Şener: Mortgage bu hafta yasalaşır

Güncelleme Tarihi:

Şener: Mortgage bu hafta yasalaşır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2007 16:01

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage (tutsat) yasasının bu hafta görüşülüp biteceğini belirterek, “Mortgage çıkınca şu andaki konut kredisi faizi ne kadar düşer? Zaten bankaların yasanın çıkacağına inançla kredi verdikleri düşünülürse etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Şener, “AK Parti İstanbul'a Hesap Veriyor” toplantısından önce Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile birlikte katıldığı AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından verilen yemekte gazetecilerle sohbet etti.

Kurlar Vadisi dizisinin yayından kaldırılmasına ilişkin soruya Şener, ”Kurallar eşit ve eş zamanlı, herkesi etkileyecek şekilde olmalı. Rambo, Terminatör gibi veya başka çok aşırı şiddet içeren Amerikan filmleri tekrar tekrar televizyonlarda izleniyor” karşılığını verdi.

Bakan Şener, Kurtlar Vadisi'ni hiç izlemediğini, çocukları izlerken bir kez izleme fırsatı bulduğunu anlatarak, şöyle devam etti: “Arabalardan karşılıklı yarım saat ateş ediliyordu. Yan odaya geçtim, döndüm aynı sahne devam ediyor. Tabii araya reklam falan girmiş ama yarım saat ateş edilir mi? Dedim 'oğlum bunun nesini seyrediyorsunuz?' Başka da izlemedim. Çocukken hatırlıyorum, Kung-Fu gibi kavga dövüşlü filmlerin 10 dakikalık arasında bile o kavga hareketleri taklit edilirdi. Ama burada söylediğim başka bir şey. Basında sansür olmaz ama kuralsız olmamalı. Kurallar belirlenmeli ve mekanizma böyle işlemeli. Ondan sonra yayınlansın ya da yayınlanmasın diye karar verelim. Aksi durumda Abdülhamit dönemine dönmüş olunur.”

Bir gazetecinin Sağır Oda gibi başka şiddet içeren dizilerin yayınının devam ettiği yönündeki değerlendirmesi üzerine Bakan Şener, “Adil olmak lazım. Çok doğru bir şey yapılmış olsa bile, kuralsızlık çok yanlış. Hele de kamusal otorite işletilirken” dedi.

Haberin Devamı

PIERRE LOTI TARTIŞMASI

Abdüllatif Şener, Pierre Loti isminin Eyüp Sultan Tepesi olarak değiştirilmesine yönelik tartışmalara ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Pierre Loti bilinen bir isim ve bir anlamda marka olmuş bir isim. 'Değiştirelim' yaklaşımı bana sevimli gelmiyor. Zaten semtin adı Eyüp... Ama o tepe Pierre Loti Tepesi olarak bilinir. Türkiye'nin tanıtımında yerleşmiş bir kavram, ulusal ve uluslararası hafızada izleri olan bir isimlendirme. Değiştirilmesi doğru olmaz, sevimsiz olur. Öğrendiğim kadarıyla böyle bir şey de yok galiba; 3 Belediye Meclisi üyesi değişmesi yönünde önerge vermiş ve kabul edilmemiş.” Bir gazetecinin “Sizce Türkiye'nin önündeki en önemli konu nedir?” şeklindeki sorusu üzerine Bakan Şener, esprili bir şekilde, “Kurtlar Vadisi, ikinci olarak da Pierre Loti” karşılığını verdi.

MORTGAGE

Haberin Devamı

Bakan Şener, Mortgage yasasının bu hafta çıkacağını belirterek, sürecin uzadığının farkında olduklarını, Genel Kurulda ele alınamayınca vaz mı geçildi diye tereddütlerin oluştuğunu, ancak çıkması yönündeki iradenin baştan beri mevcut olduğunu dile getirdi. Mortgage konusunda bazı idari ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Şener, “Mortgage, bu hafta görüşülür ve biter” dedi. Bakan Şener, son 4 yılda konut kredilerinin 50 kat artış gösterdiğine dikkati çekerek, “Şu anda konut kredilerinin devam ediyor oluşunun en önemli nedeni, bankaların Mortgage yasasının çıkacağına duyduğu inançtır. Mortgage çıkınca şu andaki konut kredisi faizi ne kadar düşer? Zaten bankaların yasanın çıkacağına inançla kredi verdikleri düşünülürse etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CARİ AÇIK

Cari açık ile ilgili bir soru üzerine Şener, her dönemin dengesinin farklı olduğunu, 1990'lı yıllarda cari açığın farklı anlam ifade ettiğini ama şimdi içinde bulunulan koşullar dikkate alındığında endişeye gerek olmadığını vurgulayarak, “Ama dış ticaret açığı ve cari açık üzerinde düşünmek ve değerlendirmeler yapmak zorundayız” dedi.
Bakan Şener, cari açığın yapısal nedenlerden kaynaklandığını belirterek, ”Bunun en önemli nedeni, sanayimizin yapısının dış ticaret açığını arttırmaya yönelik olması. Çünkü ürettiğimiz ürünlerin büyük bölümünü ithal ara girdiler ya da hammaddeler oluşturuyor. İhraç edilen ürünlerin büyük bölümünde, tekstil ve giyim hariç, ekside olduğunu görürsünüz. Otomotivde, beyaz eşyada ihracat oranı yüksektir ama aynı hatta daha yüksek oranda hammadde ya da ara mal ithalatının yapıldığını görürsünüz” diye konuştu.

Bu yapının en önemli nedeni olarak Gümrük Birliği'ni (GB) gösteren Bakan Şener, GB anlaşması yapıldıktan sonra sanayi mallarında gümrüklerin sıfırlandığını, buradaki malların rekabetinin zorlaştığını, yerli üreticinin ayakta kalmak için ithal ara malları kullanmak zorunda kaldıklarını, bunun genel karakter haline geldiğini anlattı. Şener, cari açığın diğer nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğunu dile getirerek, “Bunun çözümü için de bir yerlerden petrol fışkırması lazım” dedi.

Üçüncü neden olarak özellikle hizmet sektörü başta olmak üzere bazı kalemlerin hesaplama yöntemlerindeki değişiklikleri gösteren Bakan Şener, ”Mesela deniz nakliyesinde müthiş cari açık var. Hesap biçimi değişmiş. Nakliyeyi yapan gemi yabancı bandıralı ise eksi, yerli ise artı yazılıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!