Santral devirlerine iptal

Güncelleme Tarihi:

Santral devirlerine iptal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara 1. İdare Mahkemesi, 12 termik santralın işletme hakkını 20 yıllığına devretmek amacıyla açılan ve görüşmeleri halen devam eden ihalenin ilan işlemini, hukuka aykırı bularak iptal etti.

Çayırhan Termik Santralı'nda çalışan Alaattin Atasever adlı işçinin açtığı davada, mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 16 Kasım 1996 tarihinde ilan ettiği ve içinde Çayırhan Termik Santralinin yer aldığı 12 santralle ilgili işlemi, 3096 sayılı yasaya aykırı buldu. İki santralin birleştirilmesi nedeniyle 10 termik santral ihalesine gelen tekliflerin incelenmesi sonucunda, Hamitabat ve Ambarlı Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri'ne uygun teklif gelmediği sonucuna varılırken, iki santral için ileride yeniden ihaleye çıkılması kararlaştırıldı.

Kararda, böyle bir işlem için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın değil, 3096 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulu'nun kararına ihtiyaç olduğu belirtildi. Mahkeme, Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde bulunan bir konuda ‘nihai işlem tesis edecek şekilde ilan yapmasının hukuka ve mevzuata aykırı olduğu’ sonucuna vardı.

Enerji Bakanlığı'nca yayımlanan ihale ilanında, ‘‘12 termik santralın işletme hakkının 20 yıllığına devredileceği, başvuru koşulları, başvuran firmalardan isteniln fizibilite raporlarının değerlendirilmesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın en uygun teklif sahibi firma ile sözleşme görüşmelerine başlayıp en kısa sürede sonuçlandıracağı, işletme hakkını devredip devretmemekte, sözleşme imzalayıp imzalamamakta Bakanlığın serbest olduğu’’ maddeleri yer alıyordu. Mahkeme, bu hükümlerin yasaya aykırı olduğunu bildirdi.

HİÇBİRŞEY KAÇIRMADIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, Hürriyet'e, kararın kendilerine henüz ulaşmadığını belirterek, ‘‘Biz Bakanlar Kurulu'nun yetkisinden hiçbir şey kaçırmış değiliz’’ dedi.

İhalesi iptal edilen santrallar

Tunçbilek: TEMTAŞ (100 milyon dolar)

Çayırhan: Park Enerji (185 milyon dolar)

Kangal: Koç Holding-Demir Export-NRG-Peaboy (125 milyon dolar)

Orhaneli ve Soma: Süzer Holding (255 milyon dolar)

Yatağan ve Yeniköy-Kemerköy: Bayındır İnşaat-National Power-Mimag İnşaat, Pacificorp (160 milyon dolar)

Çatalağzı: Korona Mühendislik-Avrupa ve Amerika Holding Üçel Haddecilik-Ege Metal (75 milyon dolar)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!