Seçim sonrası geliyor!

Güncelleme Tarihi:

Seçim sonrası geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2019 08:30

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Finans Merkezi projesinin 2023 yılından önce hayata geçirileceğini belirtti. Albayrak sermaye piyasalarını geliştirmek ve banka dışı finansman araçlarını çeşitlendirme kapsamında seçimlerin ardından bir fon oluşturacaklarını, vergi mimarisi ile ilgili reform çalışmasına da başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Finans Merkezi Konferansı’nda yaptığı konuşmada öncelikli stratejilerinin başında Türkiye’ye çok güçlü bir finansal mimari kazandırmanın geldiğini hatırlattı. Önümüzdeki dönemde de yurtiçinde ve yurtdışında hem nitelikli yatırımcıya satış hem de halka arzlarla sermaye piyasalarına derinlik kazandırma çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Albayrak, sermaye piyasalarını, sigortacılık piyasalarını genişleteceklerini söyledi. Ekonomik büyümenin sürdürülebilir kılınmasında, mali piyasalar ve reel sektör arasındaki ilişkinin sağlıklı ve güçlü olmasının kilit bir unsur olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Albayrak, “Bu nedenle, sermaye piyasaları ve finans sektörünün sağlam temeller üzerinde istikrarlı ve sağlıklı bir biçimde büyümesi için gerekli tüm çalışmaları ve adımları hayata geçirmeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

İHRAÇLARIN BAŞARISI

Bakan Albayrak, sermaye piyasalarını daha ileriye taşımak ve kalkınmaya daha somut destek vermek amacıyla Türkiye Kalkınma Bankası’nı yeniden yapılandırdıklarını anlattı. Banka bünyesinde faaliyet gösteren Varlık Finansman Fonu’nun aralık ayında 3 milyar 150 milyon TL, Türkiye’nin en büyük varlığa dayalı menkul kıymet ihracını tamamladığını anımsattı. Albayrak, ihracın başarısı kadar ihraç edilen ürünün yapısının, kamu ve özel sektörün ihraçta gösterdiği iş birliğinin Türk sermaye piyasalarının derinliği açısından ilerleyen döneme ilişkin de çok olumlu bir görünüm ortaya koyduğunu dile getirdi.

YENİ FON GELİYOR

Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “Hele de yakın dönemde. Niye? Malum seçim, belirsizlik falan mevduatlar coştu. 200 milyar TL’ye kadar yürüdük. Şimdi seçimden sonra ne olacak bu paralar? Yavaş yavaş, yeni enstrümanlara kaymaya başlayacak. Onun için bu hazırlıklar noktasında, alternatif çeşitliliği genişletmemiz lazım ki, bu ekosistemi, bu anlamda da büyütelim. Bu derinliği arttırdığımız tüm bu adımlarla birlikte, bankacılık dışı finans sistemimizi daha da genişletmiş ve dengeli, riskin dağıtıldığı bir finansal mimariye ulaşalım. Türkiye’de bankacılık sistemi var, gerisi maalesef hepinizin malumu. Yüzde 90’ından fazlası bankacılık sektörüyse hangi finansal sistemden bahsediyoruz? Biraz sermaye piyasalarını, sigortacılık piyasalarını genişleteceğiz. Çok açık ve net ifade ediyorum. Atılacak adımlarla ilgili somut, yasal, yönetmelik, sermaye enjeksiyonu da başta olmak üzere, yakın dönemde güzel bir haberimiz olacak, yeni bir fon oluşturulması noktasında… Onu artık seçimden sonraya bırakalım.” 

Haberin Devamı

YATIRIMCILAR İÇİN VERGİ REFORMU

BAKAN Albayrak, hedefledikleri finansal mimarinin oluşturulmasında kritik öneme sahip unsurların başında, İstanbul’un güçlü bir küresel finans merkezi haline dönüştürülmesinin geldiğine işaret etti. Bu amaçla İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’ni başlattıklarını ve bu proje kapsamında birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini belirten Albayrak, finansal araçlarla bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarında da ciddi revizyonlara gittiklerini dile getirdi. Albayrak, şu bilgileri verdi: “Tüm vergi mimarisi ile ilgili büyük bir reform çalışması eş zamanlı başladı. Vergi Konseyimizle yaptığımız toplantıda, Türkiye’deki yerli ve yabancı yatırım yapan tüm reel sektörün, küresel rekabet ikliminde çok daha avantajlı konuma geleceği, çok detaylı bir vergi reformu süreci başladı. Bu yıl içinde bununla ilgili çok somut adım atacağız, alt kırılımlarından biri de sermaye piyasaları noktasında çünkü bir Finans Merkezi, iki tuğla örmek, üç bina dikmek değil, üç bina dikerek Finans Merkezi olunmaz. Bunu tam anlamıyla tüm ayakları ile destekleyecek bir ekosistemi oluşturmak zorundasınız.”

BAKMADAN GEÇME!