Åžarapta nisbi ÖTV sıfırlandı

Güncelleme Tarihi:

Şarapta nisbi ÖTV sıfırlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2009 14:42

Bugün yağmur gibi gelen vergi artışlarının yanında şarap üreticileri ve şarapseverler için sürpriz bir haber geldi. Hükümet, şaraptaki nisbi ÖTV'yi tamamen sıfırladı, asgari maktu ÖTV ise 1.75 liradan 1.95 liraya yükseltildi. Bu haber özellikle kaliteli şarap fiyatlarında büyük düşüşler sağlayacak.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Karar'a göre taze üzüm şarabında daha önce yüzde 63 olan nisbi ÖTV sıfırlandı. Şaraptaki asgari maktu ÖTV ise 1.75 liradan 1.95 liraya yükseltildi.

"SIFIR OLACAÄžINI TAHMÄ°N ETMEDÄ°K"

Hükümetin şaraptaki vergiyi sıfırlamasını değerlendiren Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, bir vergi indirimini sektör olarak zaten beklediklerini, ancak sıfıra çekilmesini de çok tahmin etmediklerini açıkladı.

hurriyet.com.tr'ye bir açıklama yapan Basman, ÅŸarapta Türkiye'nin de Avrupa gibi bir vergi sistemine geçmesinin sevindirici olduÄŸunu söyledi. Bu vergi indirimi ile özellikle kaliteli ÅŸarapçılığın yolunun açılacağını belirten Basman, ÅŸunları anlattı: Â

"KALİTELİ ŞARABIN FİYATI DÜŞECEK"

"Şarapçılık sektörü uzun vadeli finansman gerektirir. Ama  bu vergi yükü yatırımları yavaşlatıyordu. Şimdi ise yatırım yapma şansı yükseldi.
Özellikle çok pahalı şarapların fiyatlarında ciddi düşüşler olacak. Ancak ucuz şaraplarda önemli indirimler beklemiyorum.

Haberin Devamı

Bence vergi indiriminin en önemli tarafı kaliteli şarapçılığa yarayacak olması. Bu durum bizim kaliteli şaraplarımızın ihracatının da yolunu açacak..."

Basman, normal şaraptaki vergi indirimine karşın köpüklü şarapta vergilerin artmasının ise iyi olmadığını ve iki türün arasındaki vergi farkının altı kata yaklaştığını söyledi.

Asgari maktu vergi tutarı, içerdiği alkol derecesine göre köpüklü şarapta  11,25 liradan, 12,40 liraya çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!