Sesim geliyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Sesim geliyor mu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2017 21:48

Bilimkurgu filmlerindeki sesli komutları algılayan cihazlar gerçek oldu. Teknoloji şirketlerinin geliştirdiği ev asistanları, tüm evi sesli olarak kontrol etmenizi sağlıyor. Bununla da kalmıyor, hava ve trafik durumunu anlatıyor. Hatta alışveriş bile yapıyor.

Haberin Devamı

EVDE ayaklarınızı uzatmış ve hiç bir tuşa dokunmadan tüm cihazları sesle kontrol ettiğinizi hayal edin. Geleceğin gösterildiği bilimkurgu filmlerinden aşina olduğumuz bu sahne artık hayal değil, bir gerçek. Nasıl mı? Geliştirilen ev asistanları sayesinde bir vazo büyüklüğünde olan ev asistanları, tüm evi kontrol etmeye başladı. Evdeki aydınlatma sisteminden alışverişe kadar birçok farklı cihaz, ev asistanlarına vereceğiniz komutları bekliyor. Bir vazo büyüklüğünde olan ev asistanları, internete bağlı olarak çalışıyor. 360 derece saran hoparlörler sayesinde kaliteli bir sesle hizmet veren bu cihazların üzerinde bir de mikrofon bulunuyor. Bu sayede evin neresinde olursanız olun tüm sesleri duyabilen ev asistanları, kullanıcıların komutlarını duyunca aktif hale geliyor.

Haberin Devamı

CEVAP SANİYEDE GELİYOR

Doğal dil işleme teknolojisi sayesinde komutlar inceleniyor ve bağlı olduğu sunucuya gönderiliyor. Verdiğiniz komutlar burada inceleniyor ve size cevap ulaştırılıyor. Ve bu saniyeler içinde gerçekleştiriliyor. Örneğin; hava durumu sorduğunuzda bulunduğunuz şehrin hava durumu anında size söyleniyor. Bu kadar değil. İşin içine yapay zekâ teknolojilerinin de girmesiyle ev asistanları kullanım alışkanlarınızı da öğreniyor. Örneğin, işe giderken trafik olmayan güzergâh size söyleniyor.

Şu anda pazarda 4 farklı ana model yer alıyor. İlk olarak ABD’li e-ticaret devi Amazon’un geliştirdiği model Echo ile başlayan ev asistanı trendi, Google Home ve Apple HomePod ile devam etti. Yerli şirketler de bu teknoloji trendine seyirci kalmadı ve Arçelik ‘Sihirbaz’ı tanıttı. Bu hafta ev asistanlarını inceledik.

EV ASİSTANLARI NELER YAPABİLİYOR

- Müzik çalabiliyor.

- Hava durumunu söyleyebiliyor.

- E-postalarınızı okuyabiliyor.

- Sıcak haberleri anlatabiliyor.

- Yol durumunu söyleyip, önerilerde bulunuyor.

- Akıllı ampullerin kontrolünü sağlıyor.

- İnternete bağlanan kombileri kontrol edebiliyor.

- Diller arasında çeviri yapabiliyor.

KOZU KALİTELİ SES

GEÇEN hafta dünya çapındaki geliştiricileri için ‘WWDC 2017’ etkinliğini düzenleyen Apple, bir sürpriz yaparak rakipleri Amazon ve Google’dan sonra ev asistanını tanıttı. ‘HomePod’ adındaki yeni cihazın en çok dikkat çeken yanı Apple’ın sesli asistanı Siri ile çalışması. Kullanıcıların cihaza olan uzaklığını anlık olarak hesaplayan cihaz, ses yönünü ve seviyesini buna göre ayarlıyor. Ayrıca HomePod’un, üzerinde bulundurduğu hoparlörün ses kalitesiyle dikkat çekeceği iddia ediliyor. HomePod ilk etapta sadece ABD, İngiltere ve Avustralya’da satışa sunulacak. 349 dolar

