Sarp sınır kapısı hizmete giriyor

Güncelleme Tarihi:

Sarp sınır kapısı hizmete giriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2009 11:05

Türkiye'nin Kafkaslara ve Orta Asya'ya çıkış kapısı olan ve yaklaşık bir yıl önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından başlatılan çalışmalar ile modern bir görünüme kavuşturulan Sarp Sınır Kapısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle yarın hizmete giriyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın, 23 Mart 2008'de katıldığı törenle, TOBB adına yap-işlet-devret modeliyle Gümrük ve Turizm İşletmeleri Anonim Şirketi (GTİ A.Ş) tarafından modernizasyon çalışmalarına başlanan Sarp Sınır Kapısı tamamlandı.

Yaklaşık 30 milyon dolara, hedeflenen zamanda modernizasyonu tamamlanan Sarp Sınır Kapısı'nın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle, yarın gerçekleştirilecek. Açılış törenine, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin de katılması bekleniyor.

Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOBB'un ve bölge odalarının büyük önem verdiği Sarp Sınır Kapısı'nın modern bir görünüme kavuşturulmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Eren, yeni haliyle Sarp Sınır Kapısı'nın, 32 bin 606 metre kare açık alan, 11 adet yapı grubu ve 8 bin 252 metre karelik kapalı alanın yanı sıra, modern yenilikleri içeren teknik alt yapıya kavuşturulduğunu kaydetti.

“BÜYÜK BİR AVANTAJ SAĞLAYACAK”

Eren, Sarp Sınır Kapısı'ndaki fiziksel imkansızlıklardan kaynaklanan sorunların çözümlenmesi ile Gürcistan ile Türkiye arasında karşılıklı ticaretin gelişeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Yapılan çalışmalarla 3. ülkelerle ticaret ve transit ticaretin artması sağlanacak ve çalışmalar bölge ticareti açısından önemli kazançlar sağlayacak. Doğu kaynaklı üretim ve batı kaynaklı tüketim merkezlerinin tam ortasında yer alan ülkemizde, Sarp Sınır Kapısı'nın modernize edilerek geçişlerde kaliteli ve hızlı hizmet sunulması, doğu ile batıyı bağlayan tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlanması açısından da bize büyük avantaj sağlayacak.”

Eren, Gürcistan tarafında bulunan Sarpi Sınır Kapısı'nın modernizasyonu ile ilgili olarak da bir ön protokol imzalandığını, buradaki çalışmalarında önümüzdeki aylarda başlayacağını, çalışmaların tamamlanmasıyla sınır kapısının, Türkiye ile Gürcistan tarafından ortak kullanılacağını söyledi.

“ARAÇ KUYRUKLARINA VEDA EDİLECEK”

GTİ A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da Türkiye–Gürcistan sınırındaki Sarp Gümrük Kapısı'nın iki ülke arasında ortak kullanımı sayesinde kilometreleri bulan araç kuyruklarına veda edileceğini belirtti.

Ortak gümrük kapısı sayesinde bekleme ve işlem sürelerinde çok ciddi düşüşler beklendiğini kaydeden Parmaksız, “Her iki ülkede tekrar tekrar uygulanan işlemlerin bazılarının teke indirilmesi planlanmakta. İki ülkenin gümrük işlemlerini beraber yapması, bu kapının ortak olarak kullanılması söz konusu. Projenin gerçekleşmesi, hem iki ülke ticari ilişkileri açısından, hem de tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması bakımından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE'NİN İMAJINA DA KATKI SAĞLAYACAK”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Türkiye'nin en önemli kapılarından olan ve Avrasya bağlantısını sağlayan Sarp Sınır Kapısı'nın modernize edilmesinin, Türkiye'nin imajı da büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Gürdoğan, kapının eski hantal ve kötü durumundan son derece modern bir yapıya kavuşturulduğunu ifade ederek, “Sarp Sınır Kapısı'ndaki yaya geçişlerinin disipline edilmesi de çok önemli. Yaya geçişlerinin ayrı bir perondan tünel sistemi ile sadece yayalara mahsus geçiş şeklinde düzenlenecek olması, Sarp Sınır Kapısı'na ayrı bir modernlik katacak ve kapı daha işlevsel hale gelecektir” dedi.

HER GEÇEN YIL HAREKETLİLİK ARTIYOR

Bu arada, Gümrük Müdürlüğü verilerine göre, Sarp Sınır Kapısı'ndan, 2007 yılında 61 bin 616 TIR Türkiye giriş yaparken, 63 bin 665 TIR Türkiye'den çıkış yaptı.

2008 yılında ise Türkiye'ye giren TIR sayısı 82 bin 956, Türkiye'den çıkan TIR sayısı 79 bin 464'e yükseldi.
2007 yılında Türkiye'ye 47 bin 627 otomobil girişi olurken, aynı dönemde 69 bin 240 otomobil de Türkiye'den çıkış yaptı. 2008 yılında ise 70 bin 700 otomobil Türkiye'ye giriş işlemi yaparken, 95 bin 354 otomobil çıkış işlemi yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!