Seçim ekonomisinin dozuna dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Seçim ekonomisinin dozuna dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:05

Seçim ekonomisinin her ülkede uygulandığını belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Önemli olan seçim ekonomisi harcamalarının aşırıya kaçmaması. Bu sağlanabilirse seçim ekonomisi denilecek harcamalardan çok fazla telaşa kapılmamak gerekiyor’’ dedi.

ECZACIBAŞI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, seçimden sonra Türkiye'de daha istikrarlı bir dönemin yerleşmesini beklediklerini belirterek, ‘‘seçim ekonomisi harcamalarında ekonominin dengelerine dikkat edilmeli’’ uyarısında bulundu. Eczacıbaşı, ‘‘Tümüyle seçim ekonomisi uygulanmıyor demek hiçbir ülkede mümkün değil diye düşünüyorum. Önemli olan seçim ekonomisi harcamalarının aşırıya kaçmaması. Bu sağlanabilirse seçim ekonomisi denilecek harcamalardan çok fazla telaşa kapılmamak gerekiyor’’ dedi.

Eczacıbaşı Karo Seramik'in mozaik karo tesislerinin açılışı sonrasında soruları yanıtlayan Bülent Eczacıbaşı, seçim ekonomisi uygulamasının tümüyde ortadan kalkmayacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

‘‘Her seçimden önce seçim ekonomisi diye nitelendirilebilecek kararlar alınır. Bunun derecesi bence çok önemli. Ben bu açıdan bakıyorum. Tümüyle seçim ekonomisi kaldırılmıştır, uygulanmıyor demek hiçbir ülkede mümkün değil diye düşünüyorum. Ama Türkiye'de harcamaları disiplin altına alan, kurumların özerkliğini sağlayan önemli bazı gelişmeler gerçekleştirildi. Reformlar yapıldı. Bunlar küçümsenmeyecek, meyvesini verecek olan şeyler. Önemli olan seçim ekonomisi harcamalarının ekonomi dengelerini kötü bir biçimde bozmaması, yani aşırıya kaçmamasıdır. Bu sağlanabilirse, bazı seçim ekonomisi denilebilecek harcama ve kararlardan çok fazla telaşa kapılmamak gerekiyor.’’

İŞADAMI İSTİKRAR İSTER

İşadamlarının her zaman ekonomide istikrar istediğini vurgulayan Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Ekonomideki istikrar, siyasi istikrarla her zaman yakından ilgili. Bu seçimin siyasi ekonomik istikrarı sağlayıp sağlayamayacağını göreceğiz’’ dedi. Türkiye'nin çok önemli iki kriterde bir dönemeçte olduğuna işaret eden Eczacıbaşı, ‘‘Birincisi güçlü ekonomiye geçiş programının başarıya ulaştırılması. İkincisi de Avrupa Birliği ile ilgili gelişmeler. Bu konularda karalı adımlar atacak ve sorunlara gerçekçi çözümler getirecek hükümet mutlaka başarılı olacaktır’’ diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ni uzun vadeli hedef olarak benimsemesi gerektiğine dikkat çeken Eczacıbaşı, şunları söyledi:

‘‘Türkiye Avrupa Birliği'nden başka gelecek aramamalı. Bunun kısa zamanda gerçekleşmesi arzu edilir, ama gerçekleşmemesi bence Türkiye'nin umutlarını kıran bir faktör olmamalı. Türkiye'nin AB'ye sırtını dönmesi ve aşırı tepkilere yol açan bir adım olmamalı diye düşünüyorum.’’


İlk mozaik karo Eczacıbaşı'ndan


ECZACIBAŞI Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Karo Seramik'in, Türkiye'de ilk defa 2.5x2.5 santimetre boyutlarında mozaik karo üretecek olan ek tesisi dün törenle açıldı.

Türkiye'de ilk kez mozaik karo üretecek olan tesislerin açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Yeni tesisin eklendiği Eczacıbaşı Karo Seramik Tuzla fabrikası 1999'da kuruldu. İleri teknoloji bu tesis, o tarihte depremin acılarıyla tanıtılamadı. Şimdi bu ek tesisle birlikte bu kuruluşumuzu da tanıtmak istedik’’ dedi. Tuzla'da bulunan ve Vitra markasıyla üretim yapan Eczacıbaşı Karo Seramik Tesisleri bünyesinde açılan ve yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen ek tesiste yılda 175 bin metrekare mozaik karo üretilecek. Üretimin yüzde 80'i ihrac edilecek.

Konut içi ve dışı her türlü mekanda kullanılabilecek olan mozaik karolar ev, otel, havaalanı, metro istasyonu gibi alanlar ile dış cephe kaplamalarında ve yüzme havuzlarında kullanılabiliyor. Karolar, uluslararası renk sisteminde üretiliyor.

Bu yıl üretiminin yüzde 60'ından fazlasını ihraç ederek 40 milyon dolarlık ihracat yapan Eczacıbaşı Karo Seramik'in en önemli pazarları arasında Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika, Kanada, İskandinav ülkeleri, BDT, Kıbrız, Avustralya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri bulunuyor.

Siyasete giren işini bıraksın

Bir soru üzerine, işadamı ve siyasetçi olmanın birbiriyle bağdaşmadığını vurgulayan Bülent Eczacıbaşı, ‘‘İşadamı olarak kalmaya niyetliyim. İşadamı olmakla, siyasetçi olmanın bağdaşmayacağını düşünüyorum. Bu temel bir karardır. Her bireyin kendisinin vermesi gereken bir karar. Ben tercihimi işadamlığından yana kullandım. İleride ne olacağını kimse bilemez’’ diye konuştu. ‘‘Siyasete giren her işadamı işleriyle ilişkisini mutlaka kesmek zorundadır’’ diyen Eczacıbaşı, bunun da kamuoyunu ikna edici bir biçimde yapılmasının zorunluğu olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!