Seferberlik BÜYÜYOR

Güncelleme Tarihi:

Seferberlik BÜYÜYOR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 21:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile başlayan ‘Dolarını bozdur’ kampanyası tam bir seferberliğe dönüştü. Ülke genelinde vatandaşlar topluca dolar bozdurmaya devam ederken kamu kurumları da TL’ye geçiş yapıyor. Dolar dün 3.38 TL’ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

TÜRK Lirası’na dönüş seferberliği vatandaşla başladı, kurumlarla büyüyerek sürüyor. Borsa İstanbul ve Diyanet İşleri’nden sonra dün de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz dağıtım ihalelerini dolar yerine Türk Lirası cinsinden yapmayı kararlaştırdı. Savunma Sanayi ve Türk Standardları Enstitüsü dövizini bozdurdu.  

EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, 26 Aralık’ta Tunceli ve Ağrı, 28 Aralık’ta Doğubayazıt için yapılacak doğalgaz dağıtım ihaleleri Türk Lirası cinsinden gerçekleştirilecek. İhalelere katılacaklar, kilovatsaat başına dolar/cent yerine, Türk lirası/kuruş cinsinden açık eksiltme usulüyle teklif verecekler. Mevcut durumda 68 şirket doğalgaz dağıtım hizmeti verirken, gerçekleştirilecek ihalelerle doğalgaz dağıtım hizmetinin tüm yurdu kapsaması hedefleniyor.‘

Haberin Devamı

SAVUNMA’YA GEÇTİLER 

Türk Standardları Enstitüsü’nce (TSE), kurumun döviz cinsi varlıklarının tamamının Türk Lirasına çevrildiği bildirildi. TSE’den yapılan açıklamada, ekonomi ve Türk lirası üzerindeki baskı ve spekülasyonlara karşı vatandaşlar tarafından tepki olarak geliştirilen “doları bozdur” kampanyası çerçevesinde Kurumun dolar ve Euro cinsi yabancı nakit varlıklarının tamamının bozdurularak Türk Lirasına çevrildiği ifade edildi. Milli Savunma Bakanlığınca, Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait döviz birikiminin dün itibarıyla Türk Lirası’na çevrildiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “dövizden Türk lirasına dönüş çağrısı” hatırlatıldı. Bu kapsamda Savunma Sanayi Müsteşarlığının kullanımında olan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait 262.7 milyon dolar ile 31.3 milyon Euro’nun dün itibarıyla Türk lirası’na çevrildiği kaydedildi.

4.5G TAKSİTİ TL OLDU 

Türk Hava Yolları da (THY), daha önce dolar üzerinden uygulanan Türkiye çıkışlı umre ücretlerini dünden itibaren Türk Lirası olarak belirledi. Türk Lirası’na çevrilen ücret uygulaması kapsamında biletlemeyle ilgili cezai sürecinde lira olarak uygulanabilmesine yönelik gerekli tüm düzenlemeler de tamamlandı.  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise (BTK) 26 Ağustos 2015’te KDV dahil yaklaşık 4 milyar Euro bedelle gerçekleştirilen 4.5G ihalesinin 657 milyon 171 bin 462 Euro tutarındaki son taksit ödemesinin de Türk Lirası yapılması kararlaştırdı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ise (DEİK) çevre ülkelerle ticarette yerel paraların kullanılmasını destekleme kararı alırken, kurum olarak tüm harcamalarda da TL’ye dönecek. 

Haberin Devamı

DOLARDA HEDEF 3.35 TL

KAMU bankaları, kurumları, özel şirketler ve vatandaşların döviz satışları ile dünyada doların değer kaybetmesine paralel Türk Lirası’nda güçlenme sürüyor. Dün dolar yüzde yaklaşık 2 değer kaybıyla 3.38 liraya kadar inerken, TL dünyada dolara karşı en çok değer kazanan para birimlerinin başında geldi. Türkiye gibi Güney Afrika, Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri de dün dolara karşı değer kazandı. Gerek sakin gündem gerekse doların Euro, İngiltere sterlini, İsviçre frangı, İsveç kronu, Japon yeni ve Kanada dolarına karşı değerini gösteren endeks dün geriledi. Gösterge tahvil faizlerinde de düşüş sürüyor. Hem iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.66’ya kadar geriledi. On yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 11.11 seviyesinde. Bugün açıklanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonuçları da doların yönü için belirleyici olacak. Analistler dolarda 3.40-3.41 lira seviyesinin kritik olduğunu belirtirken 3.41 liranın altında kalındığı sürece 3.35 liraya kadar düşüş görülebileceğini vurguluyor. Dolarda Türkiye piyasası kapandıktan sonra gerçekleşen uluslararası işlemlerde 3.38 lira görülürken serbest piyasada dolar günü 3.4060 liradan tamamladı.

Haberin Devamı

SAMSUNLULAR 1 MİLYON $ BOZDURDU

Aralarında ünlü eski futbolcu Tanju Çolak’ın da bulunduğu Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu üyesi kalabalık grup, bir döviz bürosunda toplam 1 Milyon doları TL’ye çevirdi. Çolak’ın 80 bin dolar bozdurduğu öğrenildi.

TL’YE GEÇENE FİTNESS

 İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerden aldıkları eğitim ücretlerinin tutulduğu döviz hesabındaki 250 bin doları bozdurdu.  Bankpozitif, dövizini bozdurup kredi ödemesi yapan müşterilere, aylık taksitinin 250 TL’ye kadar olan faiz tutarını iade edecek.  

Giresun’un Espiye ilçesinde 500 dolar bozduran ve bu dekontu durağa getirenlere Yağlıdere dolmuşlarından yolcu ücreti alınmayacak.  

Haberin Devamı

Çanakkaleli taksici Şener Çekiç, bin dolar bozdurup makbuzunu getirene bir ay boyunca ücretsiz taksi hizmeti verecek.  Alaplı  Aktif Spor Kulüp Başkanı Hüseyin Uğuz, 1000 dolar veya Euro bozdurup makbuz getiren müşterilerine, fitness salonundan bir ay ücretsiz yararlanabileceği bir kampanya başlattı.

Denizli’de bir fotoğrafçı 100 dolar bozdurana ücretsiz biyometrik fotoğraf çekimi yapma  kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!