Saxo Bank: 2016 büyük fırsatlar getirecek

Güncelleme Tarihi:

Saxo Bank: 2016 büyük fırsatlar getirecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 13:04

Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, ABD Merkez Bankasının (Fed) normalleşmeye dair sergilediği kararlı duruşun herkesin yararına olduğunu belirterek, "2016, piyasanın kendini yeniden kurguladığı bir dönemde portföylerinde büyüme arayan yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Saxo Bank tarafından hazırlanan "1. Çeyrek Dünya Piyasaları Görünüm Raporu" açıklandı.     

Raporda emtia, döviz, bono ve hisse senedi piyasalarına ilişkin değerlendirmelere yer verilerek, Fed'in 9 yılı aşan aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımının, sermayenin maliyetinin arttığı bir dönemde fırsatları bulmak açısından ilginç bir döneme işaret ettiği dile getirildi.      

Küresel ekonominin ilk faiz artırımına karşı dayanıklılık gösterdiğine işaret edilen raporda, sermayenin artan maliyetinin negatif olmayacağı ve küresel büyümenin biraz daha yükseleceği öngörüsüne yer verildi.       

Raporda, ilk çeyreğin, fiyatında sert düşüş yaşanan petrol için "en kötü dönem" olabileceği vurgulanarak, İran'a yaptırımların kaldırılmasının, piyasaya günlük 500 bin varil petrol sürülmesine yol açabileceği kaydedildi.       

Haberin Devamı

Bu dönemde kıymetli metaller bakımından da zorlayıcı ortamın sürebileceği belirtilerek, "Yatırımcıların büyük çoğunluğu ABD'de daha yüksek faiz oranları beklerken, Avrupa ve Çin'de parasal genişlemenin devamını dolar satın alma fırsatı olarak görüyor" değerlendirmesi yapıldı.      

"KREDİNİN MALİYETİ BAŞLICA BİLGİ UNSURU OLACAK"
Raporda, döviz piyasasına ilişkin, "Bütün para birimleri ve piyasalar, Fed'in faiz artırımlarına ve artırımın hızına yönelik beklentilere her zamankinden daha fazla bağımlı hale geldi. Fed'in, küresel finans krizinden bu yana ilk kez ciddi anlamda gevşek bir politikayı toparlamaya başlamasından dolayı dolar için düz ve doğrudan yapılacak öngörü artış yönünde olur" öngörüsünde bulunuldu.       

Yeni yılda bütün dünyanın tamamında yatırımcıların gündemine girecek tek ortak konunun kredi faktörü olacağı aktarılan raporda, "Faiz oranları sıfırdan yukarı doğru tırmanmaya başlarken kredinin maliyeti, hem ulusal hem de şirket bazında performans hakkında başlıca bilgi unsuru olacak. 1. çeyrek sırasında yukarı yönlü ekonomik bir sürprizin yaşanması halinde portföye short (kısa) pozisyon koymak akıllıca olur" ifadelerine yer verildi.       

Raporda ayrıca, enerji ve madencilik alanlarındaki daralmanın etkisinden korunması durumunda, hisse senedi piyasaları için 2016'nın iyi bir yıl olabileceği de belirtildi.      

Haberin Devamı

"FED'İN NORMALLEŞMEYE DAİR SERGİLEDİĞİ KARARLI DURUŞ HERKESİN YARARINA"      

Raporda görüşlerine yer verilen Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, yeni bir faiz artışı döngüsünün başlamasının, genişleyici ortama alışkın olan yatırımcılar için gelecek çeyreği daha zor hale getireceğini belirterek, buna karşın Fed'in normalleşmeye dair sergilediği kararlı duruşun herkesin yararına olduğunu ifade etti.       

Jakobsen, karmaşa ve artan belirsizlikle ilk çeyreğin, 2016 yılı için zorlu bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, "Büyük resme bakarsak sermayenin marjinal maliyetinin esas alındığı bir modele doğru geçiş yaşıyoruz. Aslında bu iyi haber" yorumunda bulundu.       

Haberin Devamı

Fed'in faiz artırımının hastalık değil, iyileşme işareti olduğunu kaydeden Jakobsen, piyasanın kendini yeniden kurguladığı bir dönemde, 2016 yılının portföylerinde büyüme arayan yatırımcılar için büyük fırsat sunduğunu dile getirdi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!