Sayıştay raporu olmadan bütçe nasıl oylanacak

Güncelleme Tarihi:

Sayıştay raporu olmadan bütçe nasıl oylanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 00:00

Bütçenin parlamentoda sağlıklı görüşülüp, tartışılması için TBMM adına harcamaları denetleyen Sayıştay’ın raporlarının Meclis’e gelmesi gerektiğine işaret eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı Cemil Çicek’in görevini yapmadığını söyledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2013 bütçesiyle ilgili olarak yaklaşık 220 sayfalık karşı oy yazılarının bulunduğunu belirterek Sayıştay raporlarının Meclis’e gelmemesini eleştirdi.
Gazetelerin ekonomi müdürleriyle dün biraraya gelen Kılıçdaroğlu, bütçenin parlamentoda sağlıklı görüşülüp, tartışılması için TBMM adına harcamaları denetleyen Sayıştay’ın raporlarının meclise gelmesi gerektiğine işaret ederek, “2013 yılı bütçesi görüşülürken Sayıştay’ın 3 temel raporu TBMM’ye gelmedi. Milletvekilleri, kamu harcamalarının sağlıklı yapılıp yapılmadığını bilmiyorlar. Çünkü önlerine Sayıştay raporları gelmedi ve bunlar el kaldırıp, indirecekler. Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu gelmedi, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu gelmedi, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu gelmedi. O zaman şu soruyu sorma hakkımız var, harcamaların denetlenmediği bir bütçe parlamentoda nasıl görüşülecek?” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, raporlar gelmediği için Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in görevini yapmadığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

SPK’NIN GEREKÇESİ AÇIKLANSIN

TBMM’de önceki akşam Sermaye Piyasası Yasası’nın kabul edildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Verilen bir önergeyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yönetimi düşürüldü. Neden? Daha önce Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) yönetimi düşürülmüştü, Anayasa Mahkemesi’ne gidildi, Anayasa Mahkemesi karar verdi, görevden alınanların göreve idaesini sağladı. Hükümetin şu açıklamayı yapması lazım, hangi gerekçeyle, bir yasal değişiklikle SPK yönetimini düşürüyorsunuz?” dedi.

IMF’den 10 milyar dolar geldi

KILIÇDAROĞLU Başbakan Erdoğan’ın “10 sene önce Merkez Bankası döviz rezervi 27.5 milyar dolardı. Şu anda döviz rezervi 117 milyar dolara yükseldi. IMF’den yeni borç almadığımız gibi, borçlarımızı tıkır tıkır ödedik, uzun yılların ardından şu anda IMF’ye sadece 900 milyon dolar borcumuz kaldı” sözleri hatırlatılınca, “Merkez Bankası’nın rezervleri bir yıllık kısa vadeli borçalrı ödemeye yetmiyor. 2005’te 10 milyar dolar para aldın. Niye bir başbakan halkına doğruları söylemez? Kaldı ki, IMF’den borç aldınız diye de kimse eleştirmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Putin memnun ayrılmıştır

KILIÇDAROĞLU, Erdoğan-Putin görüşmesi için şu değerlendirmelerde bulundu: “Putin herhalde büyük bir memnuniyetle Türkiye’den ayrılmıştır. Güney Akım verildiği zaman Rusya’ya Putin’in yine ilginç bir sözü olmuştu, ‘Bize bir yılbaşı hindisi verdi Türkiye’ diye. Dünyada hangi üle bir başka ülkeye enerji bağlamında yüzde 60-70 bağımlıdır? Onun için diyorum, Putin çok memnun ayrılmıştır. Niye ayrılmasın? Nükleer santralle beraber belki bu bağımlılık yüzde 80’e çıkacak. Bir ülkeye enerji konusunda yüzde 60-70 bağımlılık ne demektir? Ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atmak demektir. Güney Akım niçin verildi? Defalarca Rusya istedi, Türkiye vermedi. Ama öyle bir noktaya geldiler ki, İstanbul’un 2 günlük gazı kalmıştı. Hiç bir ödün almadan teslim ettiler. Yarın diyelim, Suriye ile savaş çıktı, Rusya tavrını Suriye’den yana koydu. Muslukları keserse ne olacak bu ülkenin hali?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!