Haberin Devamı

YAPAY ZEKÂ İLE DONATILDI

YAKLAŞIK 2 yıl önce teknoloji devi Google da ev asistanları alanına girdi ve ‘Google Home’u tanıttı. Google Home’un en önemli özelliği, şirketin uzun zamandan beri yatırım yaptığı yapay zekâ ve makine öğretisi (machine learning) teknolojilerini bulundurması. Bu sayede kullanıcıların davranışlarını öğrenen ve buna uygun göre cevaplar verebilen model, işe giderken yol tercihlerinize göre size önerilerde bulunuyor. Google Home, aynı zamanda birçok akıllı ev ürünleriyle uyumlu olarak çalışabiliyor. Örneğin, Philips’in geliştirdiği akıllı aydınlatma sistemi Hue Light ile uyumlu olarak çalışan cihaz üzerinden evinizin aydınlatmasını sesli komutlarla kontrol edebiliyorsunuz. 109 dolar

Haberin Devamı

İLK TÜRKÇE KONUŞAN MODEL

ARÇELİK, ev asistanı modelleri rekabetine ‘Sihirbaz’ ile girmeye hazırlanıyor. Yabancı rakiplerinden farklı olarak Türkçe olarak kontrol edilebilecek olan Sihirbaz, özellikle yerli işbirlikleriyle dikkat çekecek. Arçelik’in yaptığı işbirliklerine bağlı olarak online alışveriş, yemek siparişi, fatura ödeme ve bankacılık işlemleri Sihirbaz üzerinden yapılabilecek. Şu anda geliştirme aşamasında bulunan ürünün bu yıl sonuna doğru satışa çıkması bekleniyor. Satış fiyatı ise henüz belli değil.

İKİ FARKLI MODELİ VAR

EV asistanları alanına ilk giren şirketlerin başında e-ticaret devi Amazon geliyor. Alexa adındaki asistanla hizmet veren Amazon Echo, müzik çalabiliyor, kullanıcıların sorularına yanıt veriyor ve akıllı ev ürünlerinin kontrol edilebilmesini saplıyor. Söz konusu e-ticaret şirketi olunca Amazon Echo üzerinden sesli komutlarla alışveriş yapabilmek de mümkün oluyor. Amazon Echo’nun iki farklı modeli bulunuyor. Bunlardan biri büyük tasarımlı ve ses seviyesinin daha yüksek olduğu Amazon Echo. Bu modelin satış fiyatı 979 TL. Diğer model ise daha küçük boyutlardan olan Amazon Echo Dot.
Bu modelin satış fiyatı da 369 TL.

Haberin Devamı

OYUN DÜNYASI

VR İLE STAR TREK YOLCULUĞU

BRIDGE Crew sanal gerçeklik teknolojisi ile oyuncuları Star Trek evreninin derinliklerine götürüyor. U.S.S. Aegis ile seyahat edilen oyunda, Vulkan halkına yaşayabilecekleri yeni bir dünya bulmak amaçlanıyor. Star Trek: Bridge Crew sadece PlayStation VR ile oynanabiliyor.

260 TL

HAFTANIN TRENDİ

SEYAHAT İÇİN GELİŞTİRİLDİ

SES konusunda usta markalardan biri olan Sennheiser, sık seyahat edenler için ‘PXC 550’ modelini satışa sundu. Patentli Hibrid NoiseGard aktif gürültü engelleme özelliğine sahip olan model, 30 saat pil ömrü sunuyor.

1.639 TL

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

BUHARLI PİŞİRİCİLER SAHNEDE

EVDE yemek pişirmenin en kolay ve sağlıklı yöntemlerinin başında buharlı pişiriciler bulunuyor. 3 katlı pişirme kapasitesi sayesinde kullanıcıların işini kolaylaştıran buharlı pişiricileri karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Sesim geliyor mu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!