"SavaÅŸa Karşı Barış" için iÅŸ bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

Savaşa Karşı Barış için iş bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 15:12

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB), DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde yaÅŸanan olaylar nedeniyle "SavaÅŸa Karşı Barış İçin" sloganıyla bugün iÅŸ bırakma eylemi yaptı.Â

Haberin Devamı

Kadıköy Belediye Başkanlığı önünde bir araya gelen gruplar, “Savaşa Karşı Barışı Savunacağız" yazılı pankart açtı. Kalabalık daha sonra  “Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi", "Yaşasın Halkların Kardeşliği" şeklinde sloganlar atarak Altıyol'a doğru yürümek istedi. Bu sırada polis grubun önüne barikat kurarak yürünmesine izin vermedi. Polis yetkilileri ile sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca grup belediye binası yanındaki alanda basın açıklama yaptı.

"KAN VE GÖZYAŞLARININ SEL OLUP AKACAĞI BİR YOL..."

Grup adına ortak basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz okudu. Solmaz açıklamada şu ifadelerde bulundu;  "Doğu ve Güneydoğu'da uygulanan sokağa çıkma yasakları, savaş halini andıran askeri yığınaklar, okulların, hastanelerin ve devlet dairlerinin karargâhlara dönüştürülerek çatışmaların bütün bölgeye yayılmasıyla birlikte ilçeler şehirler abluka altına alınıp boşaltılmakta, yüzlerce insan evlerinden alınarak kapalı spor salonlarına hapsedilmekte, çocuklar ve kadınlar hedef alınarak katledilmektedirler. İnsan cesetleri günlerce sokaklarda bırakılmakta, almaya çalışan yakınlarına ateş açılmaktadır. İktidarın gücüne biat ederek onların suç ortaklığını yapanlar da en az onlar kadar suçludur. Biz emek ve meslek örgütleri olarak, duyduğumuz sorumluluk gereği, gidilen yolun, kan ve gözyaşlarının sel olup akacağı bir yol olduğunu; bu kirli savaşta çocukların, kadınların, yoksulların, işçilerin, emekçi halk kitlelerinin en ağır bedeller ödeyeceğini bir kez daha yineliyoruz. Akan kan ve gözyaşlarını durdurmanın tek çaresi, halklara karşı açılan bu savaşı derhal durdurmaktır." Bu arada eylemcilerin ellerinde taşıdıkları beyaz flamalar dikkat çekti.

Haberin Devamı

"BUGÃœN BU TOPRAKLARDA YAÅžANANLARA TARÄ°H TANIKTIR"

Basın açıklaması öncesinde bir konuşma yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise bugün tüm Türkiye'de alanlarda olduklarını söyleyerek, "Bugün bu topraklarda yaşananlara tarih tanıktır. Emekçi halklarımız tanıktık. Bizler tanığız. 7 Haziran'da istediğini alamayanlar ülkeyi bir ateş çemberine soktular. Yakıyorlar, Yıkıyorlar. Öldürüyorlar. Ne kıymetli, sarayları varmış. Ne kıymetli makamları varmış. Ne kıymetli koltukları varmış. 7 Haziran'da elde edemediklerini savaşla yakarak yıkarak kurmaya çalışıyorlar. Suruç'ta ve Ankara'da patlattıkları bombaların bizim kanımız üzerinden istikrar diyerek bir siyasi iktidar kurdular. İstikrar dedikleri daha iki ay dolmadan gördük. Ülkede savaş, dünyada savaş, işçi sınıfı emekçilere savaş. Tarih bize bir soru soruyor. Tarihin sorduğu da çok basit;  Dün Ali İsmail'in mi yanındasın, yoksa sarayın mı yanındasın? diyordu tarih. Bugün diyor ki;  Miray bebeğin mi yanındasın yoksa sarayın mı yanındasın? Olay bu kadar açık ve net. Evet biz bugün savaştan mı yanayız, barıştan mı?" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"BARIÅž BU ÃœLKEYE GELECEK BU TOPRAKLARA GELECEK"

Eyleme destek vermek amacıyla alana gelen HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da "Sevgili dostlar ben direnişinize destek olmak için buradayım. Bu mücadele hiçbir şekilde umudumuzu kaybetmeden giderek yükselecek daha öncesinde Gezi'den Lice'ye kurulan köprü, yine aynı şekilde zincirlerle insanlarla birbirine bağlanarak artacak ve barış bu ülkeye gelecek bu topraklara gelecek. " dedi.

Öte yandan Rize'de yaptıkları açıklama ile Güneydoğu Anadolu'da bazı il ve ilçelerde yaşanan olaylara tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri, bir grubun yumurtalı saldırısına uğradı.

Haberin Devamı

Rize Devlet Hastanesi poliklinik girişi önünde toplanan KESK üyeleri, 'Savaşa karşı barışı savunacağız' pankartları açtı. Polisin güvenlik önlemi aldığı etkinlikte konuşan KESK temsilcisi Ümit Günaydın, Güneydoğu'da yaşanan olaylara ve sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi, halkları geri dönülmez şekilde kaosa sürükleyen gelişmelere seyirci kalamayacaklarını belirten Günaydın şöyle konuştu:

"7 Haziran seçimleri sonrası yeni baskıcı ve otoriter bir sistem kurmak için savaş ve çatışmalardan medet uman siyasi iktidar içeride ve dışarıda savaş konseptini tırmandırarak yükseltmeye başladı. Türkiye’de barış düşmanları ile savaşa tapanlar birleşmiş durumda. Türkiye’de savaş karşıtları, savaşa, çatışmalara ve katliamlara, bir halkın kendi ülkesinde sığınmacı yapılmasına karşı çıkmadıkça barış olmayacak."

Haberin Devamı

YUMURTA DOKTORUN BAÅžINA GELDÄ°

Bu sırada ülkücü işareti yapan 10 kişilik grup, ellerindeki yumurtaları KESK üyelerinin üzerine attı. 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atmaya başladı. Yumurtalardan biri, KESK üyesi doktor Süphan Tunç'un başına isabet etti. KESK üyeleri de protestocu gruba, 'Kimse ölmesin diye biz buradayız' sözleriyle karşılık verdi. Polisin müdahalesi ile uzaklaştırılan grup 'Vatana ihanet etme. Yeşili sev, doğayı koru' yazılı döviz açtı, sonra da 'Kahrolsun PKK' sloganları atarak uzaklaştı. KESK üyeleri de basın açıklamasını sonlandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!