Elmas, halka arz için SPK'ya İMKB'ye başvurduklarını belirterek, ‘‘‘Sermayemizi 3 trilyon 856 milyar liradan 4 trilyon 820 milyon liraya yükselterek yüzde 20'lik kısmını halka açmak üzere başvurduk. Sermayede arttırılan kısmın tamamı halka arzdan karşılanacak’’ dedi.

Sezgin Elmas, şirketin faaliyetleri ve yatırımları hakkında sorularımızı yanıtladı.

Sezginler Holding’in bünyesindeki Sezginler Gıda ne zaman kuruldu?

1977 yılında İstanbul'da pastane ve firmalara sıcak satış yaparak faaileyete başladık. 1981'de Sezginler Gıda adıyla bir şirket kurararak 1985'te otellere ve restoranlara ilk dağıtımı yaptık. 1986 yılına kadar toptancılık yapıyorduk. 1986, bizim için çok önemli bir yıl oldu. Bir dünya markası olan Benckiser ve Mars'ın tüm Türkiye distribütürlüğünü aldık. 1994'de bayilik sistemini kurduk. Bnudan sonra satış ve dağıtımını yaptığımız yeni ürünler arttı. Bugün 74 bayimiz var bu bayiler sadece bizim ürünlerimizi dağıtıyor. 1996'da İngiltere'nin en büyük mağazalar zinciri olan Cash & Carry mağazalar zincirin sahibi Booker şirketiyle bir ortaklık yaparak Türkiye'de mağazalar kurmaya başladık. Booker firması daha sonra uluslarası operasyonlardan çekildi ve bizde bu mağazaların franhchise'ını alarak operasyona devam ettik. Şu an Türkiye'de 5 Cash & Carry mağazası var. 2000 yılında 10 tane daha açacağız.

4 KÁR MERKEZİ

l Sezginler Gıda hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Sezginler Şirketi faaliyetlerini 4 kar merkezi üzerinden yürütüyor. Merkezlerden ilki tüketim ürünleri satış ve dağıtımı. Benckiser, Johnson & Johnson, Kellogg's, Kerevitaş, Bristol Myers, Mars, SmithKline Beecham, Seagram, Violex Bic, Amigo, T ogo, Hasat, Ludwig-Togo, Kestaş, Çaypak gibi önde gelen hızlı tüketim ve gıda markalarının 800 ürününün ülke çapında 130 bin noktaya dağıtımını yapıyoruz ve bu ürünlerde Türkiye'de tek satıcıyız. Dağıtım ve satışlarımız Türkiye'nin ağırlık olarak yüzde 92'sini kapsıyor. İkinci kar merkezimiz ise toptan alışveriş mağazaları Cash&Carry'ler. Üçüncü kar merkezimiz ev dışı yiyecek-İçecek servisi (Kitchen Express), dördüncüsü ise dış ticaret grubumuz.

Cash&Carry mağazalarının faaliyet alanları nelerdir?

Cash&Carry küçük perakendecileri güçlendirmek için kurulan bir dağıtım stratejisidir. Biz Cash&Carry mağazalarını çoğaltıp bakkalların kendi ürünlerini alabilecekleri bir alternatif olmasını istiyoruz. Bu mağazalar bakkallara sürekli ve kasasındaki para kadar alışveriş yapma avantajı sağlıyor.

Metro'yla bir rekabet sözkonusumu?

Metro'yla konspetlerimiz çok farklı. Onlar daha büyük ve daha çok ürün satıyor. Cash & Carry'lerde ise sadece gıda ve temizlik ürünleri var. Metro bizi etkilemiyor. Bizim satış geliştirme ekibimiz var bu ekip bakkalara gidiyor ve bakkalar için satış planları ve düzenlemeler yapıyor. Cash&Carry'lerden restoran ve oteller de mal alıyor. Diğer bir özellik ise kartsız müşterilerin bu mağazalara giremiyor. Biz bir fiil dükkanlara gidip formlarını doldurup kartlarını veriyoruz. Şu an için Türkiye'de 20 bin kartlı müşterimiz var. Cash&Carry mağazalarını sayıları arttıkça bu oran yükselecek.

Diğer alanlardaki faaliyetleriniz ne ölçüde?

Ev dışı yiyecek-içecek servisiyle 4 bin otel, restoran, büfe ve pastaneye 5 bin çeşit ürün veriyoruz. Dış Ticaret bölümüyle ihracat ve ithalat yapıyoruz. Dağıtımını yaptığımız ürünlerin ithalatını yapıyor ve Sezginler Holding'in ürettiği ürünlerin ihracatını bu bölümle gerçekleştiriyoruz.

Lojistik şirket kuruluyor

SEZGİN Elmas, lojistik alanda uluslarası şirketlerle işbirliği anlaşması yapıp çok büyük bir Sezginler Lojistik şirketi kuracaklarını da belirtti. Bunun amacının enflasyonun düşmesinden kaynaklandığını belirten Elmas, ‘‘Enflasyonlu ortamlarda insanlar stok taşıma dolayısıyla kár elde ediyordu. Şimdi işler değişiyor. Biz de buna hazır olmak için bu işbirliğini yapıyoruz. Böylece müşterilerimize yeterli dağıtım yapabileceğiz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!