Şeker ihalesini 656 milyon dolarla Ak-Can Şeker kazandı

Güncelleme Tarihi:

Şeker ihalesini 656 milyon dolarla Ak-Can Şeker kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 14:30

Eylemli başlayan Şeker fabrikalarının B ve C grubu özelleştirme ihalesinde kazanan 656 milyon dolarlık teklifiyle Ak-Can Şeker oldu. Ak-Can Şeker 2009 yılında yapılan ve iptal edilen ihalede ise 606 milyon dolarla en yüksek teklifi veren şirket olmuştu.

Haberin Devamı

Ak-Can Şeker ihale bedelinin yüzde 20'sini peşin, kalanını ise yılda bir kez ödemeli beş yıllık vadede gerçekleştirecek. Ayrıca, Danıştay'ın uyarısı doğrultusunda şirketten üretimi 5 yıl süreyle sürdürebileceğine dair teminat mektubu alınacak.

Nefes kesen ihale süreci böyle yaşandı:

Ä°haleye Safi Åžeker, Ak- Can Åžeker, Torunlar Gıda, Özaltın Ä°nÅŸaat, Kolin-Limak ortaklığı ve Konya Åžeker  teklif verdi. Â

İhalede ilk verilen zarflardan çıkan en yüksek teklif 405.1 milyon dolar oldu.

İlk elemeli tur sonunda ise en yüksek teklif 510 milyon dolar oldu. Bu tekliflerden sonra Konya Şeker elendi.

İkinci elemeli tur sonunda elenen şirket ise Özaltın Gıda oldu.

AÇIK ARTIRMA 561 MİLYON DOLARLA BAŞLADI

Daha sonra açık artırmaya geçildi. İhale Komisyonu açık artırma bedelini başlangıçta 561 milyon dolar, artırım aralığını da 500 bin dolar olarak belirledi.

Haberin Devamı

Açık artırma aşamasında Ak-Can Gıda, Torunlar Gıda, Kolin-Limak Ortaklığı ve Safi şeker kaldı.

İlk mola öncesi son artırımı Ak-Can Gıda 601.5 milyon dolarla gerçekleştirdi. Teklif sırası kendisine gelen Torunlar Gıda mola istedi.

TORUNLAR GIDA ÇEKİLDİ

Torunlar, mola dönüşü 610 milyon dolar teklif verdi. Diğer şirketler de 500'er bin dolar artırdıktan sonra sıra yeniden Torunlar Gıda'ya geldiğinde şirket ihaleden çekildi.

KOLİN-LİMAK DA ÇEKİLDİ

Torunlar Gıda'nın çekilmesinden sonra sıralı teklif artırma devam etti. İhale bedeli 613 milyon dolara geldiğinde, Kolin-Limak Ortaklığı mola istedi.

14'üncü turda Mola sonrası Kolin-Limak çekildi.

Kıran kırana süren ihalede Ak-Can Gıda teklifini 632.5 milyon dolara yükseltti.

Safi Şeker bunun üzerine mola istedi. Sani Şeker mola dönüşü teklifi artırmaya devam etti.

42'inci turda Sani Şeker 642 milyon dolar teklif verdi. Ak-Can Gıda ilk molasını aldı. Sani Şeker moladayken, Ak Can Gıda yetkilileri İhale Komisyonu Başkanı'na esprili bir şekilde, "Başkan, kan şekerimiz düştü. Bir çay içelim" dedi.

Ak - Can Gıda ihaleye döndü ve teklifi artırdı.

Artırım devam ederken, Ak-Can Gıda'nın 656 milyon dolarlık teklifi sonrası bu sefer de Safi Şeker mola istedi.

Haberin Devamı

AK-CAN ÅžEKER KAZANDI

Mola sonrası Safi Şeker ihaleden çekildi.

2009 yılındaki ihaleyi 606 milyon dolarla kazanan Ak-Can Gıda bu sefer 656 milyon dolar ihaleyi kazanmış oldu.

2009'DAKİ MİKTAR GEÇİLDİ

2009 Kasım ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 606 miyon dolarla Ak-Can Gıda vermişti. Ancak bu ihale Şeker İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu iptal edilmişti. O nedenle bugün Danıştay'ın uyarısı dikkate alınarak ihale yenilendi.

ŞEKER-İŞ: SEKTÖR 10 YIL İÇERİSİNDE ÇÖKECEK

/images/100/0x0/55ea73b9f018fbb8f880dd3a
İhalenin tamamlanmasının ardından Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, bir basın açıklaması yaptı. Gök, AB'nin şeker rejimine dikkat edilmeksizin yapılan bu özelleştirmelerin ardından 10 yıl içerisinde şeker sektörünün çökeceği iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

10 milyon kişinin ekmek yediği bu sektörün özelleştirme idaresinin umurunda olmadığını belirten Gök, "Tıpkı Et-Balık Kurumu, TEK özelleştirmelerinde olduğu gibi özelleştirme sonrasında fabrikalar kapanmış üretim azalmış, kaçakçılık artmış, ithalatın önü açılmış işsizlik artmış, göç olmuş ne gam" diye konuştu.

BaÅŸbakan'a da seslenen Gök, "Sayın BaÅŸbakanım ÅŸeker çalışanları en kötü günlerinde bile ekmeÄŸi için tepki göstermedi. Van depreminde bile üretimine aralıksız devam etti. Hiç kimse sendikamızın kiÅŸisel çıkarları için karşı çıktığını söyleyemedi.ÂÇünkü biz sektör aleyhine olan tüm kararlara karşı mücadele ettik, dava açtık. Herkes bilsin ki, biz buradayız,  sektörümüze, ülkemize ve insanımıza yapılan yanlışın karşısında sonuna kadar buradayız" dedi.

B GRUBUNDA Ä°HALE 17.30 DA

Haberin Devamı

B Grubu portföyünde ise Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikaları bulunuyor. Saat 17.30'da yapılacak bu ihaleye ise, Akcan Gıda, Torunlar, Özaltın, Şölen, Siyah Kalem Mühendislik, Kolin-Limak Ortka Girişim Grubu ile PANKOBİRLİK katılacak.

DIÅžARIDA EYLEM VAR

Dışarıda ise polis gözetiminde yapılan eylemde işçiler hazırladıkları pankartlarda, 'Pancar yoksa çiftçi, işçi ve nakliyeci de yok' , 'Pancar yoksa tarım yok, mücadelemiz Türkiye için' , 'Sağlıklı nesiller için pancar şekeri tüketelim' yazıları dikkat çekti.

İÇERİDE ÖZELLEŞTİRME DIŞARIDA EYLEM - FOTO GALERİ

İhale salonuna 30 metre uzaklıktaki işçiler, 'Vur, vur inlesin Başbakan dinlesin' , 'Direne direne kazanacağız' sloganlarını attı. 

Haberin Devamı

266 MÄ°LYON DOLARA KOLÄ°N-LÄ°MAK'IN

Şeker fabrikalarının ikinci ihalesi tamamlandı. Elazığı, Malatya,Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarından oluşan bir grubu özelleştirmesine 265 milyon 500 bin dolarlık  teklifiyle Kolin-Limak ortak girişim grubu kazandı.

İhaleye Ak-can, Şölen, Torunlar, Özaltın, Siyah Kalem Mühendislik firmaları teklif vermişti ancak ihalenin açık artırmalı bölümünde Kolin-Limak 265.milyon 500 bin dolarlık teklifiyle rakiplerini geride bıraktı.

Ä°hale Komisyonu BÅŸkanını "rakam düzolsun" isteÄŸi üzxerine rakam 266 milyon dolara yükseldi. Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!