Sanayi üretiminde moral veren artış

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretiminde moral veren artış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ekonomiye ilişkin birçok gösterge hálá krizi işaret ederken, DİE'nin açıkladığı son üretim endeksi umut verdi. DİE'nin hesaplarına göre, yılbaşından buyana gerileyen sanayi üretimi, nisan ayında yüzde 5.9 arttı. Ancak, bu artış bile, yılın ilk dört ayındaki gerilemeyi durduramadı.

Bir süredir gerileyen sanayi üretiminde, nisan ayında, 1998 yılının aynı ayına göre yüzde 5.9 oranında artış oldu. Sanayi üretimi geçen yılın nisan ayında yüzde 5.8 oranında artış göstermişti.

Nisan ayında üretim imalat sanayinde yüzde 7.2, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 1.4 oranında artış olurken, madencilik sektöründe yüzde 6.2 oranında azalma görüldü.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, nisan ayında imalat sanayi içinde yer alan alt sektörlerde ise üretim, gıda sanayinde yüzde 11.7, kimya sanayinde yüzde 8.4, taş-toprağa dayalı ürünler sanayinde de yüzde 6.2, mensucat sanayinde binde 7, kağıt ve basım sanayinde yüzde 30, metal ana sanayinde yüzde 8.6 ve makina sanayinde de yüzde 4.9 oranında arttı.

Sanayi üretiminde nisan ayındaki artışa karşın, bu yılın ilk 4 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 3.3 oranında gerileme oldu. Sanayi üretiminde, geçen yıl aynı dönemde yüzde 8.6 oranında artış olmuştu. Bu yılın ocak-nisan döneminde üretimdeki düşüş, madencilik sanayinde yüzde 9.8, imalat sanayinde yüzde 3.9 oranında gerçekleşti. Aynı dönemde elektrik, gaz ve su sektörü üretiminde ise yüzde 1.7 oranında artış görüldü. İmalat sanayi içinde yer alan alt sektörlerde ise üretim, gıda sanayinde binde 9, kimya sanayinde yüzde 8.5 ve taş-toprağa dayalı ürünler sanayinde de yüzde 1 oranında artarken, mensucat sanayinde yüzde 25.3, kağıt ve basım sanayinde yüzde 28.2, metal ana sanayinde yüzde 3.6 ve makina sanayinde de yüzde 8.7 oranında geriledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!