Sertifikalı amele dönemi

Güncelleme Tarihi:

Sertifikalı amele dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, başlattığı “sertifikalı usta” uygulamasının ardından, inşaatçılara yeni standartlar getirmeye hazırlanılıyor. Buna göre ustalar, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabilecek.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı “sertifikalı usta” uygulamasının ardından, inşaatçılara yeni standartlar getirmeye hazırlanıyor. Buna göre ustalar, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabilecek. Bu yılın başında inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, Bakanlığın kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı sertifikalı ustalar modeline rekor başvuru yapıldığını söyledi. Ercan, “Bir yılda 257 bin 688 ustaya toplam 377 bin 553 yetki belgesi verildi” dedi.

Ercan, sertifikasız usta çalıştıran müteahhite İmar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca işçi başına 2 bin lira ceza verildiğini de hatırlattı. Ercan, inşaatta görev alan ustaların, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi diğer inşaat aşamalarında da branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabileceklerini dile getirdi.
“İnşaatçı ‘beton ustasıyım, her işi yaparım’ diyor. Artık bu, yerini yavaş    yavaş özellikli ustalara devredecek” diyen Ercan, branşlaşma, ustaların 5 yılda bir günün koşullarına, değişen ve gelişen teknolojiye göre eğitim alması gibi uygulamalarla, uzunca bir süre daha “emek yoğun” özelliğini sürdürecek inşaatın uzmanlar eliyle yürütülen bir sektör haline geleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

2014’te tamamlanır

MESLEKİ Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, standart çalışmalarını Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) yaptığını belirtti. Çevre ve Şehircilik ile Milli Eğitim bakanlıkları, meslek odaları, üniversiteler gibi kurumlardan katılımcılarla sektöre ilişkin yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü anlatan Ercan, çalışmalar tamamlandıkça Resmi Gazete’de yayımlandığını bildirdi. Bülent Ercan, çalışmaların 2014’e kadar tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!