Sanayicilerin 31 Mart korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sanayicilerin 31 Mart korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Sanayiciler dönem faizlerinin ödeme tarihi olan 31 Mart'a dikkat çekerek hükümetten önlem almasını istedi
Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Basın Sözcüsü Atıl Akkan, 31 Mart tarihinin Türk özel reel sektörü ve bankacılık sektörünün yaşayacağı önemli bir sınav olacağını ifade ederek, "Reel sektörün dönem faizi ödeme günü olan 31 Mart için makul faiz oranları uygulanmazsa ülke ekonomisi büyük darbe alır, kriz derinleşir" dedi.

Akkan, bankaların Şubat ayından bu yana geçmişten gelen kredilere hiper faiz oranları uyguladığını belirterek, 31 Mart tarihinde dönem faizleri ödemesinde önlem alınmaması, düzenleme yapılmaması halinde ciddi sıkıntılar yaşanacağını kaydetti.

Finansal sektörün yarattığı sıkıntıların reel sektöre fatura edilmeye çalışıldığına işaret eden Akkan, "31 Mart tarihine kadar soruna çözüm bulunamazsa fabrikalar bankaların eline geçer. Zaten birçok işletme bankaların stoğunda, bunların önemli kısmı atıl. Bankalar fabrika mezarlığına döner, işsizlik artar, kriz derinleşir" diye konuştu.

BANKALARLA MASAYA OTURULMALI

Akkan, reel sektörle bankaların 31 Mart tarihinden önce masaya oturması ve anlaşmanın yapıldığı faiz oranından ödemelerin devam etmesi gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bankaların işletmelere deklare ettiği faiz oranlarını ödememiz mümkün değil. Kredi anlaşması yapılırken, ortaya konulan faiz oranları aslolmalı. Çünkü işletmeler bu faiz oranlarıyla kredi almışlardır ve tüm üretim, yatırım ve ihracat taahhütlerine girmişlerdir.

Kimse bankaların bugün talep ettiği hiper faiz oranlarını ödeyemez. Ekonomik gerçeklere ters olduğu kadar bankaların talep ettiği hiper faiz oranları ahlaki de değildir. 31 Mart tarihine kadar hükümet bankalarla reel sektör arasında hakem olmalı ve orta yol bulunmalıdır."

TOBB Sanayi Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu da Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki krizin de mali sektör kaynaklı olduğunu, ancak faturanın reel sektöre kesildiğini ileri sürdü. Çolakoğlu, mali sektöre çeki-düzen verilmesi gerektiğini savunarak, aksi halde piyasaların kilitleneceğini, varolan sıkıntıların daha da artacağını öne sürdü.

"Kriz devam ediyor, yangın sürüyor" diyen Çolakoğlu, atılan olumlu adımların devamının gelmesi gerektiğini, reel sektör için en önemli kilitlenmenin 31 Mart tarihinde gerçekleşme olasılığı bulunduğunu ileri sürdü.

REEL SEKTÖRÜN YÜKSEK FAİZ ÖDEME ŞANSI YOK

Çolakoğlu, reel sektörün kaynağının kalmadığını, ay sonunda bankaların talep edeceği yüksek faizleri ödeme şansının olmadığını dile getirerek, "Bankalar talep ettikleri hiper enflasyona karşılık nakit para değil, işletmeleri alabilirler. Bunun da ne bankalara, ne reel sektöre, daha önemlisi ülkeye hiçbir yararı olmaz. Aksine yangın derinleşir" diye konuştu.

Çolakoğlu, TOBB olarak sorunun çözümüne yönelik önerileri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Merkez Bankası, sanayicilerin ve tüccarların bankalarla pazarlığını yaparak, beraberce mutabık kalınacak faiz oranlarından hesaplanan dönem sonu faizlerinin bir havuzdan bir çeşit reeskont kredisi olarak kullandırılmalı.

Bu düzenleme yapılırsa ekonomi soluk alır. Bu faiz, belirli bir süre içinde de taksitlendirilerek, bankalara ödenebilir. Böylelikle mali sistemin sıkıntılarının aşılabileceğini düşünüyoruz. Bunun sonucunda piyasalara indirekt kaynak akacaktır.

Aksi durumda çözüm bulunamazsa reel kesim ile bankacılık kesimi arasında büyük hukuk sorunları yaşanır. Fon'a devredilen bankaların çoğunun elinde olan sanayi tesislerinin birçoğu zaten durma noktasında bankalar yeni devralacakları tesislerle ülke ekonomisine büyük zarar verirler." (İzmir-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!