Sanayi tekledi

Güncelleme Tarihi:

Sanayi tekledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 20:07

Sanayi üretimi nisanda frene bastı. Özellikle otomotiv ve televizyon üretimindeki gerileme sanayide yavaşlamaya neden oldu. Bu iç tüketimde sıkıntının sanayi üretimine yansıdığının işareti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinin can damarı sanayide nisanda işler iyi gitmedi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 artış gösteren sanayi üretimi ikinci çeyreğin ilk ayı nisanda takvim etkisinden arındırılmış olarak geçen yılın aynı ayına sadece yüzde 0.7 arttı. İkinci çeyreğe zayıf başlayan sanayi üretimi mart ayına göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 1.1 azaldı. Sanayi üretimindeki teklemenin nedeni otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve demir çelik üretimindeki azalıştan kaynaklanıyor. İç tüketimin yavaşlaması beyaz eşya, otomotiv ve mobilya üretimini azaltırken, demir-çelik üretimi ihracat pazarlarındaki sıkıntı nedeniyle bir süredir geriliyor. Mayısta otomotiv ihracatındaki artışın sanayi üretimine de olumlu yansıması bekleniyor. Sanayideki yüzde 0.7’lik artış 9 ayın en kötü verisi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış olarak nisanda geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.5 azalırken, imalat sanayi endeksi yüzde 0.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3.5 arttı. İmalattaki yavaşlamaya karşın elektrik, doğalgaz üretimi ve dağıtımı faaliyetleri hız kazandı.

TÜKETİM VE YATIRIM AZALDI

Ana gruplar itibariyle aramalı imalatında yüzde 1.5, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 4.3 ve enerji imalatında yüzde 2.9 artış yaşanırken iç tüketimdeki yavaşlamayı ortaya koyan dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 3, yatırımları gösteren sermaye malı imalatında ise yüzde 5.8 daralma yaşandı.

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu “Otomotiv Sanayii Derneği’nin nisan verisinin üretimin artmış olduğunu söylüyordu ancak dünkü veri bu artışla uyumlu değil. Ayrıca, ihracat ağırlıklı tekstil, gıda, kimyasal ürün gibi ürünlerin sanayi üretimine katkısı gerilemeye devam etti. Hem yıllık büyümenin önemli ölçüde zayıflaması hem de martta başlayan aylık gerilemenin artarak devam etmesi yılın ikici çeyreğinde öncü göstergelerin işaret ettiği ivme kaybını destekliyor. Eğer sanayi üretimi öncü göstergeler ile uyumlu hareket etmeye devam ederse benzer bir düşüşü mayıs ayında da görebiliriz” dedi.

Kömürcüoğlu dayanıksız tüketim malı sektöründe asgari ücretteki zammın katkısıyla artan üretimin de hız kaybettiğine dikkat çekti.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sanayi üretim endeksi ile ilgili, “Bazı veriler bir miktar momentum kaybına da işaret ediyor” dedi. Şimşek, tek aylık bir rakamdan bir trend çıkartmanın zorluğuna değinerek, “Ben inanıyorum ki şimdi yeni hükümetimizin hızlı bir şekilde işe başlamasıyla, inşallah Meclis’te de ekonomik aktiviteyi destekleyecek birtakım düzenlemeler, çabalar da devam edecek” görüşünü savundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!