Serbest bölge cenneti oluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Serbest bölge cenneti oluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sırada bekleyenlere de izin verilmesi halinde Türkiye'de halen 9 olan serbest bölge sayısı kısa sürede 20'yi bulacak. Avrupa Birliği ülkelerinde ise serbest bölge sayısı 13'ü geçmiyor. Bu durum, AB'nin yaptırım koyabileceği endişesi yaratıyor.

HÜKÜMETİN gelen talepleri de kabul etmesi halinde Türkiye'de Serbest Bölge Sayısı 20'yi bulacak. Oysa Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı Avrupa Birliği ülkelerindeki serbest bölge sayısı sadece 13. Serbest bölge sayısının artması halinde Avrupa Birliği'nin Türk ihraç ürünlerine Telafi Edici Vergi koymasından endişe ediliyor.

Türkiye'de şu anda 9 serbest bölge faaliyet gösteriyor. Serbest bölge başvuru sayısı ise 11'i buluyor. Son olarak hükümetin, İzmir Menemen'de serbest bölge kurulmasına ilişkin kararı, deri sektöründe haksız rekabet ve AB'nin Telafi Edici Vergi koyup koyamayacağı tartışması başlattı.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, Başbakan Mesut Yılmaz'a iletilmek üzere bir rapor hazırladıklarını açıkladı. Koşar, ‘‘AB'de 13 tane serbest bölge mevcut. Türkiye'de toplam 200 Organize Sanayi Bölgesi var. Bunların çoğundan serbest bölge talebi gelebilir. Zaten sırada bekleyenler var. Bu durumda AB'nin haksız rekabet gerekçesiyle yüzde 20 Telafi Edici Vergi koymasından endişe ediyoruz’’ dedi. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü yetkilileri ise şu görüşü dile getirdi:

‘‘Türkiye dış ticaretinin yüzde 70'ine yakın bölümünü AB ile yapıyor. AB kurallarına ters düşemeyiz. Bugün AB'de 13-14 tane serbest bölge var. Eğer Türkiye'de bu sayı artarsa, AB Telafi Edici Vergi koyar. Böylece Türkiye'nin serbest bölgelerden yaptığı ihracat vergi kapsamına alınır’’.

İTKİB Deri ve Deri Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Matraş ise, ‘‘Türkiye'de birçok firma kayıtsız çalışıyor. Ama serbest bölgede faaliyete başladığınız zaman yurt içine dönerken maliye memurları tarafından herşey kayda tabii tutulur’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!