Ürküten uyarı: Sanayici simsarların eline düştü

Güncelleme Tarihi:

Ürküten uyarı: Sanayici simsarların eline düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 11:51

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Vahit Yıldırım, kurlardaki yükseliş, bazı sektörlerde meydana gelen sıkıntılar nedeniyle zorda kalan sanayicinin simsarların ve kuyumcuların eline düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Üretim Reform paketindeki bir maddeyle bakanlığa OSB parselindeki emsal değerini değiştirme hakkı tanındığını iddia ederek, “OSB içinde 10 bin metrekarelik bir parselde inşaat izni ortalama 7 bin metrekaredir. Bakanlığa verilen yetki ile bu izin 25 bin metrekareye kadar çıkarılabilecek” dedi. 

Türkiye’nin en büyük OSB’lerinin üyesi olduğu OSBDER Başkanı Yıldırım, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında kendi dışındaki nedenlerle mali sıkıntıya düşen birçok sanayicinin simsarların kıskacına nasıl alındığını şöyle anlattı:

Ürküten uyarı: Sanayici simsarların eline düştü

“Organize sanayi bölgelerinde mali yönden sıkışan sanayicinin tepesine simsar olarak tabir ettiğimiz insanlar musallat olmaya başladı. 30-40 yıllık sanayici kur nedeniyle zora girmiş, fabrikasını işletmekte zorlanıyor. İşleri kötü olduğu için bankalardan kredi de alamıyor. Durumu gören fırsatçı simsarlar, para babaları, kuyumcular gelip sanayicinin OSB’deki yerini yarı fiyata satın alıyor ve sanayicinin kiracı olarak fabrikada çalışmasını istiyor. Kira bedeli olarak rayicin iki katını istiyor. Yeniden işlerini düzeltip fabrikasına kavuşacağını düşünen sanayici teklifi çaresiz kabul ediyor. Oysa simsar fabrikayı yüzde 50 ucuza alıp kirayı yüzde 100 pahalı tahsil ettiği için sanayici sonunda her şeyini kaybediyor.”

Haberin Devamı

BOYDAK’LAR DA ELE GEÇİRDİ

Yıldırım, OSB tapularına bakıldığında bu simsarların kimler olduğunun rahatlıkla tespit edilebileceğini belirterek, FETÖ soruşturması kapsamında elkonulan Boydak Holding’in de soruşturma öncesinde aynı yöntemle OSB parsellerini ele geçirdiğini iddia etti. Yıldırım, “Bu yöntemi en son bizim Gebze OSB’de Boydak’lar yaptı, 3-4 parseli bu şekilde aldılar. Toplamda ise Gebze’de yaklaşık 15 parsel bu şekilde simsar ve kuyumcuların eline geçti” dedi.

BAKANLIĞA OHAL YETKİSİ

Hükümetin, TBMM’ye sunmaya hazırlandığı Üretim Reform Paketinin sanayiciye önemli destekler içerdiğini vurgulayan Yıldırım paketin bazı maddelerine ise itiraz ettiklerini söyledi. Yıldırım, taslağın 34.maddesiyle bakanlığa OSB içindeki bir parselin emsalini değiştirme yetkisi verildiğini söyledi. Yıldırım, “Örneğin OSB’lerde emsal değeri ortalama yüzde 0.7’dir. 10 bin metrekare yeriniz varsa buraya en fazla 7 bin metrekare inşaat yapılabilir. Ama bakanlık kararıyla Gebze OSB’de bir parsel emsal dışına çıkarılırsa, OSB dışındaki imar planına tabi olacağından, emsal miktarı da yüzde 2.5’e çıkar. Yani 7 bin metrekare inşaat yerine oraya 25 bin metrekare inşaat yapılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, bakanlığa bu değişikliği neden yaptıklarını sorduklarında ise “Bu yetkiyi sadece FETÖ ilişkisi nedeniyle TMSF’ye geçen bazı yerlerde kullanacağız” yanıtı aldıklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!