Şarap servisini beğenmedi Türkiye’de şirket kurdu

Güncelleme Tarihi:

Şarap servisini beğenmedi Türkiye’de şirket kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2004 10:05

Babil Şarapçılık kurulalı altı altı ay olmasına karşın Türkiye'de şarap sektörüne yeni kan getirecek projelere imza atmaya hazırlanıyor. Şu anda butik tarzda üretilen şarapların distribütörlüğünü yapan şirket, beş yıl içinde beş milyon Euro yatırımla kendi fabrikasını kurmayı planlıyor. Şirketin diğer hedefi şarabın kültürel ve sosyal boyutuyla ilgilenmek.

Kısa bir süre önce kurulan Babil Şarap Ürünleri, beş yıl içinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretime geçmek için kolları sıvadı. Beş milyon Euro'luk yatırım yaparak Erzincan Bölgesi'nde şarap üretim merkezi kurmayı planlayan şirket, Türkiye'de butik şarap üretimi sektörüne iddialı giriyor.

Şirketin kurucusu Cemal Palan, 17 yıldır İsviçre'de yaşıyor. Yaz tatili için gittiği Bodrum'da bir restoranda kendisine yapılan kötü şarap servisi bu alanda şirket kurma kararı almasında etken olmuş.

Palan, şarap konusunda altyapısının bulunduğunu, İsviçre'de Gastronomi ve şarap konusunda eğitim aldığını anlatıyor. Uzun yıllar restoran işletmiş. Deneyimlerini aktarmak ve Türkiye'de şarap kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak için Babil Şarap Ürünleri'ni kurma kararı almış. Şarabın kendisi için tutku olduğunu söylüyor. Şu anda şirketi Fransa ve İtalya'da butik üretim yapan Lodali, Zeneoto, Leon de Custini Grati Rufina şirketlerinin şaraplarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.

Palan, yalnızca ithalat yaptıklarını, gelecek dönemde üzümleri Türkiye'den göndererek İtalya'da kendi üretimleri gerçekleştireceklerini söylüyor: ‘‘Beş yıl içinde de Türkiye'de iyi üzümlerin yetiştiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde kendi fabrikamızı kuracağız.‘‘

İzmir merkezli şirketin 16 çalışanı var. İlk şarap bağlarının tarihi Babil şehrinde kurulması nedeniyle şirkete bu isim verilmiş. İstanbul, Ankara, İzmir ve turizm bölgelerinde satış yapmayı hedefliyorlar.

Palan, Türkiye'de şarap üretimi ve dağıtımı konusunda var olan tekelci yapıyı eleştiriyor. Şarap tüketiminde sosyal ve kültürel boyut bulunmamasından yakınıyor:

‘‘Restoranlarla anlaşan belli firmalara yüksek miktarlarda onlara ürün satarak ya da promosyon vererek başka markaları satmalarını önlüyor. Bir restorana ya da bara gittiğinizde farklı marka şarap sipariş veremiyorsunuz. Şarap Türkiye'de alkol tüketiminde yüzde 20 ile ikinci sırada. Türkiye'de bu alanda potansiyel var ama bilinçli tüketici yok.‘‘

Restoran sahipleri, otel işletmecileri ve servis elemanlarını bilinçlendirmek için eğitim çalışmaları da başlatacaklarından söz ediyor. Şarabın nasıl servis edileceği, içeriği, hangi şarabın hangi yemekle daha iyi gideceği konularında servis elemanlarını bilinçlendirmek istiyorlar.

Babil Şarapçılık'ta çalışanların şarapçılık konusundan eğitim almaları için de çalışmalar yapılıyor. Palan, iki çalışanlarının yurtdışında şarap eğitimi görmesini sağladığını belirtiyor. Şarabın yalnızca ticaretiyle değil, kültürel ve sosyal boyutuyla da ilgilenmek istiyorlar.

Palan, Babil Şarapçılık'ın butik üretim tarzında Türkiye'de söz sahibi olmayı hedeflediğini belirterek, 2004 yılı hedeflerini şöyle anlatıyor:

‘‘500 bin şişe satış yapmayı hedefliyoruz. Hedef bölge olarak Akdeniz ve Ege'yi seçtik. İnternetten de sipariş alacağız. Butik tarzı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şarap kültürüne ve sosyal boyutuna ağırlık vereceğiz.‘‘

Soysal, Teknoloji Holding'te

Teknoloji Holding'te tasarım hizmetleri ve üretim grup başkanlığına Cem Soysal getirildi. Soysal, New York Pace Üniversitesi'nde Bilgisayar eğitimi aldı. Amerika'da çalıştıktan sonra İMKB'de bilgi işlem grup müdürü, Vestelnet'te genel müdür olarak çalıştı. Soysal son bir yıldır Tepum Teknoloji'nin genel müdürlüğünü yürütüyordu.

Uğraş, Reysaş’a transfer oldu

Reysaş Lojistik'te bilgi işlem müdürlüğü görevine Füsun Uğraş getirildi. 1965 doğumlu Uğraş, 1998-2000 arasında Borusan Holding'te bilgi işlem müdürü olarak çalıştı. 2001-2003 tarihlerine Yurtiçi Kargo'da sistem geliştirme ve destekleme müdürlüğü yaptı. Son olarak Havaş Ground Handling'de ERP proje müdürlüğü yapıyordu.

Nokia Türkiye'den yurtdışına gitti

Nokia CMO Türkiye satış müdürü Yalım Kır (sağda) ve iş geliştirme müdürü Tevfik Çetin yurtdışında yeni görevlere atandı. Nokia CMO Afrika satış müdürü olarak görev yapacak olan Kır, Oxford Brookes Ünversitesi'nden mezun oldu. Madrid'e Akdeniz bölgesinden sorumlu Nokia bölge müdürü olarak atanan Çetin ise ODTÜ'de Fizik eğitimi aldı.

Schneider Electric'te atama

Schneider Electric Türkiye'de ticaret direktörü olarak görev yapan Ali Keçiciler, şirketin İran' şubesine atandı. Şirkette 1988'de çalışmaya başlayan Keçiciler, 1999'dan beri ticaret direktörü olarak görev yapıyordu.Keçiciler, Türkiye'nin Schneider Electric ülkeleri arasında satış ve pazarlama verimliliği en yüksek ülke olmasında önemli katkı sağladı.

MEF'de görev değişimi

MEF Dershaneleri Genel Müdürü İbrahim Arıkan, 1972'den beri yürüttüğü görevini Aytekin Aydın'a devretti. MEF Yayıncılık'ın genel müdürlüğüne de Recep Ali Aksoylu getirildi. Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler'den mezun olan Aydın, uzun yıllar öğretmen ve okul müdürü olarak görev yaptı.

Güler, genel müdür yardımcısı

Finansbank'ta alternatif dağıtım kanallarından sorumlu genel müdür yardımcılığı görevine Kubilay Güler atandı. Güler, 1999'dan beri plastik kartlar ve alternatif dağıtım kanallarında bölüm başkanı olarak görev yapıyordu. 1959 doğumlu Güler, ODTÜ'de Kamu Yönetimi eğitimi aldı. 1983'den beri finans sektöründe çeşitli kuruluşlarda görev yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!