Sertifikalı ev yarışı başladı

Güncelleme Tarihi:

Sertifikalı ev yarışı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2013 00:00

SPK’nın taslağını hazırladığı gayrimenkul sertifikası için sektörde birçok firma hazırlıklarını sürdürüyor. Varyap-Gap’ın sertifika ihraç etmeye hazırlandığını açıklamasından sonra, Ağaoğlu ve Sinpaş GYO’dan da ‘Çalışıyoruz’ mesajı geldi.

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) taslağını hazırladığı gayrimenkul sertifikası için sektörde birçok firma hazırlıklarını sürdürüyor. 1995 yılında uygulamaya giren ancak başarısız olması nedeniyle rafa kalkan gayrimenkul sertifikası için yapılan güncelleme sayesinde inşaat firmaları da sıcak bakmaya başladı. Varyap-Gap ortaklığı İstanbul Finans Merkezi’nde hayata geçirilen Metropol İstanbul’da nisan ayında gayrimenkul sertifikası çıkarmaya hazırlandıklarını açıklamasından sonra, finans merkezinin bir başka projesinin de gayrimenkul sertifikası ihracı için hazırlandığı belirtildi. Ağaoğlu’nun gerçekleştireceği İstanbul Finans Merkezi projesinde de gayrimenkul sertifikası hazırlığı sürüyor.

NİSANDA HAZIR OLUR

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, gayrimenkul sertifikasının sektörün önünü açacağını belirterek, “Sektörün finans kesiminde yeni enstürmanlara ihtiyacı var. Sertifika da bunlardan biri olacaktır. Biz yalnızca sertifika ihracı değil sukuk ve murabaha üzerinde de çalışıyoruz. Körfezde sukuk ve murabaha ön planda ancak gayrimenkul sertifikası da Körfez yatırımcısının ilgisini çekecektir. Şu anda hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, nisan başında tamamlamış oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KONUTDER Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise gayrimenkul sertifikasının doğru çözülürse çok iyi bir enstürman olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Hem sektör hem de tüketici açısından faydalı olur. Tüketici şu anda para biriktiriyorsa ev alabiliyor. Borsadaki GYO’ların hisse senedine yatırım yaptığında da bunu konut getirisi gibi düşünmüyor. Tüketici bu şekilde konutun değerine yatırım yaptığını düşünebilir. Firmalar açısından da ortaklık mantığında işler. Biz bir dönem çalışmıştık, bu işin bir ucunda olmak isteriz.”

Başarılı modellerle uzun vadeye yayılır

DUMANKAYA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, gayrimenkul sertifikası konusunda şunları söyledi: “Türkiye’de kentsel dönüşüm başlıyor. Kentsel dönüşüm için finansman enstürmanlarından birisi olabilir. İlk etapta sertifika çıkaran firmalar başarılı olursa, diğer firmalar için de teşvik edici olur. İlk uygulayanların başarılı olması durumunda uzun vadede sertifika ihracının devamı gelebilir. Biz de değerlendirdik ancak henüz nihai bir karar almadık.”

Haberin Devamı

Şart koyarız teminat alırız

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkul sertifikasının kullanılması için şartların oturması ve vatandaşa garanti verilmesi gerektiğini belirterek, “Çalışma tamamlandıktan sonra sektöre yeni bir anlayış getirebilir. Küçük yatırımcıyı çekecek. Yatırım için konut alanlar için de farklı bir enstürman olacak” dedi.

Gayrimenkul sertifikası nedir

SPK tebliğ taslağına göre, gayrimenkul sertifikaları ile konut projelerindeki daireler metrekare bazında satışa çıkacak. Bir metrekarelik bile olabilecek sertifika, projeler başlarken satışa çıkacak ve borsada ihraç edilecek. Proje tamamlanana kadar sertifika işlem görecek ve proje bittiğinde işlemden çekilecek. Elinde sertifika olanlardan isteyen dairesini isteyen parasını alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!