Otomobil satışlarından sonra konut satışlarında da sert fren

Güncelleme Tarihi:

Otomobil satışlarından sonra konut satışlarında da sert fren
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 01:19

ÜLKE genelinde eylülde 92 bin 483 kişi ev sahibi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,7, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 azalış gösterdi. Siyasi belirsizlik ve terör olayları ile Türkiye’nin zor bir yıl geçirdiğini söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre ise tablo kötü değil.

Haberin Devamı

Konut alıcının satın alma talebinde bekleme moduna geçtiğini belirten sektör temsilcileri, 2015 yılını 1 milyon 200 bin satış ile kapatılacağını öngörüyor. Geçen yıl 1 milyon 165 bin konut satıldığını hatırlatan sektör temsilcileri, “Ülke içinde yaşanan tüm olumsuzluklara karşın 2015 2014’ten daha kötü bir yıl değil” dedi. ‘KAOS YOK’Eylülde düşüş olsada yıl genelinde başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Geçen yıl ilk 9 ayda 831 bin, bu yıl ise 936 binin üzerinde ev satıldı. Geçen yıla göre yüzde 20 düşüş büyük problem gibi dursa da değil. Çünkü geçen yıl ilk 6-7 ay satışlar kötü gidip, ağustos sonrası büyük artış olmuştu. Şimdi o artış olan döneme göre kıyaslanınca düşüş sert gibi görünüyor. Ama ev satışında bir kaos yok. Ülkenin içinde bulunduğu durumda talebin bir süre bekletilmesi olağan bir durum.1 Kasım seçimleri sonrası alıcı harekete geçer” dedi. 

Haberin Devamı

Otomobil satışlarından sonra konut satışlarında da sert fren

ALICI TEMKİNLİ

Konut alıcının temkinli olduğunu söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Alıcı güvendiği şirketleri seçiyor. İşi bıçak gibi kesilen de var, artış gösteren de” dedi. Bu yıl kentsel dönüşüm ve yabancıya konut satışı etkisi ile sektörde yüzde 10-20 büyüme beklendiklerini belirten Durbakayım şunları söyledi: “Beklenen büyüme olmadı ama geri adım da atılmadı. Ülkenin şu durumunda satışlar kötü değil. Yılı 1 milyon 200 bin satışla kapatırız.”İstanbul’da konut alıcısının geçen ay en çok tercih ettiği ilçe Esenyurt oldu ve 2 bin 474 ev satıldı. Esenyurt’u 906 satışı ile Küçükçekmece takip etti. Ankara’da ise ilk tercih Keçiören oldu ve bölgeden bin 605 ev satıldı. Keçiöreni bin 414 ev satışı ile Mamak, bin 307 satış ile Çankaya izledi. İzmir’de Karşıyaka ve Buca, Antalya’da Kepez, Alanya ve Muratpaşa, Bursa’da ise Nilüfer ve Osmangazi ilçeleri öne çıktı. 

Haberin Devamı

Otoda kayıp eylülde başladı

2015 yılına hızlı giren ve 8 ay sürekli yükselen otomotiv pazarında da tüm dengeler eylül ayıyla birlikte bozulmuştu. Döviz kurunda yaşanan artışın fiyatlara yansıtılmasıyla birlikte eylül ayında yılın ilk kaybı gerçekleşti. Ağustos ayında ‘zam gelecek’ korkusuyla 82 bn 577 adet otomobil ve hafif ticari araç satılırken, eylül ayında bu rakam yüzde 22’lik düşüşle 64 bin 25 adede geriledi. Eylül ayındaki satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre bile yüzde 3.77 düşüş kaybetti. Zamlanan fiyatlara, siyasi belirsizlik ve terör eylemleri de eklenince yılın son çeyreğinde satışların ilk 8 aydaki gibi yukarı doğru gerçekleşmeyeceği, önemli kayıpların olacağı net olarak ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

TATİL, FAİZ VE SEÇİM ETKİSİ de var

Eylülde bayram tatili nedeniyle bir hafta resmi işlem yapılamadığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya,  bayram tatilinin yanı sıra faiz oranları ve seçim beklentisinin de konut satışlarındaki düşüşte etiki olduğunu dile getirdi.  Maya’nın verdiği bilgiye göre, sene başında yüzde 0.82 seviyelerinde seyreden 10 yıllık konut kredi faizleri, yüzde 1.2’ye kadar yükseldi. 

Otomobil satışlarından sonra konut satışlarında da sert fren


43 bin ev birinci el

BANKA kredili konut satışları eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.5 azalarak 28 bin 684’e geriledi. Toplam konut satışları içinde kredili satışın payı yüzde 31 oldu. Senet gibi diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise eylülde, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 12.2 azalarak 63 bin 799 olarak kayıtlara geçti. İlk defa satılan konut sayısı eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.3 azalarak 43 bin 333’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.9 olarak hesaplandı. İkinci el konut satışları ise eylülde, 2014’ün aynı ayına göre yüzde 21.7 azaldı ve 49 bin 150 oldu. 

YABANCI DA BEKLİYOR

YABANCILARA yapılan konut satışları, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.8 azalarak bin 768 oldu. Bu alanda ilk sırayı 561 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u 440 konut ile Antalya, 126 konut ile Yalova, 112 konut ile Bursa, 105 konut ile Trabzon, 85 konut ile Muğla takip etti.Irak vatandaşları geçen ay 359 konut satın aldı ve bu alanda ilk sıraya yerleşti. Söz konusu ülke vatandaşlarını 204 konut ile Suudi Arabistan, 160 ile Kuveyt, 115 konut ile Rusya, 109 konut ile İngiltere vatandaşları takip etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!